• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kistbam - специалист
Колеги съфорумници струва ми се че леко се отклонихте от темата с тези топлопроводимостти на почви и задачи с медни ламарини.
ktamen написа:
Авторът има толкова много недомислици, че липсата на изолация под пода му е най-малкия проблем.
Не знам дали имам толкова недосмислици, но за това пускам тема, за да си изясня всички неясноти. Явно за теб те са недомислици, но едва ли със стени от медни ламарини ще ми помогнеш.
Ще се опитам да върна темата към заглавието ѝ:
kistbam написа:
Ако сравня 2 вида изолация:
1. 10см вата с гипсокартон на тавана на първия етаж (под втората плоча)
2. 10см фибран на пода на таванското помещени (над втората плоча)

При вариант 1. няма да грея, втората плоча, при което ще се сгряват по-бързо помещенията, но ме притеснява преминаването на топлина през гредите и оттам в плочата, с което ще бяга топлина към таванския етаж.
При вариант 2. ще грея втората плоча, но ще се елиминира по добре преминаването на топлина към таванското.

Правилни ли са ми разсъжденията? И ако искам да запазя топлината на 1-вия етаж вариант 2. е по-добре нали?
Най-вероятно ще направя и изолация на покрива с каменна вата.
ktamen - специалист
Това за килима не беше шега. Той е от извънредно важно значение. Дай да започнем от него.
Обясни какво ще има между тръбите и въздуха в стаята. Като уточним този въпрос ще обсъдим и останалите детайли. Ама ми се струва, че до другите детайли изобщо няма да стигнем, защото килимът ще се окаже достатъчна причина да пропадне целият проект.
mindless - специалист
Процесът на смятане не е описан в "комерсиални сайтове", а в нормативни документи и стандарти, без които не може да построиш законно сграда в Европа.
Никой не е твърдял, че не е опростен, дори аз в горния си пост обясних защо е така.

В т. нар. от теб задача няма прекалено много параметри, без които не може да се изчисли абсолютно нищо дори по опростен начин, но допускам, че не си дори запознат с опростеното смятане, за да знаеш, че няма как да сметнеш нищо от зададените от теб неща.

Очевидно беше, че идеята беше да полъчиш някакъв отговор, за да обясниш колко далеч е от реалноста. Предлагам да започнеш веднага с обясненията, защото лично аз не смятам да отговарям повече на безсмислени постове, които не носят абсолютно никаква информация в себе си.

P.S. Извинявам се на автора на темата за тоталния offtopic.

За директния ти върпос, разсъжденията ти са правилни, но за да получиш някакъв отговор, ще трябва да смяташ.

При вариант 1 ще имаш термомост от гредите към плочата, но какво ще е неговото влияние зависи от цялостната изолация, включително на стените на първия и втория етаж. Може да видиш как се смята от документите, към които съм дал линк.

При вариант 2 ще имаш термомост към стените на втория етаж, но пък ще може да ползваш топлинния капацитет на бетонната плоча на втория етаж, което ще прави промяната на температурата в помещенията от долния етаж по-плавна.
ktamen - специалист
mindless написа:

В т. нар. от теб задача няма прекалено много параметри, без които не може да се изчисли абсолютно нищо дори по опростен начин, но допускам, че не си дори запознат с опростеното смятане, за да знаеш, че няма как да сметнеш нищо от зададените от теб неща.
Какво съм пропуснал да дам? Топлопроводимостта на стъклото и медта ли? Предположих, че всеки може да ги вземе от многобройните таблици в нета или справочници.
Ако съм пропуснал още нещо, моля да ми го посочиш.
p.v.x - майстор
kistbam написа:
1. 10см вата [-X с гипсокартон на тавана на първия етаж (под втората плоча)
2. 10см(5 -6 СМ. Е ДОСТОТЪЧНО) фибран на пода на таванското помещени (над втората плоча) =D>
Мога да се аргументирам ако а необходимо. :rock:
Последна промяна от p.v.x на пет юни 10, 2016 11:13 pm, променено общо 1 път.
radius - майстор
Ktamen
Що не си направиш тема " Обратният насип - източник на безплатна енергия" и там да вилнееш на воля?
ktamen - специалист
Не съм аз този, който ще плаща за отоплението на къщата от тази тема.
Просто се опитах да помогна, щом помощта ми е нежелана - няма да я натрапвам повече.
Успех на автора.
mindless - специалист
ktamen, ако смяташ, че в което и да е от мненията ти в тази тема има някаква полезна информация, не само за автора, а по принцип, трябва да те разочаровам.

За последен път: ако имаш нещо да кажеш, било то за килима, методиката за изчисление на топлозагуби, с която смея да твърдя изобщо не си запознат, кажи го, или наистина да престанем със спама.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз не обичам да смятам топлозагуби (особено през медна ламарина :wink: ), но са ме учили да спазвам препоръките на по-умни хора от мен, а ето какво казват от Овентроп изолацията под подовото върху земя трябва да е 55мм. Имам подобна картинка и от Рехау, но в момента не я намирам.

Прикачен файл

Овентроп Детайл подово.jpg
ktamen - специалист
LazarGanev написа:
изолацията под подовото върху земя трябва да е 55мм.
Не разбрах къде трябва да е изолацията - Между подовото и бетона или между бетона и земята?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Термопомпа + подово" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: