• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 327
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:prayer: Благодаря още веднъж ,това е друго нещо ,подозирах че е нещо такова ,ама нали уж се придържаме към написаното в инструкцията :) .Тези дни ще ходя при камината ,точно да я настроя ,ще си направя предварително списък с параметрите и стойностите .За сега ще остане с нейния си датчик по ст термостат . Камината има модулация по температура на водата,по температура на въздуха в стаята и по температура на димните газове - кой да избера за приоритет , теоретично би трябвало по стайна температура ,а др два да останат аварийни .На практика обаче може и с температура на водата да мине ,а стайния и газовете да седят аварийно .
SoMeBoDy1 - специалист
официалните инструкции като примерно Пар 50,51,52,53,55,67,95,96 са много подвеждащи!
Не става ясно за различните конфигурации кое как защо.

ПАР 51 е много важен. До колкото разбирам Ако нямаш стаен термостат трябва да се сложи на макс стойност ( т.е. 125) ( по температура на водата) Ако си със стаен обратното, на 51 слагаш температура на въздуха и пар 53 на 0

Въобще това с проба/грешка не ми харесва и производителите би трябвало да дават точна и подробна информация на своите клиенти за предлаганите от тях продукти.
nikrum - специалист
Градусите в стаята са инертни и стайния термостат е он-оф ,опитай да я влараш в модулация по темп на водата и за да започва по рано нека тази темп е мин коята ти осигутява достатъчен топлообмен с телата прим. 53 гр след това свали прага на модулация по димни газове на 96 гр.за да не топлиш атмосферата.зададената темп на водата можеш да постигнеш с димни газове които постепенно нарастват до 130 гр ,или малко по бавно с контро на димните газове да не надхвърлят зададените 96. Най бързо се случват промени в темп на димни газове в диапазон 40-130 гр,после е водата 45-60 и накрая въздуха 18-25.Естествено е да ползваш модул по димни газове тъй като там реакцията е най бърза и прави уреда по чувствителен. Праг за аварийни ситуации също има по димни газове който е по висок както и по вода.ползвай си този пар 55 за модулация.Само да не си спънеш камината ако намалиш много.
nokoniko - специалист
Няма ли някой оригинално описание на управлението/дори и на чужд език/ да го качи тук .......
filmatoplo - майстор
Благодаря разбрах ,ще проверя димните газове в какви стойности са когато камината гори на степен 3 и водата е 60 градуса .И ще задам такава стойност на параметър 55 че с малко да надвишава моментната температура на газовете .Сега в момента камината модулира по водата , предполагам че може и по другите ако някой от параметрите фабрично е понижен , защото веднъж човека ми каза че камината е спирала ,не знам за какъв период ,може по стайна температура , понеже бях задал 25 гр напълно постижими на 2 метра от камината . благодаря ти още веднъж . :) .
nokoniko - специалист
Предполагам, че в димоотводите на водната риза няма турболатори. Ако се сложат дали ще увеличи КПДто или ще наруши правилната работа на камината.... :? :? :?
Прикачен файл:
a8e247722795ffe241ee880725038270.jpg
a8e247722795ffe241ee880725038270.jpg (32.18 KиБ) Видяна 5573 пъти
nikrum - специалист
Мога да пробвам като ми остане време да си направя.Сега се сетих че има едни нови присадки "топливодар" които са разтворена сол на каталитичен метал.При изгарянето очистват сажди нагар дим в двг.интересно дали ако се сложат като соли в гор камера на камина ще има ефект да очистват нагара....
SoMeBoDy1 - специалист
Здравейте,
експериментирах с на настройките, които Nikrum обясни, т.е. 10,50,51,53, 95,96 и др.
Нещата при мен значително се подобриха, но все още не мога да разбера, кои параметри определят кога котелът да изгаси огъня и кога да рестартира. знаете ли кои са?

Иначе котелът е шест, снощи при температури около 2-3 градуса вкъщи температурата не падна под 23. Среден разход около 1.5кг на час.
От първи Ноември до сега имам изразходени 7 чувалчета пелети.

Лека седмица
filmatoplo - майстор
Колега радвам се че си отделил време за настройка ,ще напишеш ли стойностите на тези параметри които изброи .до ден два и аз ще се заема да прегледам камината и ако иска нещо ще коригирам .камината е Аурига 25 със стъкло отпред .
SoMeBoDy1 - специалист
par 10 - 21
par 24 - 155
par 50 - 20
par 51 - 130
par 52 - 55
par 53 - 20
par 55 - 144
par 67 - 50
par 95/96 - 10
  • 1
  • 4