• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон яну 08, 2024 7:12 pmHursa написа:
Върху килима, стъпили върху него вкъщи - ще грее това "фолио" (и тогава излъчва :)). Но до колко ще грее закрепено така под дъските (които все пак не са добър топлинен проводник), вероятно в не плътен контакт с тях, излъчвайки към теракотените плочки на терасата, покрити само с подложка (особено, ако долната тераса не е "остъклена"). Все пак мощността му е няколко десетки вата само.
Хърс, това дали ще грее, според теб?
https://www.geta.bg/otoplitelna-podlojka-za-kraka
Hursa - майстор
Неговото е по маломощно, сложено на терасата. Не знам устройството на тази подставка за краката, но предполагам, че фолиото е притиснато към горната част.
Ал_ - специалист
В началото на четвърта страница Преслав сподели резултатите от скована набързо подобна конструкция, така че аз лично вярвам, че на практика работи. Самата подложка, колкото и ефирна да е също не би следвало да бъде напълно подценявана
Изобщо не е за подценяване. Някъде писах- купувах го да топли дамски табанченца и ги топлеше добре.
Не е ли ясно кое къде е притиснато? Всъщност, дори да е, пречи ли нещо да се напише дисертация?
Hursa - майстор
съб дек 10, 2022 6:46 ampreslav написа:
и ми предложиха подложка (която също взех) нещо като стиропор (но не точно) между алуминиево фолио.
Ако това е подложката - да, подценил съм я. Но мисля, че ако подложи фибран с такава дебелина, че да притисни фолиото към дъските, по цялата му площ - ще бъде по-добре - доста по-добра топлоизолация и по-добър контакт с дъските.
preslav - майстор
пон яну 08, 2024 9:27 pmHursa написа:
съб дек 10, 2022 6:46 ampreslav написа:
и ми предложиха подложка (която също взех) нещо като стиропор (но не точно) между алуминиево фолио.
Ако това е подложката - да, подценил съм я. Но мисля, че ако подложи фибран с такава дебелина, че да притисни фолиото към дъските, по цялата му площ - ще бъде по-добре - доста по-добра топлоизолация и по-добър контакт с дъските.
Все още не съм приключил с експериментите - едва снощи имаше по-значително застудяване. Фибранът не ми е опция заради предлаганите стандартни дебелини. Материалът на подложката е подобен на топлоизолациите за тръби, дебелината сходна. По друг повод си имам работа с подбна изолация на тръби нагряващи се до 140 градуса - през изолацията се държат спокойно на ръка. Имам опцията да включа отделните секции на пълна мощност, но тогава обезателно ще трябва да ползвам терморегулатор, който следи и температурата на самото фолио.
Оказа се много удачно изработването на дюшемето под формата на отделни пана - сега съм с развързани ръце да експериментирам преди окончателното сглобяване на настилката.
Естествено ще пиша за крайния резултат защото едно е да дозатоплиш стая (топла зона), друго е да си на тераса, независимо от това, че долната е усвоена.
ivanovbg - майстор
Няма да те стопли под дъските. По добре ги сложи отгоре и върху него сложи мокет или балатум.
Hursa - майстор
вт яну 09, 2024 7:32 ampreslav написа:
друго е да си на тераса, независимо от това, че долната е усвоена.
След като долната тераса е усвоена (т. е. не просто с "остъкляване", а присъединена към помещенията) и след като ще отоплявате вашата (по друг начин основно) - тогава вероятно ще върши работа. (Проблем щеше да е (според мен), ако под вашата е открито.)
ivanovbg - майстор
Коефициента на топлопреминаване на дъските е 0,15, тоест 85% от топлината остава отдолу, а едва 15% ще се усети отгоре. С други думи - ако отдолу е 100⁰ над дъската ще е 15⁰ ако е 15 градуса в помещението. Всеки градус надолу ще вкарва тези 15 градуса все по навътре в дъската.

П.П. Може би не се изразих правилно. 100вата отдолу, ще са 15 вата над дъската.
preslav - майстор
вт яну 09, 2024 2:54 pmivanovbg написа:
Коефициента на топлопреминаване на дъските е 0,15, тоест 85% от топлината остава отдолу, а едва 15% ще се усети отгоре. С други думи - ако отдолу е 100⁰ над дъската ще е 15⁰ ако е 15 градуса в помещението. Всеки градус надолу ще вкарва тези 15 градуса все по навътре в дъската.

П.П. Може би не се изразих правилно. 100вата отдолу, ще са 15 вата над дъската.
Обичам теорията, но предпочитам практическите "за"мервания защотто при теорията има много допускания, които няма как да знаеш на практика.
Тераста под мен е усвоена, но до колко и с какви средства не знам, нямам и идея колко се топли комшията и дали изобщо топли или дзиндзика на някаква вентилаторка. Фактът е, че подът на моята тераса е "леден" и без въпросната топлоизолация подовото не се справя. Със изолацията (днес) нещата стоят по-добре, но външните температури са далеч от истинските зимни т.е. при по-големи минуси пак няма да съм ОК, а никак не ми се занимаваше с терморегулатори и ползване на пълната мощност на елементите.
Все още е възможен варианта с плавно регулиране на мощността - имам такъв фабричен регулатор, но ще работи на "ръба" на възможностите си, което никак не ми харесва.
За сегашния момент 19.1 в помещението, 18 на повърхността на дюшемето, - 3.3 навън - поносимо, но не удовлетворява.
Щях да пропусна - дъски (дюшеме), над него мокет или балаМАтум, по-добре без дъски (чисто естетически).
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Спот отопление с инфрачервен крушки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: