Ако бойлера е на около 10м. от панела при денивелация 2м. (бойлера по-високо), какъв размер медни тръби да сложа за да циркулира добре системата ми и без помпа.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
antmadara
- специалист
73 мнения в "въпрос за слънчеви колектори..."
2v6
- майстор
romanpm написа:Няма нужда от обезвъздушка ако се ползва пряко термофонно достатъчни са фи 20 тръби и не съм чул да е завряла вода от слънчев , под контрол са ми 100кв.м слънчеви от години и няма повече от 76 градуса ! ...Това "термофонно" предполагам че е правописна грешка?
Ако няма циркулация водата завира, защото температурата се качва много над 100 градуса!
На този клип не се вижда, но се чува:
http://www.vbox7.com/play:74e2bc36
Тук по-добре се вижда:
http://www.vbox7.com/play:142d80e8
donnna
- специалист
при отворена система слънчеви колектори с риск да избегна помпата да работи на сухо и да не допълвам често, ако сложа един водосъдържател от бойлер 80 л. за разширителен съд???
некви мнения по въпроса....
друго - на каква височина над колекторите трябва да го монтирам разширителния съд при отворена система....
некви мнения по въпроса....
друго - на каква височина над колекторите трябва да го монтирам разширителния съд при отворена система....
vladtod
- специалист
тва с избягването на помпата /70-120лв/ е все едно да избягаш от полезното КПД което върши тя и в което се убедих .И аз отначало бях без помпа но после си сложих.Разширителния съд е на студената вода преди помпата с мека връза на около 1 м височина ./при мен е така/.Ааа и нещо да запитам я ми обясни как ще работи помпата на сухо? в кой случай?
mjjmiro
- специалист
Монтирахме колектора и денс му е първия работен ден както се казва
! Без помпа е с медни тръби ф22, днес за цял безоблачен ден температурата в бойлера е 60 градуса часа е 18,00 а налягането на водата в системата е 1,2 атмосфери с такова налягане си го и напълнихме на студено! Нямам монтиран обезвъздушител, пълни се супер лесно както се и източва супер лесно! Единственото в което не съм сигурен е дали вечер ще връща топла вода от бойлера в колектора което ми се струва невъзможно тъй като той е на по-ниско и няма как да стане, не сме слагали възвратен клапан!? Кажете си мнението по този въпрос! Благодаря! 
Прикачен файл
1.jpg (81.13 KиБ) Видяна 6390 пъти
Прикачен файл
2.jpg (107.83 KиБ) Видяна 6390 пъти
2v6
- майстор
mjjmiro написа:Монтирахме колектора и денс му е първия работен ден както се казваТова е! Няма какво да пипаш повече!! Без помпа е с медни тръби ф22, днес за цял безоблачен ден температурата в бойлера е 60 градуса часа е 18,00 а налягането на водата в системата е 1,2 атмосфери с такова налягане си го и напълнихме на студено! Нямам монтиран обезвъздушител, пълни се супер лесно както се и източва супер лесно! Единственото в което не съм сигурен е дали вечер ще връща топла вода от бойлера в колектора което ми се струва невъзможно тъй като той е на по-ниско и няма как да стане, не сме слагали възвратен клапан!? Кажете си мнението по този въпрос! Благодаря!
vladtod
- специалист
mjjmiro написа: Единственото в което не съм сигурен е дали вечер ще връща топла вода от бойлера в колектора което ми се струва невъзможноА тогава защо ти се струва възможно топлата вода да отива на горе? Но ти си знаеш клапана е 10 лв........и още нещо ,предполагам знаеш че котления камък се отделя при висока температура и почва да полепва по стените на тръбите,ааа ти си с антифриз ,сега видях.......Още нещо да добавя ,на този дълъг тръбен път ще се изумиш ако сложиш помпа,ще ти кажа защо ,защото диференциалния термостат пуска помпата от 40гр. и в слаби слънчеви дни малко от малко ще се затопля водата а без помпа за да тръгне циркулацията е нужна висока температура а тази температура поражда високо налягане.......всичко което говоря е от опит върху моята система......
Я сподели ,чува ли се пукане по тръбите около 80-90 гр когато тръгне антифриза да циркулира?
2v6
- майстор
mjjmiro написа:Като истина и му падна налягането, сега е на нула атмосф.! На какво се дължи това? Не е изпускал от никъде антифриз.Първо, при загряването започва да се отделя въздуха от водата (дегазиране).
Второ, при висока температура ако сълзи леко отнякъде няма да го видиш.
Докато е студена системата отвори да провериш да няма въздух отгоре и долей ако трябва!
Важното е да няма въздух. Налягане не е необходимо за да работи.
Какво е налягането в разширителния съд?
Тема "въпрос за слънчеви колектори..." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература