• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Бе тая помпа, на подовото, не е ли монтирана на студената вода?
Не съм правил подово, ама знам, че трябва да е на подаващата линия, точно преди колектора и да тегли вода от смесителния вентил. Между вентила и помпата се слага сензора.
sergi - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Бе тая помпа, на подовото, не е ли монтирана на студената вода?
Не съм правил подово, ама знам, че трябва да е на подаващата линия, точно преди колектора и да тегли вода от смесителния вентил. Между вентила и помпата се слага сензора.
от там тегли
сега е на 50 гр - на макс.....
Hoвoceлckи - майстор
Има си посока трипътника. Я вземи затвори този кран и кажи какво става.
Прикачен файл:
шунт кран.jpg
А разширителя къде е?
lov - майстор
Аз не на празно попитах за помпата и според разположението на клемните табла освен ако не е въртян корпуса тази помпа е сложена на обратно. Снимай я от горе за да се види на къде е охлюва. Но да приемем все пак че е правилна. При сложения там осезател тола вода на изхода ще получиш по този начин едва може би лятото :lol: . Свали го от там и го сложи на другия колектор и го увий с някаква изолация за да не се лъже от температурата в стаята.. Става за проба и с някаква кърпа.
И ще обясня защо. При такова мерене осезателя го интересува какво влиза в кръга а не каква е реалната температура на пода. Топлото си влиза до някъде но е със зададена ниска тепература от смесителя. Минава няколко метра по серпентината и я отдава и толкова. На татък ще тече с температурата на пода и никога няма да стопли останалата част. Така на един кръг никога няма да стопли.За повече и господ да дойде няма да ти помогне. Имай в предвид че подово от начална температура 14-15 градуса му трябват поне 24 часа да почне да изравнява температурата на входа и изхода и да заработи нормално без да се усещат топли и студени участъци между отделните тръби на меандъра. А какво остава пък да е спираловидно.
И другата основна грешка е че най правилното е на всеки кръг да си има термовентил. А дебитомерите са компромис макар че в известен смисъл могат да свършат някаква работа.
И това ще е вярно ако хидравличната схема на вентила е такава както съм я нарисувал.

Прикачен файл

снимка1351.jpg
sergi - специалист
разширителя е най високо,но нямам идея точно как е вързан
вероятно
разводката до радиаторите и разширителя са тези мет.нераждаемите
Бре що майстор са изписа тука, то чудо и подово биля.
Както и да е завъртяна помпата, се е грешно. Трябва да е на подаващата, не на изходящата вода. Осезатела не виждам на снимката къде е, че не си познавам още очната лекарка, ама писах по горе къде трябва да е.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср яну 18, 2017 7:55 pm, променено общо 1 път.
olelemaiko - специалист
двете помпи при двете тетки се разминават по посоки.де го тоз тодор.търси него.тез маистори тука само гледат и мълчат. и са си прави да мълчат.
Последна промяна от olelemaiko на ср яну 18, 2017 7:53 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Обезвъздушете още веднъж кръговете - един по един ,без да работи помпа . :-D
olelemaiko написа:
двете помпи при двете тетки се разминават по посоки.де го тоз тодор.търси него.тез маистори тука само гледат и мълчат. и са си прави да мълчат.
Вярно бе, ОлелеМайко! Чак сига са загледах. Освен, че е на студената, тя турена и да бута такава в подовото. Тодор явно е водопроводчик.
Филме, гледай малко и ти бре, по млад си, кво обезвъздушаване, то си иска преправяне.
lov - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Бре що майстор са изписа тука, то чудо и подово биля.
Както и да е завъртяна помпата, се е грешно. Трябва да е на подаващата, не на изходящата вода. Осезатела не виждам на снимката къде е, че не си познавам още очната лекарка, ама писах по горе къде трябва да е.
Не е грешно стига посоката да не и е обърната ама то по лесно да пишем от колкото да снимаме. Аз още чакам снимка на помпата от горе да видя охлюва на къде е.
При такова изпълнение както е в случая помпа на студения край на серпентините ще работи и когато на изхода /разбирай на входа на помпата/ температурата достигне зададената температура вентила пак грубо казано превключва. Тогава минава на байпасен режим и циркулацията е само в подовите серпентини. А когато температурата започне да пада той отваря и подава по малко топло за да компенсира загубите.

п.п. Не ми се редактира ама явно си видял вече разликата в посоките на помпите
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16

Тема "проблем с подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: