• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
Наблюдавал? Кога? Когато включи отоплението в планинска къща, след като месец там не е живял никой.
kalin72 - майстор
Щото Хърса е прав. Ей сега меря, на пода - 25, на тава на 26.3. Това е при отворени прозорци, навън вече е 26 градуса.
Ако искаш, утре рано сътринта ще измеря пак, но не виждам да се получи по-голяма разлика от 2-3 градуса.
Трифоне, оня линк, дето си ми пуснал по-горе по повод нечетенето ми нищо не ми говори.
чет юли 06, 2023 12:02 pmHursa написа:
Наблюдавал? Кога? Когато включи отоплението в планинска къща, след като месец там не е живял никой.
Естествено, това е било някога. Ползвали са я като вила.
При мен се е случвало в постоянно обитаема, но паля печката в 17ч, когато се прибера от работа, а отдолу е неотопляем ветрилник. Червени кюнци, 35 на тавана, 17 на пода.
Не това е темата, Хърсов.

Сега е лято Калинеее, Калине!!! Ето ти и извадка, специално за теб, понеже питаж защо пали сега.
ср юли 05, 2023 10:39 pmivanovbg написа:
........Понеже падна температурата в хола под 22 че валеше цял следобяд се запали за двайсетина минути. Ето ги температурите в момента в къщи. Голямата е в хола, а трите долните са температурите в трите спални горе. На първия етаж спалнята е като в хола.

И ако се чудиш защо се пали отиди в гугъл и виж нощните температури при мен.
Как няма да ти мълчи линка, след като четеш (и Хърсов) по диагонал и къде разбрали-недоразбрали, темата се пълни с амбалаж.
kalin72 - майстор
Как няма да ти мълчи линка, след като четеш (и Хърсов) по диагонал и къде разбрали-недоразбрали, темата се пълни с амбалаж.
Тоест, човека, комшията, казва, че ИМА изолация отвътре, ужким, и е доволен, че разхода е 3 тона пелети за колко м2??? 80, нали така?
чет юли 06, 2023 12:20 pmkalin72 написа:
Тоест, човека, комшията, казва, че ИМА изолация отвътре, ужким, и е доволен, че разхода е 3 тона пелети за колко м2??? 80, нали така?
А, не знам, Калине, а не съм му и адвокат.
Ако те интересува, не е много да попрехвърлиш, особено ако се чувстваш ангажиран да помогнеш.

пп. Догадката/въпрос, потвърждава съмненията относно разходът му, но той си знае най добре.
brum - майстор
Тъй и тъй се дискутира живот на термопомпа - бихте ли дали съвети какво да се избягва за по-дълъг живот?

Примерно студени стартове зимно време? Чести on/off цикли?
ivanovbg - майстор
чет юли 06, 2023 12:20 pmkalin72 написа:
Не 80 а 160-18. Два етажа са, само стълбищната клетка не се отоплява. 9кв. на етаж.
Може да се обадиш и да дойдеш сам да видиш.
шоп - майстор
чет юли 06, 2023 1:03 amivanovbg написа:
Топлоинжинера утре ще дойде да ми мери мощността на слънчевия панел. Никъде не намерик колко максимално може да даде. 20 тръбен вакумен е.
60 вата топлинна мощност за 1 бр тръба ф58х1800 при около 1000 в/м2 сл. интензитет.
шоп - майстор
чет юли 06, 2023 1:55 pmbrum написа:
Тъй и тъй се дискутира живот на термопомпа - бихте ли дали съвети какво да се избягва за по-дълъг живот?

Примерно студени стартове зимно време? Чести on/off цикли?
За да има дълъг живот един компресор трябва да се смазва правилно. Това е най-важното. Да не се получи някаде маслен капан и глад за масло в компресора. Това важи най-вече за самоделни ТП.

Второто важно нещо да е минимални стартове за час. Производителят може да е написал например макс 10 старта на час, но ако ТП прави 1 то това е супер и компресора ще живее мнооооого дълго. При всеки старт пусковият ток е голям и товари намотките, а маслото е малко в първите секунди.

Третото важно нещо е да се избягват гранични стойности на изпарение и налягане. Тогава компресора се товари и може да заминат клапани заради прегряване.

Относно точка 3 ТП вода/вода винаги работи в облекчен режим. Т на изпарение е винаги над +5+8 градуса, а въздухарката може да кипи и при -20-25.

Ако компресора работи в номинални стойностти 100 000 часа работа са нормални за спирални компресори ( Копеланд да кажем)

Няма го в темата гурото Боян да сподели неговите наблюдения, но е пълно с хладилни витрини и фризери от 80 те години на миналият век, които са с оригинални компресори.
Бутални Бристол, Торго витрини и всякакви хладилни машини производство Антон Иванов си работят и до ден днешен безпроблемно.

За съжаление в съвременните инверторни ТП, особено нискобюджетните, където е икономисано от топлообменници и контролера ги пържи на максимална честота и обороти, никой не може да каже колко хил. часа ще изкара компресора.

Хубавото е, че компресора не е скъп и се сменя буквално за 2 часа.
Въпреки това бекъп отопление трябва да има и това важи за всеки вид източник на топлина.
brum - майстор
Топленето на БГВ много ли скъсява живота на компресора? Че по наблюдения винаги се стига до момент в който компресора да работи на макс.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15

Тема "Живот на термопомпа въздух вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: