• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Разбирател - напреднал
"Питането ми е чисто концептуално ..." Здравей, при положение, че ще се отопляваш с радиатори е добре да разделиш системата на два хидравлични кръга - първичен (термопомпа) и вторичен (отоплителна система). Ако избереш термопомпа сплит система разделянето става с хидравличен разделител и помпа към системата. Ако избереш термопомпа моноблок, по- добрия начин е разделянето да е с пластинчат толообменник, а не с буфер със серпентина. И при него и при буфера пак ще ти трябва помпа към инсталацията. Термопомпата работи при делта Т 5 градуса, скоростта на топлоносителя в буфера е изключително ниска (около 0,003 м/с) което силно намалява отдаването на топлина към инсталацията. Това може да наложи да вдигнеш повече Тподаване на термопомпата, което води до по- нисък СОР. Пластинчатите топлообменници се пресмятат с фирмен софтуер и може да сведеш разликата между Т на термопомпата и тази към инсталацията до 1 градус! Резултатът при тях е гарантиран! Имай предвид, че и в трите случая (дори при буфер към инсталацията) ще трябва да монтираш минимално препоръчания от производителя буфер към хидравличния кръг на термопомпата!
Успех!
p.s. ЧНГ на всички форумци!
Rakeem - помощник
съб яну 03, 2026 10:39 amLazarGanev написа:
Какво означава "По-голяма термична устойчивост" ? Буферът със серпентина е подходящ за всички ТП моноблок, не само с R290. Така или иначе до 2 години трябва да се мине изцяло на R290, който може да се ползва само в моноблок ТП, а буферът със серпентина е най-доброто решение за предотвратяване на замръзване при спиране на тока, повреди и т. н. Има и други начини, но този е най-подходящ според мен
Не помня точно какво ми обясняваха, но при малки отоплителни кръгове с по-лош топлообмен(серпентина) и по-висока целева температура на фреона заради нуждите на типа отоплителна инсталация, която макар и в границите на работните параметри на Р32 и Р290, при машина с Р290 натоварването и амортизацията ще са по-малки.
Иначе, точно това ми е целта, искам да избегна пълненето на цялата система с антифриз и да отделя текущата инсталация от ТП, но ако това ще ми създаде проблеми с отоплението, ще го правя по традиционния начин.
Rakeem - помощник
съб яну 03, 2026 11:05 amРазбирател написа:
по- добрия начин е разделянето да е с пластинчат толообменник, а не с буфер със серпентина.
Предлагаш ми да не слагам буфер? Не ми се нрави този вариант,макар и да работи. Без буфер, ТП ще трябва да работи постоянно, особено с радиатори.
Разбирател - напреднал
съб яну 03, 2026 11:13 amRakeem написа:
по- добрия начин е разделянето да е с пластинчат толообменник, а не с буфер със серпентина.
Предлагаш ми да не слагам буфер? Не ми се нрави този вариант,макар и да работи. Без буфер, ТП ще трябва да работи постоянно, особено с радиатори.
Ами не точно. Буфер ще ти трябва задължително, но от страната на термопомпата. Може да сложиш колкото голям искаш, стига да е по- голям от минимално препоръчания от производителя. Този буфер се свързва с един вход и един изход и просто добавя обем. Препоръчвам вместо топлообмена между термопомпата и инсталациятада да става в буфер със серпентина да става чрез пластинчат топлообменник.
Успех!
LazarGanev - "Велик майстор"
съб яну 03, 2026 11:29 amРазбирател написа:
Ами не точно. Буфер ще ти трябва задължително, но от страната на термопомпата. Може да сложиш колкото голям искаш, стига да е по- голям от минимално препоръчания от производителя. Този буфер се свързва с един вход и един изход и просто добавя обем. Препоръчвам вместо топлообмена между термопомпата и инсталациятада да става в буфер със серпентина да става чрез пластинчат топлообменник.
Успех!
И защо да е по-добре?
Разбирател - напреднал
съб яну 03, 2026 11:34 amLazarGanev написа:

Успех!
И защо да е по-добре?
Ако продавача на буфера със серпентина може да гарантира, че при 45/40 градуса от термопомпата и 44/39 към инсталацията(примерно, с цел по- висок СОР и по- малко преоразмерени отоплителни тела) ще се пренася необходимата мощност ОК. Защото продавача на пластинчатия топлообменник ще го гарантира.
Rakeem - помощник

Успех!
Сега мисля, че те разбирам, идеята ти е топлообмена между буфера и ТП да се осъществява от пластинчат топлообменик вода-вода.
Тука ще трябва още една помпа между буфера и ПТ, но ако ще работи по-добре от серпентина директно в буфер, също е вариант.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб яну 03, 2026 11:48 amРазбирател написа:
Ако продавача на буфера със серпентина може да гарантира, че при 45/40 градуса от термопомпата и 44/39 към инсталацията(примерно, с цел по- висок СОР и по- малко преоразмерени отоплителни тела) ще се пренася необходимата мощност ОК. Защото продавача на пластинчатия топлообменник ще го гарантира.
Така съм съгласен. Имам монтирани достатъчно ТП по двата варианта
Разбирател - напреднал
съб яну 03, 2026 12:02 pmRakeem написа:

Успех!
Сега мисля, че те разбирам, идеята ти е топлообмена между буфера и ТП да се осъществява от пластинчат топлообменик вода-вода.
Тука ще трябва още една помпа между буфера и ПТ, но ако ще работи по-добре от серпентина директно в буфер, също е вариант.
Ами не, няма да ти трябва допълнителна помпа. И при трите описани по- горе от мен варианта ще ти трябват две помпи. Една за кръга на термопомпата(обикновено е монтирана в термопомпата, но при моноблок изпълнение при някои производители може да няма, и една към отоплителната инсталация.
Rakeem - помощник
съб яну 03, 2026 12:25 pmРазбирател написа:

Ами не, няма да ти трябва допълнителна помпа. И при трите описани по- горе от мен варианта ще ти трябват две помпи. Една за кръга на термопомпата(обикновено е монтирана в термопомпата, но при моноблок изпълнение при някои производители може да няма, и една към отоплителната инсталация.
Аз ги броя 1 между ТП и ТО, 1 между ТО и буфер и 2 между буфера и двата кръга, тоест 4 в моя случай.
Но май почвам да се разубеждавам от варианта с междинен ТО, какъвто и да е, ще ми падне ефективността, а при високотемпературна инсталация с радиатори крие риск подобен вариант.
По-скоро ще заложа на класическа система ТП-буфер и вече дали ще пълня с антифриз, ще слагам антифрийз вентили или юпс, ще се решева на момента.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: