• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Деси, шегувам са бе. Мойта женска е по пич от доста мъже, включително и съфорумци, за което съдя косвено де. Учудващо и впечатляващо е, млада женица да са задълбочи толкос, та и в подробности, в те таквас мъжка работа.

Егаси отчета!!! Типично педантично. Ма подхода е правилен. Няма ли система, положението е....
ESPACE - майстор
нед ное 03, 2019 9:58 amDessie написа:
ESPACE - от 17.30 до 0.00 часа са почти 8 часа, та ако се направи груба кръчмарска сметка с много “ако”-та, то за 24 часа разхода ще е около 11 м3,
Тц, аз ги сметнах 6ч. и 30 мин и ги закръглих към 6. Не знам ти как ги сметна 8ч :) Важното е да се постигнат удовлетворяващи теб резултати. Увеличи скоростта на помпата.
Много ми е интересно защо веднага след гасенето показва Т на водата в котела 63 градуса, а секунда по-късно веднага пада на 53 и после сваля бавно до около 40.
Съвсем нормално е. Водата която влиза в котела е с температура 53гр. Горелката я дозагрява до 63. После горелката спира, помпата продължава да върти и секунди по късно вече виждаш температурата на постъпващата вода.
противно на всички твърдения намаляването на разхода на газ се постига при Т на котела 50 градуса и отворени термоглави, а не на всеобщото твърдение за конвенционалните котли - Т на водата 65-70 градуса и притворени термоглави. :-)
Това е валидно при определени условия в които термоглави въобще не участват в уравнението и котела работи около номиналната си мощност.
Dessie - специалист
Трифон - срещайки и комуникирайки с “нашия тип” женски се усеща разликата, ма понякога май ви идваме вповече, та затова е и “ трънчето в задника”

ESPACE - не съм уточнила, че всъщност вчера някъде около 15.30 часа монтирах термостата, съответно бях изгасила котела, та след първоначалния пуск в 16.00 е работил като смахнат 30 мин. за да загрее и да компенсира изстиването на стаите и е бил изгасил до 17.30. Затова не ти излиза сметката с 8-те часа, лошо поднесох инфото, щото аз броя часовете от началото, но не споменах пусковия харч :-) та ако броим всичко реално излиза сметката спрямо кубиците.
Пак казвам, разхода все още не е достатъчно удовлетворителен. Ще засичам отново довечера в 12, т.к. снощи по това време свалих термостата на 22 градуса. Пак няма да е най-коректно, т.к. все пак ще е имало голям лаг докато Т в стаите слезе от 25 до 22, преди 20 мин. Погледнах, стои на 23,5 градуса стайния термостат.

Не очаквам стайния термостат да свали грандиозно консумацията, по-скоро очаквам оптимизация на използваното количество газ за единица време. Защо:
Нали при всеки старт на котела всичко в горивната камера се изхвърля и се пълни с чист въздух, от там - ако котела пали и гаси на къси интервали, то количествата газ, изхвърляни от горивната камера най-вероятно са по-големи от изгорените реално. Та в тая връзка идва оптимизацията от стайния термостат - пали по рядко, но гори по-дълго, т.е. по-малко количество напразно изхвърлена в атмосферата газ, а реално изгорена защото котела е опразнил горивната камера само веднъж, а не 20 пъти за един час.

Ще поизчакам с вдигането на скоростта на помпата, искам след 5 дни да изключа стайния термостат за 24 часа и да видя има ли промяна в работата на котела вследствие на промиването, същото ще направя и 14 дни след сипването на промиващия разтвор. Ако няма промяна, едва тогава ще търся още променливи в системата, които мога да пипам :-)
нед ное 03, 2019 12:31 pmDessie написа:
...
Не очаквам стайния термостат да свали грандиозно консумацията, по-скоро очаквам оптимизация на използваното количество газ за единица време. Защо:
Нали при всеки старт на котела всичко в горивната камера се изхвърля и се пълни с чист въздух, от там - ако котела пали и гаси на къси интервали, то количествата газ, изхвърляни от горивната камера най-вероятно са по-големи от изгорените реално. Та в тая връзка идва оптимизацията от стайния термостат - пали по рядко, но гори по-дълго, т.е. по-малко количество напразно изхвърлена в атмосферата газ, а реално изгорена защото котела е опразнил горивната камера само веднъж, а не 20 пъти за един час.
Ще поизчакам с вдигането на скоростта на помпата, искам след 5 дни да изключа стайния термостат за 24 часа и да видя има ли промяна в работата на котела вследствие на промиването, същото ще направя и 14 дни след сипването на промиващия разтвор. Ако няма промяна, едва тогава ще търся още променливи в системата, които мога да пипам :-)
Някои трябва да си водят записки.
Лазаре, ко ши кайш? Тва моме удря в земята доста мъжка челяд.
Вече са съмнявам.
Чакам до дни и аз да са сблъскам с "Еко отоплението". По модерна ми е техниката, ама не знам дали ще е талкова приятно да го ръчкам, както печицата, в момента.

Всъщност, който си го разбира...Нормално, без оглед полова принадлежност.
ESPACE - майстор
Защо:
От продухването преди запалване и поствентилацията се губи най-много топлина. Това за изхвърлена газ е несериозно, няма такава. За да има трябва газововъздушна смес да е формирана доста преди искрата,а това означава взрив при всяко запалване и да излиза пламък през комина. Това са пълни глупости, няма как да се случи. Котела пуска искра и отваря газовия клапан едновременно.
Последна промяна от ESPACE на нед ное 03, 2019 1:20 pm, променено общо 1 път.
нед ное 03, 2019 1:16 pmESPACE написа:

От продухването преди запалване и поствентилацията се губи най-много топлина. Това за изхвърлена газ е несериозно, няма такава. За да има трябва газововъздушна смес да е формирана доста преди искрата,а това означава и при всяко запалване да излиза пламък през комина. Това са пълни глупости, няма как да се случи.
Искаш да кажеш, че това не е неикономичен режим?
Защо тогава разхода, в такъв режим, е умопомрачително жесток?
Ако се хващаш за буквата, поне да не е в спор с .....Десито!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед ное 03, 2019 1:21 pm, променено общо 1 път.
Dessie - специалист
нед ное 03, 2019 1:16 pmESPACE написа:
Защо:
От продухването преди запалване и поствентилацията се губи най-много топлина. Това за изхвърлена газ е несериозно, няма такава. За да има трябва газововъздушна смес да е формирана доста преди искрата,а това означава взрив при всяко запалване и да излиза пламък през комина. Това са пълни глупости, няма как да се случи.
Чакай, чакай.... я обясни по-подробно за продухването и поствентилацията. Кое се продухва и поствентилира?
ESPACE - майстор
нед ное 03, 2019 1:20 pmТрифон П.Трифонов написа:
Защо тогава разхода, в такъв режим е умопомрачително .....жесток?
И кой го казва това "умопомрачително жесток"?? И какъв е този режим? При масовите котли винаги имаш едни 3минути минимум защитно време от повторно запалване, който дори можеш да вдигаш до 10мин. при някои марки.
Аз за толкова години умопомрачителен разход съм виждал само при умопомрачителни топлозагуби на жилището, никога причината не е била котел. Имаше доста дискусии през годините за и против on-off и за и против модулационния режим и много примери че модулацията не е панацея. Въпреки че в къщи съм с най-добрия фирмен модулационен термостат на Immergas, си го ползвам в on-off и така ме устройва повече. Доказано разхода ми е по добър. И не съм само аз с такива наблюдения. Виж сега, тук битуват някакви мантри от години които съм се опитал да приема и докажа за себе си, но не се получава, нещата не са точно такива. Не мисля да влизам в спорове, не съм тук да си търся клиенти, помагал съм на много хора и тук и на лични. Когато пиша нещо не си измислям и обикновено съм го изпитал на гърба си.
нед ное 03, 2019 1:21 pmDessie написа:
Чакай, чакай.... я обясни по-подробно за продухването и поствентилацията. Кое се продухва и поствентилира?
Горивната камера.
Последна промяна от ESPACE на нед ное 03, 2019 1:44 pm, променено общо 3 пъти.
нед ное 03, 2019 1:22 pmESPACE написа:
нед ное 03, 2019 1:20 pmТрифон П.Трифонов написа:
Защо тогава разхода, в такъв режим е умопомрачително .....жесток?
...
И кой го казва това "умопомрачителен"?? И какъв е този режим?
Горивната камера.
Аз го казвам, щото е кофти режим, което е отговор на вторият ти въпрос и нямаше да я има тая тема, ако не беше така.
Естествено, че камерата, ма каквото и да издухва, не е за хубаво.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед ное 03, 2019 1:42 pm, променено общо 1 път.
ESPACE - майстор
Ти можеш да го твърдиш, когато ти пуснат котела и го изпробваш. Аз ти казвам, че не е определящо до такава степен за общия разход, но не ми се обяснява повече, извинявай. Не ми се влиза нито в спорове нито в обяснителен режим. Тази тема е като всички други такива, нищо няма да се разбере накрая за съжаление.
Последна промяна от ESPACE на нед ное 03, 2019 1:46 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

Тема "Проблем с газов котел Unical Eve 05" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: