• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ky-kyy - майстор
Дедостойко и аз не разбрах много, за какво се бориш....ама съм пил и ми е простено :-D Ся, за кпд-та, вискозитети, сорове и други пинизи, нема ти правя лаф, щото не са важни, поне за мен. Дреме ти на дедовия, за кпд-то, кога ти е студено. Не ли?
Та ще ти споделя, моето битие...Начи, имам родна къщурка в балканско село. Така се получи, че като изкласихме и аз и аз кака литнахме от родното място, нашите държаха до едно време, ама и те се присламчиха в града и те така и пак тъй...Начи къщурата- кирпич, каратаван, дограма проветрива, до зееща. Студа зимата е къде -20, кога е слънчево. И почти всеки уйкенд си ходим, да се върнем малко към корените си, да избегаме от големия град и тем подобни бла-бла- алабала...А то си е, баш да се освиним от пиене и да са изплющим с жената по селски (кога бехме по-млади, ся не ни иде на акъла таковата). Та лятото бива, ладинка, щурчета, звезди обсипали свода небесен, в далечината врякат чакали, кукумявка на комина....Романтика с една дума....Ама зимата, си е баси студа...Начи набумкам печката с дръва, ама печка истинска, с фурна дето печем баници и мръвки, ама тва друга тема, пак са отплеснах....Та набухаме печката и за час-два се постопля. Пийене на корем, мръвколаци тоже...Децата ми бяха буйнички, да са живи и здрави, беснеят из къщата, нямат озъптане...След няма и час, са по потници, след още час по без потници...Преди да ги сложим да спят, на таз печка, греех стари туули. Завивам ги в пешкир, после във вестник "Работническо дело" и ги редя по юргана. Начи ставаше жега, да си ....цензура мамата....На нас туули не ни трябваха, щото жената млада беше тогава...После такива времена додоха, че айде вътрешен клозет, та баня.....В началото с дървен бойлер бяхме, ама изгни, после сложих електрика, ама зимата все изпускай и ми писна. Турнах едно проточно, от тия, дето целия форум ги отписва и псува тия, дето си ги имаме и се къпем с тях. Ми...тънка струйка, щото улаза студена вода, ама от мен да знаеш, чистотата не се постига със сулна струя, а зависи, колко често се къпеш, ама май пак се отплеснах....че за кво говорехме? за топлото май :) Начи, за топлото...додоха такива времена, че вече дървата се купуват....То не само това, ами и се крадат, ако не ги пазиш и една сложна стана, да се кладе печка, да се поддържа...Е, минах на електрика..Нахаках 2 акумулиращи,, ама им майнах туулите. Само на реотани, греят като змеьове. Жега голема, всичко ток и жица, ама додоха времена и тока да си го плащаме....Е, подмених климатиците в града и айде у село. Ся сме с климатици. Прости, не си говоря с тях по телефона, нито си чатя по скайпа...само цъкам с дистанционното...Значи, ся кой квото да говори, идвам си в петък вечер при минус 20 града, не е топлено една неделя време, щрак на климатика и доде оправим масата, паяжини тва онова жената, вече внуци имам, ама и те буйни, тръчат насам-натам, за около два часа се постопля. Надойдат приятели, като пръдне всеки около масата и се стопля, вино, мезета....Пак става жега, не се майтапя. За унуците, вече не греем туули, а си имат електрически завивки....И те така...
Та ся, ще почнат ония с кпд-то, сора и кви ли не купешки думи, да ме плюват и пусуват грозно, ама твоя работа, на кой ще вярваш....И от мен да знаеш една приказка....на кой му издиша тезата, ползва византийски пинизи - прокарва купешки думи, една от друга по- засукани и по-накипрени, демек учен човек, нема спориш с него, ами ще го гледаш в очите и устата и ще кихаш с труд изкараните кинти....Обаче и по пи 3,14 да го умножават, недей им хваща много вяра, особено компетентните по всяка тема. Те тва е от мене :)
Почвайте ма, да ма ръфате. Аз ще гледам мач и ще пия ракия.....
vlax - майстор
Не си ку-ку,много истини си казал. :prayer:
Наздраве :partyman:
dedostojko - специалист
пон авг 05, 2019 9:02 pmvlax написа:
Не си ку-ку,много истини си казал. :prayer:
Наздраве :partyman:
Да направи ми напълни душата!
Наздраве!

Пак стигам до извода че климатик е решението а е и съвсем в бюджета....
Куку-руку, пийвай по често бре!
Ай наздрави, чи аман от фносни думички!

Кой мач?
kuger - майстор
Бре, бре, ама Вие хептен се разлигавихте :cry: То не беше духалки, не беше климатици, та чак и газ докарахте до село.
Къщата ми е стара колкото мен, зидана с жълта пръст, като бръкна с електрод стигам до вътрешната мазилка. Дограмата и тя ми е набор....
Зимата ми се е налагало да рина часове сняг за да вкарам колата в двора, още толкова да направя пъртина до външния кенеф и бараката с дърва....
Това го правя от около 20 години, все с дърва се топля. А зимъска не се стои постоянно на село. Кога се отиде се студува около два часа, печката топли 3 /три/ стаи, без никакъв проблем, а е най-обикновена "тюркиш" готварска. При вятър, който клати пердетата, в най-отдалечената стая температурата става около 22 градуса!
Вярно, неудобно е, зимата правиш пъртина, носиш дърва, обаче кефа от живата топлина е несравним с нищо.
После, топля се два пъти преди да запаля печката /с лопатата и с прецепване на дърва в бараката/ :-D
Когато си правех вино, из двора винаги с мен се движеше и буркан червено....
:partyman:

пп: Да, замърсява се повече, но.... има метли, прахосмукачки! При добър комин няма грам задимяване в стаите.
npace - специалист
Климактикът топли докато навън не стане студено. После си требе кюмбе. :-D
Мизерията може да се пребори с прахосмукачка за пепел и количка с покрит кош. Колички има и за стълби - с по три колелца и тресчотка от всяка страна. А дядо Стойко щом има работилница може и сам да си я направи, щото не са евтини.
kuger - майстор
пон авг 05, 2019 10:42 pmnpace написа:
Климактикът топли докато навън не стане студено. После си требе кюмбе. :-D .........
Баш си топли и при доста по-студено, ама ефекта на живия огън хич го няма. В града се топля с климатик, щото там съм гражданин :lol:
За село не признавам нищо друго, освен печка на дърва!
LazarGanev - "Велик майстор"
Мили селски спомени отпреди 30 години, когато и тока се крадеше, и дървата се кр..ъъъ събираха. Сега дървата си ги плащаш солено и пак ти ги крадат :проба: :) . Да не забравяме, че говорим за градска къща - явно ще са климатици, че може и втора употреба :cool:
jabata - специалист
Ех, че бяха времена....тока беше без пари, дървата.....ами отивах с брадвата до близката горичка, и те ти го топлото.... колкото ти душа сака.
Сега тока скъп, дървата ги плащаш, и те лъжат....Дойде бай Унуфри, и ми казва че дървата не са екологично чисти, и ми бута пелети. Ама тез пелети чадо, ни ли са от дръва направени....за тях ни ли е изразходвана енергия, или викаш те дръвата сами са се нацепили, изсушили, пресовали на Пелети. Хора от мене знайте, екологията е новата вълшебна дума, с която великите сили, искат да ни вземат и последния лев от джоба.
Векове наред хората са се топлили готвили, и т.н. на дърва, нито са имали проблеми нито нищо. И сега видиш ли идва големия брат и ми разправя, това не е еко, и ти го затваря.
За климатиците, там няма да говоря защото те са още по-еко....За тяхното производство природата не е замърсена, фреона е безвреден. Да не говориме че Ел. Енергията идва от ....
Много се отплеснах, ама ще кажа едно. Аз до момента къща високо в планината на климатици не съм видял, може би защото са много добри на отопление?
Затова ще кажа, на лигава градска зима, мое и климатик, ама на сериозен студ, си требе огин.....

Хайде със здраве, а аз отивам да внасям дръвцата :)
dedostojko - специалист
Не откривам мнения за електрически котли. Фирмите естествено големи суперлативи но реално някой притежава ли? Мнение от първа ръка?
Става въпрос за такъв с два вентилаторни конвектора в двете стаи
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "с какво да се топля" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: