Благодаря още веднъж ,това е друго нещо ,подозирах че е нещо такова ,ама нали уж се придържаме към написаното в инструкцията .Тези дни ще ходя при камината ,точно да я настроя ,ще си направя предварително списък с параметрите и стойностите .За сега ще остане с нейния си датчик по ст термостат . Камината има модулация по температура на водата,по температура на въздуха в стаята и по температура на димните газове - кой да избера за приоритет , теоретично би трябвало по стайна температура ,а др два да останат аварийни .На практика обаче може и с температура на водата да мине ,а стайния и газовете да седят аварийно .
официалните инструкции като примерно Пар 50,51,52,53,55,67,95,96 са много подвеждащи!
Не става ясно за различните конфигурации кое как защо.
ПАР 51 е много важен. До колкото разбирам Ако нямаш стаен термостат трябва да се сложи на макс стойност ( т.е. 125) ( по температура на водата) Ако си със стаен обратното, на 51 слагаш температура на въздуха и пар 53 на 0
Въобще това с проба/грешка не ми харесва и производителите би трябвало да дават точна и подробна информация на своите клиенти за предлаганите от тях продукти.
Градусите в стаята са инертни и стайния термостат е он-оф ,опитай да я влараш в модулация по темп на водата и за да започва по рано нека тази темп е мин коята ти осигутява достатъчен топлообмен с телата прим. 53 гр след това свали прага на модулация по димни газове на 96 гр.за да не топлиш атмосферата.зададената темп на водата можеш да постигнеш с димни газове които постепенно нарастват до 130 гр ,или малко по бавно с контро на димните газове да не надхвърлят зададените 96. Най бързо се случват промени в темп на димни газове в диапазон 40-130 гр,после е водата 45-60 и накрая въздуха 18-25.Естествено е да ползваш модул по димни газове тъй като там реакцията е най бърза и прави уреда по чувствителен. Праг за аварийни ситуации също има по димни газове който е по висок както и по вода.ползвай си този пар 55 за модулация.Само да не си спънеш камината ако намалиш много.
Благодаря разбрах ,ще проверя димните газове в какви стойности са когато камината гори на степен 3 и водата е 60 градуса .И ще задам такава стойност на параметър 55 че с малко да надвишава моментната температура на газовете .Сега в момента камината модулира по водата , предполагам че може и по другите ако някой от параметрите фабрично е понижен , защото веднъж човека ми каза че камината е спирала ,не знам за какъв период ,може по стайна температура , понеже бях задал 25 гр напълно постижими на 2 метра от камината . благодаря ти още веднъж . .
Мога да пробвам като ми остане време да си направя.Сега се сетих че има едни нови присадки "топливодар" които са разтворена сол на каталитичен метал.При изгарянето очистват сажди нагар дим в двг.интересно дали ако се сложат като соли в гор камера на камина ще има ефект да очистват нагара....
Здравейте,
експериментирах с на настройките, които Nikrum обясни, т.е. 10,50,51,53, 95,96 и др.
Нещата при мен значително се подобриха, но все още не мога да разбера, кои параметри определят кога котелът да изгаси огъня и кога да рестартира. знаете ли кои са?
Иначе котелът е шест, снощи при температури около 2-3 градуса вкъщи температурата не падна под 23. Среден разход около 1.5кг на час.
От първи Ноември до сега имам изразходени 7 чувалчета пелети.
Колега радвам се че си отделил време за настройка ,ще напишеш ли стойностите на тези параметри които изброи .до ден два и аз ще се заема да прегледам камината и ако иска нещо ще коригирам .камината е Аурига 25 със стъкло отпред .