• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Manu - специалист
вт яну 22, 2019 8:54 pmmorfei1 написа:
вт яну 22, 2019 6:28 pmManu написа:
Дай моля те някакви координати на лично, че и аз съм се запалил по Homematic IP. Ама нещо гледам, че във Фейсбук имат много нисък рейтинг от потребители, та оглеждам и за алтернатива. Специално за осветлението хвърлих поглед - имат страшни недомислици и ги псуват много. Че и това ми е болна тема ! :) Нетамо е пак вариант. Има и други...та май ще попроуча още нещата. Иначе Трифон го питах за Homematic и отзиви, ама ме отсвири. :)
П.С. Забравих - с термоглави съм навсякъде. Етажни термостати няма как, а и не искам. А и за мен е т@шак работа, когато имаш много зони с различни потребности.
Тъкмо я сложих първата глава, ма така се загря стаята докато я сменя и настроя, че сега Homematic-a е настроен на 21C стандартно, а термометъра в стаята в близост до радиатора е на 24C. В нета информацията е оскъдна понеже са скъпи. Примерно Max излиза почти наполовина. Ще ми трябва няколко дни за да събера впечатления, да видя как поддържа темпа в стаята спрямо обикновената.

Аз се чудих, чудих, ама досега кирия от евтини неща не съм видял. За осветлението не знам, не съм се интересувал, но не ме и вълнува на този етап. Основно ми трябва, управление на отоплението за сега.
Прав си ! А честито ! :) Пусни после някакви шотове от андроид приложението или там откъдето правиш мониторинга. Ще следя с интерес ! Е то за сега...ама апетита идва с яденето. Имат интересни решения за отворен прозорец/врата -може и като аларма да се ползва в системата, управление на контакти, ключове. гаражни врати и др. :)
П.С. Яко наспамихме темата !
:?: Хайде по-темата - някой с прости думи може ли да обясни при електронните помпи на Грундфос, освен трите фиксирани скорости, другите 4 позиции адаптивни, коя е най-удачно и правилно да се ползва ? Аз от незнание и малкото четене съм я оставил на фиксирана първа скорост. :) /Помпата не е с AutoApapt и показание за разход в реално време, а предишния модел/
morfei1 - специалист
вт яну 22, 2019 9:12 pmManu написа:
:?: Хайде по-темата - някой с прости думи може ли да обясни при електронните помпи на Грундфос, освен трите фиксирани скорости, другите 4 позиции адаптивни, коя е най-удачно и правилно да се ползва ? Аз от незнание и малкото четене съм я оставил на фиксирана първа скорост. :) /Помпата не е с AutoApapt и показание за разход в реално време, а предишния модел/
Докато търсих инфо за това как се настройват помпите попаднах на това.
Прикачен файл:
Screenshot_2019-01-22-21-57-09-457_com.google.android.apps.docs.png
Прикачен файл:
Screenshot_2019-01-22-22-01-17-695_com.google.android.apps.docs.png
Прикачен файл:
Screenshot_2019-01-22-21-57-26-217_de.eq3.pscc.android.png
Screenshot_2019-01-22-21-57-26-217_de.eq3.pscc.android.png (69.63 KиБ) Видяна 1583 пъти
Manu - специалист
вт яну 22, 2019 9:59 pmmorfei1 написа:
вт яну 22, 2019 9:12 pmManu написа:
Докато търсих инфо за това как се настройват помпите попаднах на това.

Screenshot_2019-01-22-21-57-09-457_com.google.android.apps.docs.png
Screenshot_2019-01-22-22-01-17-695_com.google.android.apps.docs.png
Screenshot_2019-01-22-21-57-26-217_de.eq3.pscc.android.png
Благодаря! Първата графика съм я виждал и тогава не ми стана ясно. Виж с втората май захапах. Демек ползвам препоръчителна за моята система PP2 /позиция Б/ ? Което какво прави и какво се случва... Ще я пробвам. При Homematic-a имаш ли някакви подробни графики за работа на главата
?
morfei1 - специалист
Не, но не ми и трябват. Идеята на Homematic IP е да е просто, ефективно, да работи безпроблемно и точно. Ако искаш подробно инфо, можеш да се насочиш към RaspberryMatic/HomeMatic, които се ползват от ентусиасти, но си изка четене, настройки, скриптове.... ала бала.

HomeMatic IP се води по температурата. Стандартно е направен 17 - 21C. Аз го направих 21 - 24C на автоматичен. До 22 часа си държеше 24C след което си зададе 21C. От 1час и 20мин радиатора е лед студен. Сложил съм сондата върху главата и отчита 22.5C, другия датчик на термометъра на 50 санта то главата - показва 23.5C, аз лежа на 3 метра от тях и чакам да падне на 21C да видя какво ще стане :-D . Има си и опция ако искаш например в определен час да 25C той си преценя кога и как да започне на база предходни дни как е топлел това помещение. Ти това обаче не можеш да го видиш като инфо. Имаш настройка помещения, градуси и час.

Ако имам глави на всички радиатори нагласени по този начин в тези условия и ми държи всички радиатори затворени сигурно за поне 2часа, това сериозно ще повлияе благоприятно на паузите на горелката като ги удължи може би, което пък се отразява на честите паления, и накрая разхода. Рано е да се каже още, за сега покриват очакванията ми. Обикновените Термо глави това не го могат, поне моите Herz с настройка на 24C, все си пушат по-малко и се получава едно леко претопляне е или изстудяване на помещението. Съответно по бързо изстиване на котелната вода при неработеща горелка. В моя случай, водата се охлажда ненужно бързо, понеже обикновената главата не е достатъчно умна за да спре напълно радиатора понеже в помещението е постигнато заданието.

HM IP Главите си имат offset (изравняване на температурата), ако си поиграе човек малко с един стаен термометър, може да мине и без термостат на homematic IP, който се препоръчва за помещения с повече от един радиатор или радиатор поставен на кофти място. Хубаво е да го имаш, но не е задължителен, зависи как се представя главата със заданието.

Това което ме дразни е, че не мога да изгася LED лампата на HM точката за достъп, вечер е като нощна лампа. Интересен парадокс, управлява ми осветлението, а не може собственото си да управлява, поне аз не вижда откъде към момента. Не е болка за умиране, може да добавят опция в софтуерните ъпдейти.
Manu - специалист
Ааа, и аз съм за простите работещи неща, затова и се оглеждам за готово работещо решение. Дори и не си помислям за заигравки с Raspberry-та ! :)
Това за Херца е странно да го чуя. Аз съм с Данфос и работят безупречно. По наблюдения, като доближи температурата почва бавно да затваря. При достигане е пълен OFF. Това е 100%, защото при мен е често и дълго явление, и дори като пипна входящата тръба преди главата си е студена. А в помещението си е 23 градуса. Демек, това, което се случва сега при теб с HM.
В коя част на BG си на топло, че външно ти дава 5 градуса ? У Софето сме 0-1 градуса към момента. При тази постановка, не разбрах идеята и за термостат ? Точката за достъп може да я прибереш някъде. В краен случай, ако искаш да си я гледаш, една брутална лепенка на леда ! :) Пиши им на швабите на фейсбук страницата. Гледам, че отговарят, дори когато ги хранят !
morfei1 - специалист
Четох на smartlife.bg, че обикновените глави имат цикъл на живота. Моите са вече четвърти сезон, но никога не ми е допадало управлението им. Не е достатъчно прецизно или пък аз съм много претенциозен.

От 22:00 до 01:10 часа, температурата в стаята падна до 22.5C по термометър, на отсрещния край където си лежах, може да е било и по-малко (чакам да ми пристигнат термометрите за да мога да засичам разликата), започна да се усеща лек дискомфорт. Аз пак си лежах, но вече си сложих и горнището на екипа. Жената влезна в стаята и каза, че и е леко хладно и ръчно завъртях на 23.5C. по нейна препоръка. След 10мин термометъра показа 25C, като си лягах към 02:20часа си държеше 23.7C по термометър. Сутринта ставам в 6:30 гледам го на 24C. Нито ми е топло, нито ми е хладно. По програма от 6 до 9 часа поддържа тази температура.

Доволен съм. Като се зададат правилните Мин/мах температури за едно помещение и правилният часови интервал, главата си следи нещата и си регулира.
Последна промяна от morfei1 на ср яну 23, 2019 9:17 am, променено общо 5 пъти.
kozl - майстор
Ей тва глобално затопляне....
Чудя се как сме живели на 16-18 градуса, като сега замръзвам :?
Одъртяха ни сензорите, Козлин.

morfei1, пишете им на немците да напраят програма за компютър! Не е нормално да има за телефоните, а за комп. да няма.
Бих им писал, ама нямам фейс, пък и трудно пиша на германски.

Всъщност, за тоя HM е добре, ако ще се коментира, да се направи отделна тема.
Аз няма да го направя, макар че пръв си начатих такива джаджи и писах за тях.
То и това не е точно така, щото Евгений ма открехна за предната генерация Max!
Та така.
morfei1 - специалист
Аз ги бях срещал, но не им обръщах внимание. След като прочетох тук, че ги използваш и като познавах моята система и знаех, че и липсва нещо. След дълго четене и малко умуване, прецених, че точно от това има нужда, реших да скоча в трапа. За сега покриват очакванията ми. Щом жената на 24C и стана топло тази сутрин, значи работят перфектно. :lol:

Тепърва ще чета и търся инфо по форумите. В Германия явно най ги предпочитат. В момента както казах, най ми липсва управление на LED лампата на HM точката за достъп, кога да свети и кога да не свети. Странно ми е, че липсва опция за конфигуриране на това на такъв тип устройство.

Хубаво е да има отделна тема, но може би трябва да станем малко повече. Някой ако има желание може да направи, аз като потребител с каквото мога ще помагам. :)
Последна промяна от morfei1 на ср яну 23, 2019 9:15 am, променено общо 1 път.
ср яну 23, 2019 8:34 ammorfei1 написа:
...
Хубаво е да има отделна тема, но може би трябва да станем малко повече. Някой ако има желание може да направи, аз като потребител с каквото мога ще помагам. :)
Ти си човека. Аз мога да дам впечатления от стайния термостат, ама там.
Предполагам, че и Evgeniy ще се включи.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Настройка на циркулацинна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: