Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
kalin72 написа:
Ами то това май се случва при мен, от 2 на 1 и после съспенд.
Без допълнителни джаджи се случва при определена външна температура и при определена температура на водата. Когато баланса е постигнат - примерно при 60 градуса на котела при -5 вън, но стане ли -10 трябва да се вдигне на 65, за да компенсира и да влезе в модулация около 65, не около 60.

Точно това ме дразнеше и накрая една програмируема глава за радиатор сложена на котела закова модулирането по вътрешната температура, независимо от външната.
filmatoplo - майстор
:) Не е лесно да се измисли правилна логика ,давайте предложения и ще видите че доста от нещата ще си противоречат ,или се само изключват или доближат ,или са едно и също само че по по сложен начин .Само си помислете кое в крайна сметка ни трябва ,
Да се достигне зададената стайна температура .
Да има по малък разход .
Да свали от 3 на 2 и 1 .
. :)
Кой спомена еквитермален контрол по външна температура ,и промяна на подаваната вода .Правил съм го с котел на твърдо гориво ,котел ,буфер ,с смесителен вентил с задвижка преди радиаторите ,и контрол по външна температура ,контролера върти задвижката и водата към радиаторите се мени според външната температура .
А сега регулация по зададена крива има в горелката Бисолид и при горелка Бош ,ама нали е трудно и не ги харесваме . :lol:
kalin72 - майстор
Без допълнителни джаджи
Е да де, ама съм с допълнителните джаджи. Които, се оказва, че са задължително-препоръчителни в схемите на големите производители на котли/камини.
Давам сведения как е в момента:
Температура на котела - 65 градуса.
Външна температура - минус 5 градуса
Температура на водата, която отива към радиаторите - 55 градуса
Връщаща вода - 64 градуса
Температура в стаята с термостата - 23.7 градуса, при настроени 24 на термостата.
Горелката работи на 2ра степен.
Помпа Алфа2 работи на ръчна настройка 22 вата.
Разход - за 36 часа - 4 чувала по 15 кг.
Клапа на котела към комина е почти затворена, котела не беше чистен основно почти 3 месеца, имаше поне 7-8 см пепел отзад в секциите.

Вчера промених помпата на Ауто - 4-10 вата, котела вдигна 72 градуса, горелката падна на 1ва степен, но вътре вкарваше 45 градуса вода...трипътния е настоен по външна температура.
Днес върнах настойката на ръчно 22 вата и данните по-горе са при това положение.
VelinPetrov - специалист
filmatoplo написа:
:) Не е лесно да се измисли правилна логика ,давайте предложения и ще видите че доста от нещата ще си противоречат ,или се само изключват или доближат ,или са едно и също само че по по сложен начин .Само си помислете кое в крайна сметка ни трябва ,
Да се достигне зададената стайна температура .
Да има по малък разход .
Да свали от 3 на 2 и 1 .
. :)
Кой спомена еквитермален контрол по външна температура ,и промяна на подаваната вода .Правил съм го с котел на твърдо гориво ,котел ,буфер ,с смесителен вентил с задвижка преди радиаторите ,и контрол по външна температура ,контролера върти задвижката и водата към радиаторите се мени според външната температура .
А сега регулация по зададена крива има в горелката Бисолид и при горелка Бош ,ама нали е трудно и не ги харесваме . :lol:
Филме Бисолид-а има и контрол по стайна температура ( с датчик pt1000) и по външна температура. Още не съм се наканил да ги пробвам че не ми се дупчи за да вкарам кабел от котелното в къщата.
gnt69 - майстор
kalin72 написа:
Без допълнителни джаджи
Е да де, ама съм с допълнителните джаджи. Които, се оказва, че са задължително-препоръчителни в схемите на големите производители на котли/камини.
Давам сведения как е в момента:
Температура на котела - 65 градуса.
Външна температура - минус 5 градуса
Температура на водата, която отива към радиаторите - 55 градуса
Връщаща вода - 64 градуса
Температура в стаята с термостата - 23.7 градуса, при настроени 24 на термостата.
Горелката работи на 2ра степен.
Помпа Алфа2 работи на ръчна настройка 22 вата.
Разход - за 36 часа - 4 чувала по 15 кг.
Клапа на котела към комина е почти затворена, котела не беше чистен основно почти 3 месеца, имаше поне 7-8 см пепел отзад в секциите.

Вчера промених помпата на Ауто - 4-10 вата, котела вдигна 72 градуса, горелката падна на 1ва степен, но вътре вкарваше 45 градуса вода...трипътния е настоен по външна температура.
Днес върнах настойката на ръчно 22 вата и данните по-горе са при това положение.
Дай боже на всеки такава система да пратиш вода 55 до радиаторите и тя да се върне 64. Ти защо палиш изобщо карай само на помпа. :supz: Нещо в датчиците не ти е наред не може да пращаш 55 , тя да се охлади и върне 64. А помпата голяма бързина си и дал. Моята е Wilo stratos pico 1-5 и си къркори на 5 вата и навсякъде е топло. :partyman:
filmatoplo - майстор
:) Има де ,ама си иска четене и настройки ,а 90% от ( майсторите) иска монтажа да стане за деня тоест за 2 часа и беж.това е др тема :wink: лично съм говорил със създателя на управлението на Бисолид ,ако трябва пак ще ида до Поморие ако се наложи да ми обясни всяка функция .там даже я има в действие ,котел на пелети вентилконвектори за офис сградата.
Калин има Ладомат . :)
kalin72 - майстор
Ами аз имам Ладомат и трипътен за към радиаторите. Та тези 64 връщащи са от радиаторите, ама и от Ладомат-а. Щото подава 65.
А за помпата си е проблем, има нещо не както трябва направено в системата ми, та на Ауто - 5-10 вата, не качва вода както трябва/ Незнам ако сложа 25/6 дали няма да се подобри работата...
Тия дни ще напиша настройките тук, да видим дали не могат да се подобрят малко, или тези 3 чувала за 24-30 часа са ОК за къщата ми 130 м2...при минус 5-10 градуса.
Последна промяна от kalin72 на ср дек 14, 2016 9:32 pm, променено общо 2 пъти.
gnt69 - майстор
filmatoplo написа:
:)
Калин има Ладомат . :)
И како ладомата топли водата ли. И аз имам правен с вентил ESBE tv60 ама такоз нещо не става. Като пратя топла вода към радиаторите и се връща по студена, по топла не ще.
Стоян Петришки - специалист
и при мен е като при калин... :yawinkle:
gnt69 - майстор
stojan83 написа:
и при мен е като при калин... :yawinkle:
Нещо сензорите не са наред. Иначе за какво са котлите. Само ладомат и помпа трябва. :partyman:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: