• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
Да, тъкмо и аз щях да го питам дали е чел темата за буфер, ама си ме изпреварил. Аз не съм я чел щот не проявявам интерес и смятам, че не ми трябва.

Щом си си навил на пръста да имаш буфер, а реално не знаеш точно как ще ти работи инсталацията. Защо не я подготвиш така, че първоначално да заработи без него и след като имаш реални впечатления как се топлиш да разширяваш с буфер ако сметнеш, че ще ти помогне?
k_garchev - специалист
Темата за буфера съм я чел поне три пъти от-до.Последно беше снощи.Разбирам че никой няма да ми начертае схема за без пари,за това и написах,че ще си заплатя за услугата и отделеното време колкото трябва!Просто не знам към кого да се обърна.От прочетеното в отдел “отопление”съм останал с впечатление,че има няколко човека,които разбират от отоплителна инсталация.А за буфера-ще грея отделни две стаи,баня и коридор,в които ще живеят родителите ми и искам отделна помпа да се командва от тях със стаен термостат и температурата при тях да е независима спрямо моята къща.В друга тема лично мен ме отказахте от буфера след като споделих какво съм намислил и че може да регулирам температурата с термоглави.Но баща ми каза,че иска системата да е с буфер и ще ми бъде платено за него и подвързването му.Искам схема за свързване на буфера по простата причина,че не съм сигурен дали фирмата ще знае как точно се свързва,въпреки че се занимава с отоплителни инсталации от 20години.
morfei1 - специалист
Тя работат по различна стана, щом друг ще плаща....

Тея четири 5-радиатора в помещението на родители ти ще ги оборудваш с

4-5 глави на HomematicIP + 4-5 термостата за всяка глава + 1 точка за достъп (а може и без нея) за около 1000лв или малко под. Накрая ще имаш ти и те
такова прецизно управление на температурата във всяка стая, а и като цяло в тяхната къща/етаж, която никой буфер или стаен термостат няма да може да ти осигури. Също ще ти останат и 2 бона в джоба, да си накичиш и ти твоите радиатори с HomematicIP, или да ги похарчиш за нещо друго. Същевремено, ще е елементарно за инсталация и конфигурация, без излишно усложняване на системата и ще си на гребена на вълната в управление на отоплението.

Да си на дърва ОК, бухай буфер там ДТ на водата варира много 20-30C и се иска усилие и време да я държиш в малки граници, но при пелетите можеш да си я настроиш в рамките на до 5-10C или според нуждите.

Ти си знаеш най-добре, мисли сега да не се тюхкаш после.
Последна промяна от morfei1 на чет авг 29, 2019 11:30 am, променено общо 1 път.
чет авг 29, 2019 11:00 amk_garchev написа:
Темата за буфера съм я чел поне три пъти от-до....
Схемата е на първа страница, ко си са развикал?!! Три пъти чел, пък как не я видя? За тебе е чертана.
Буферите имат много входове и изходи, та можеш съвсем независимо да теглиш една помпа към татко ти. Трябва ти още един трипътен мотор- вентил, окомплектован със задвижка (мотора му), както и Контролер на отоплителни кръгове, който освен, че управлява смесването, пуска и спира помпата.
Последния може да се замени с Термостат за моторна задвижка.
Ето ти предложение за скъпотия, макар, че може спокойно да минеш по термоглави. Баща ти ще си ги врътка както си иска. Това, при положение, че не спираш помпата на големият кръг, както всъщност го прави Контролера. Спира я само когато няма нужда от отопление или няма топла вода.
Сега почвай да го смилаш и ако не става работата, разчиташ на ония от фирмата, дето уж не разбират или почваш да питаш на ЛС, някой от инсталаторите тука, освен ако някой не се свърже с теб, преди това!

Гарчев, кое е вярно?

"Значи след малко изчисления-67кв на етаж,два етажа на височина 2.4 идва 320кубични метра за моята къща.И другите помещения са около 70 кубични метра или общо 390кубични метра.По данните,които сте дали,ще взема нещо средно или 40W на кубик или ще ми трябват около 15.6kw.Като това не включва тръбите по трасето и двата бойлера,като на моята къща изчислявам кубатурата заедно със стените.От тук следва,че см сложил поне 20% повече глидери."

viewtopic.php?f=10&t=61894&p=972382#p972382

Цитираното от другата тема или писаното тук?

Голямо разминаване бе, брат!!! Лъжеш себе си така. Наумил си си нещо- ми що питаш тогава?

Сметнах ти ги 162,5 квадрата, а ги с глидерите си презапасен...
После ще дадеш много пари за високотехнологичен пелетарник, с възможност за модулация, която ще се чудиш да ползваш или не, щото пък нали имаш и буфер, където съоражението работи на номинал и се кара on-off.
И 16 са ти много.
filmatoplo - майстор
:) Аз моя котел си го сглобих днес -Пелетерм 80 :wink: Не мина и без изненади -двама не могат да го помръднат от палета :lol: ,след това изскочиха едни компоненти които идея си нямах за къде са :-D -след почесване по врата им намерих место -то имало шнек който вади автоматично пепел от котела в малък метален бункер отстрани на котела :wink: шоуто продължава. :) Вие начудихте ли се какво да е котлето.
чет авг 29, 2019 7:46 pmfilmatoplo написа:
:) :wink: :lol: , :-D - :wink: . :) Вие начудихте ли се какво да е котлето.
Не, чудим са още, ма ти хич ни помагаш.
filmatoplo - майстор
:yawinkle: Баа ,да изляза виновен.
k_garchev - специалист
:lol: Няма никой да излезе виновен.За момента се спрях на Blackstar+.Другата седмица ще отида да го разгледам на живо.
чет авг 29, 2019 9:52 pmk_garchev написа:
:lol: Няма никой да излезе виновен.За момента се спрях на Blackstar+.Другата седмица ще отида да го разгледам на живо.
И ко та грабна? Раздуй де! Освен, че е черен, има и доста опции. Кои точно та спряха, точно на него?
За буфера нищо не казваш- обмисли ли, размисли ли, в какъв режим ще си караш пелетарника, къде ще ти е "икономията", по термоглави ли, с два "независими" радиаторни кръга ли.....???!!! Предполагам 10 киловата ти е на сърце?
morfei1 - специалист
Не знам за него ма мен ме грабна WiFi и Cloud мониторинга :-D . Това ми липсва най-много.

Какво ще рече ....."и легендарната “безстъпкова” модулираща горелка за прецизно отопление?"

Та ако моята е стъпкова, как работи безстъпковата?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15

Тема "Избор на пелетен котел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: