• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Не бе карай без кран и може доста да си тестваш. Замисълът не е лош направо е трагичен.... Но поне имаш ентусиазъм. :lol:
пон ное 19, 2018 6:17 pmfox_vt написа:
Не бе карай без кран и може доста да си тестваш. Замисълът не е лош направо е трагичен.... Но поне имаш ентусиазъм. :lol:
Фокси, не го юркай де! Човека не знае, пита и понеже сме много майстори със съветите и греши.
Не е от самоуверените всезнайковци, че да го гаврим.
Ще стане инсталацията.
Hursa - майстор
По добре проверете плътността с напълване с вода, както беше предложено :)
Нормално е, след напомпване да падне налягането с около 5 - 10% поради нагряването на въздуха докато напомпвате и в последствие той се охлажда в тръбата.
ESPACE написа:
На тия малки обеми, които ще тества крана няма да му помогне много. При пропуски в тестовата част на всяко отваряне за проверка ще му показва все по малко. Най добре е да си оправи пропуските.
Но както казват, твърде малък е обема на тръбата и ще получавате голяма погрешност (дори и след като оправите пропуските).
arxd129 - специалист
пон ное 19, 2018 8:21 pmHursa написа:
По добре проверете плътността с напълване с вода, както беше предложено :)
Но както казват, твърде малък е обема на тръбата и ще получавате голяма погрешност (дори и след като оправите пропуските).
Трябва да уточним две неща. Поне.

След обливане на "апаратурата" за тестване със сапунена вода, забелязах пропуск при една от снадките. Развивах-навивах... отстраних пропуска. Сега "апаратурата" е под налягане. Пропуски не се виждат.
Вчера около 4 след обед напомпах до 6 атмосфери. Сега (10,30 часа) манометърът ми показва 4.1 атмосфери. За около 20 часа - спадане с 2 атмосфери.Явно пропуск има. Ама не се вижда. Това първо.

Второ. Дори и да направя тестване с вода (никак не ми се ще), ако пропуските са малки (както при апаратурата ми), аз пак няма да ги забележа; просто водата ще се изпарява от мястото на пропуска? А?

Та, при наличието на сегашната апаратура, струва ли се да тествам с въздух? А с вода?
Или да преправям "апаратурата"? И как да я преправям?
Hursa - майстор
Пропуските най-вероятно са по съчлененията, които сте направили. Херметичност по отношение на газове, се различава съществено от херметичност по отношение на течности - трудно е да се херметизира газова среда, при такъв малък обем, "незначителна" утечка от съединение дава голям пад на налягането. Много малки утечки няма да откриете със сапунена вода (според мен).
(Съчлененията, които сте направили, са предвидени за течна среда (и то вода, например клапан, който не пропуска вода, може да пропуска бензин) не за газове (те също се различават съществено по "проникващата" си способност, "херметична" сглобка за въздух може да пропуска значително количество хелий, например).)
Някъде по средата на темата лииии.......предложих да се напълни с вода. Студената вода не се изпарява как да е и бързо ще се открият пропуските.
Преди десетина дни правих инсталация с мед, ок. 20 литра. Много резби и заварки.
Миииии ...от 7 места ми протече /голям праз, горелка ползвам, не оксижен/. Източих си водата, час работа и готово. Ядосах се, само дето ми протекоха резби от проклетия конец на Локтайт, ама който не чете и слуша Филматопло...
Лазар се умори да го повтаря тоя сферичен кран.
Монтирай чисто нов на края на инсталацията, на него новата тестова-помпеща установка и надувай! Веднага след това отсичаш с крана и чакаш, наблюдаваш, гледаш,.....или други работи вършиш.
Избирай, това са вариантите,работа се иска.
шоп - майстор
пон окт 22, 2018 3:43 pmarxd129 написа:

Като им знам майсторлъка на майсторите, полагащи тръбите, и на замазвачите... имам съмнения, че може някой с некоя тесла да е повредил някоя тръба.
Колко страници стана темата? Не говорим за проверка на водно подово от 1000-2000 метра тръба.
Говорим за няколко двойки тръби. Никой майстор с теслата не е пробил тръба. Гарантирам.

Досега съм виждал и положил километри тръба, от нах евтина по 50-60 ст/м до над 4лв/м
Ми дефектна тръба няма.

Пропуск може да има само от фитинг, а той не е в замазката, а външен :idea: :rolleyes:
arxd129 - специалист
вт ное 20, 2018 12:45 pmТрифон П.Трифонов написа:
Лазар се умори да го повтаря тоя сферичен кран.
Сложих и кран.
Познайте резултата.
вт ное 20, 2018 12:45 pmТрифон П.Трифонов написа:
... това са вариантите, работа се иска.
Вече няколко дни залудо завивам и развивам снадки по тестващата система. Залудо.
шоп написа:
Никой майстор с теслата не е пробил тръба. Гарантирам.
Мерси. :yawinkle:
Такива гаранции... Сърбал съм гаранциите на едни ЕЛ-убавци. Почти ги бях забравил. Ама сега си ги припомних; келеши лакоми.

Та... тестера си си изпуска. Вчера в 12 ч - 6.5 атм. Днес в 13 ч - 3.4 атм. За денонощие - 3 атм разлика. А мехурчета (в сапунената вода) няма.

Аз повече не мога да уплатня. Нито знам как да уплътня повече снадките, нито знам с какво, нито знам какво да купя.
Въобще не съм помислял и да тествам някоя тръба - просто тестера ми е ненадежден. Факт.

Търся друго решение.
чет ное 22, 2018 1:16 pmarxd129 написа:
...
Търся друго решение.
arxd129, стига глупости! Шегувам се.
Напълни си пустата система с вода, на необходимото налягане!!!
Истинските гаранции са в миналото, когато ръкостискане е било равно на договор, спазван с цената на мъжка чест.

Колко дни загуби в мислене, писане, изработка на тестови установки?
Дадох ти пример с последната си домашна работа. Заварки с любителска горелка и първи стъпки с конеца на Локтайт.
Протече от 5 заварки и от 2те страни на тъп и лабав нипел. Протече щото тествам с вода.
Да съм са удавил?!!! Варненче съм, нищо че пише Аджимлер.
След час работа, пак с любителската горелка и добрите стари кълчища, тръболяците си държат 3те аварийни бара.

Ако протече от някъде, нали ще го поправиш?!

Другото решение е да си платиш на специалисти, щом "Направи си сам" не върши работа.
Няма да ти хареса факта, че си дал пари за тестове, вместо на правилните хора, та да се свърши работата, ама до тука това е положението.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет ное 22, 2018 1:39 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе как ще ти е ненадежден тестера? Щом си сложил кран, държиш го постоянно затворен и го отваряш веднъж на ден. Така тестера ти остава изолиран и няма значение дали в него има пропуски. Ако след 24 часа отвориш крана към инсталацията и има 3 бара спад, значи течът е от тръбите, а не от тестера! Кое не разбра? Последно то замеране с отворен кран ли беше или със затворен?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Проверка на инсталация за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: