• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
marinmnm - специалист
Интересно ми е ти на какво се отопляваш?
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз като поканен зет нямам избор - задълженията ми са малко - само да поливам фикуса и да плащам сметките :-D . Пък все съм с надеждата, че аха тази есен ще вляза в новата къща, и все не става :cool:
sensi - специалист
Малеее, с това ново повишение което иска Булгаргаз, категорично май ще се откажа на газ-та. Не можах да резбера колко е крайната цена за потребител. marinmnm цитира една цена + коефициенти + ДДС. От какво се определят тези коефициенти.
marinmnm - специалист
Коефициента е за коригиране на газта за всички абонати важи и той е 1,069. Ако си изгорил 100м3 газ по 1.069 е 106,9м3.
106,9 по 0,725/цената на кубик газ за сега/ е 77,50лв. И като сложиш 20% ДДС /тоест още 15,5лв./ Плащаш всичко 93лева за 100 кубика газ реален разход.Но да ти кажа аз държа много на това което казва Лазар във форумите .Тоест ако всичко е добре изчислено и закупено /инсталация ,котел!!! ,програматори /имаш добра дограма и изолация, то може спокойно да се отопляваш на газ като плащаш нормални сметки .И с друго нищо не се занимаваш.Искам да ти кажа ,че трябва да инвестираш много добре за да си след това много добре.Това установих за 4 години отопление на газ.И така sensi няма мале няма лелее.
Информация от снощи - клиент с къща-близнак (при която в другият близнак 360м2 не живее никой), отоплявани към 250м2 от 360, градена с итонг, без външна изолация - сметка за януари 550лв. Добре ли е? Въпреки голямата на пръв поглед цифра, аз мисля че - да, като се има предвид квадратурата. Пада се около 2лв/м2 в най-студения месец, къща без изолация и без съседи. Дай боже всекиму да има месечна сметка 2лв/м2 в най-студения месец, без лишаване от комфорт. Разбира се и разумно управление със стаен термостат и програматор, който да поддържа 21-22*С само във времето, когато има хора в къщи, а през останалото време и нощем - 18*С
marinmnm - специалист
Разкажи :с какъв котел е? системата каква е? с какъв тип радиатори е? Тази консумация е много добра!
Svezar - специалист
Тези 550лв за тази квадратура която се отоплява /и то комфортно/ ми звучат като научна фантастика ! Като знам хора в тухлен апартамент с 55кв чиста площ и нова дограма как ползват газта само да помага на печката с дърва за по-далечните 2 стаи и плащат по 200лв тоя човек с къщата не трябва да казва на никой с колко се топли :wink:
Защо да не казва на никой - да не са малко - Овергаз си щракат с пръсти от такива клиенти. За ноември и декември сметките бяха около 350лв. Нека ги взимат, ама поне има защо. Жал ми е за малки жилища дето плащат големи пари от калпави инсталации и неподходящи котли. Котела е Бош Конденс 3000, 7-22кВт едноконтурен + бойлер Теси 80л. Има и соларен съществуващ, който съм го върза последователно преди Тесито - на газ само се доподгрява. Дневният тракт е 80м2 - 2 конвектора Галетти Ф6, 2 спални по 20Н600, една детска 20Н800 и една стая за гости 30Н600. Регулатор с външна сонда FW200 - там трябва да се избере по-подходяща крива, защото в момента е много стръмна и при минусови температури поддържа по-висока стайна, но човека каза не искам нищо да пипам :)
idunno - специалист
Здравейте, да споделя и моя опит за "евтиния " газ.Миналата година двуетажна къща с подово отопление 500 м2 без никакава регулация на подовото и кондензен котел (без външен термостат) - 1300 лв на месец за газ при работа 24/7.
Тази година с термопомопа вода- вода и кабели за топене на сняг в улуците(защото други консуматори няма,дори осветлението не работи) - 500лв на месец за ток при работа на подовото 24/7 с не както трябва работещи стайни термостати.
За да не помисли някой ,че проблем е марката на котела ще кажа,че котела и термопомпата са от една и съща марка.
А стайните температури какви са били тогава и сега? Защото котелът много повече от термопомпата и ако не се управлява разумно (както разбирам) може да направи чудеса :). Каква е марката - Висман, Де Дитрих, Вайлант?
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: