• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
Bobivan написа:
На мен ми не пречи,ама някой път като е до бойер 80 литра и не е близо до котелното капризните клиенти се дразнят.... :lol: :lol: :lol:
Задвижките на Хъниуел са напълно безшумни, защото нямат бобини. Монтират се на термостатичен радиаторен вентил-кранче за термоглава.
MT4-230-NC/NO, Термоелектрическа задвижка за, 230V, нормално затв./отв. 2,5mm ход, 39,45лв.
http://www.bgtherm.com/products/prices/Honeywell.pdf
LazarGanev - "Велик майстор"
glorious написа:
Така...аз съм готов :-D . Честита Нова Година!
Та готов съм със сметката :

за ноември- разход на пелети 11 чувала по 15кг.Приблизително схемата беше палене вечер около 17:00 до 24:00.Чат пат май я палехме сутрин от 5:00 до 7:00.Събота и неделя по цял ден.

за декември - разход на пелети 29 чувала по 15кг. Палене сутрин от 5 до 7, палене от 15:30 следобед до 24:00,като бяха и минусови температурите оставяхме печката и нощем на 1-ва степен.

Пелетите са на Baumax, австрийско-румънските.Печката често гореше на 1ва или 3та степен / при мен степените са 1,3,5,7 и 9/.Тоест почти никога не съм вдигал водата над 57 градуса, на 1ва степен едва поддържа 40, на 3та след време вдига над 50, но иска поне 4-5 часа.Не съм топлил бойлера от печката, само апартамента, северен, като махна коридора и гардеробната,които не топля, остават около 96кв м. отопляема площ.Градуси вкъщи - между 21 и 23 в хола, в спалнята, която спим 19-22, в другата спалня ми е празна поддържам 18, банята и мокрото лирите са малки, там нон стоп термоглавите са на 5, но не вярвам да става повече от 20-22 градуса.[/b]
Браво, много добър разход и като гледам сте поддържали нормални стайни температури. Интересно ми е не създава ли проблеми с нагар по водната риза тази ниска температура на водата :? . Колко често чистиш тези тръби? Тези лостове отзад на камината вършат ли добра работа и как точно работят - някакви плъзгачи ли задвижват?
kok - специалист
Вие като подово ги имате тези камини какви са тези 40 градуса дето се топлите с тях :? :-D
А бе то не че не може при големи радиатори, ама с нагара не знам...
kok - специалист
а при 40 гр входяща на водата в радиаторите колко ли кВт им е мощноста :?
filmatoplo - майстор
:) Е днес като пече слънце ако си със външен датчик няма да пусне повече от 40-45 градуса по радиаторите денем -говоря за Котел Атмос със монтиран 3 или 4 пътен смесителен вентил и пълен набор -задвижка и контролер с контрол по външна температура .Но , котела си е закотвен на 80 градуса -щото има и такива които са свързани като печка и ги горят на 40-50 гр но на втория ден не могат да отворят вратичката на котела от катран и смола :wink: .Моята печка в момента също гори едва едва и пропушва при отваряне ако забравя да отворя преди това клапите :lol: водата е 45-50 гр .
kok - специалист
Да ама говориш за котел Атмос (дето го палиш и ще неще ще гори) :wink: а ставаше въпрос за котел на пелети :wink: като Мариянка от темата за пелетни горелки :) и тя с нейния 20кВт котел с горелка Фероли и десетте си радиатора на 40-50гр на водата направила в къщата :lol: 140кв.м май беше 27гр. :-D ако ги сложа на стая по 3-4 броя може и с 40гр на водата да направя 27гр ама то от радиатори няма да остане място за друго в стаята :lol:
Едно от нещата а можеби и най важното което научих от този форум е че за да отоплиш определена квадратура трябват и определени кВт :wink: то "от пръдня боя не става" ай честита ви нова година на всички и от мен :party:
glorious - специалист
LazarGanev написа:
А бе то не че не може при големи радиатори, ама с нагара не знам...
Това за нагара ми стана интересно.Тръбите се чистят лесно, ако го правиш всеки ден или не си изгорил повече от 2 чувала.Ако си изгорил повече, лостовете започват да заяждат, и трябва малко по-малко да се предвижват и си е хурка.Лостовете предвижват една планка, с по широки отвори, тоест хлопат в тръбите, после една шайба, вече по-плътна към тръбите и след това още една планка.

Смятате ли че ако печката гори по-силно,нагара ще е по-малко?Ако печката гори по-силно предполагам ще ми се покачи и разхода на пелети, въпреки че при достигане на 65 градуса на водата тя ще мине на минимум, което пак ще върне нагара може би или греша?
Работата при температура във водната риза под 60* води до образуването на конденз и нагар. Ако вдигнеш температурата, нагарът ще изчезне. Има различни начини - най-евтиния е чрез контактен термостат, който да управлява помпата да не работи под 60*. Не знам обаче при твоята камина с тези степени, за които говориш каква схема е най-добре да избереш. В ръководството за експлоатация няма ли препоръчителни схеи на връзване?
Bobivan - специалист
Лазаре,турските пелетни котли не позволяват да настройваш температурата на която стартира помпата-зададена е твърдо на 40!!Очаквай утре обещаните снимки,че фотоапарата замина по балканите малко,преди да ги сваля...
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: