• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VelinPetrov - специалист
shaxa написа:
Котела се чисти на 3 дена. Тази пепел е от около 150 кг пелети. Просто ми се струва че много отива нагоре, вместо да пада надолу в тавата.
Направи си отражател колега ;)
mtvachev - напреднал
Здравейте, предстой ми покупка на пелетна печка бисолид 25 кв., но се оказа че врата за към терасата (където ще трябва бъде тя) е с 5-6 см по-тясна. Единственият начин да влезе печкава в терасата е чрез махане на стъклопакета на дограма и от там да се прехвърли. Та въпросът ми е до колко ориентировъчно кг може да се олекоти пелетната печка за да се пренесе и отново да се сглоби.
LazarGanev - "Велик майстор"
Колко квадрата жилище ще топлиш?
mtvachev - напреднал
Малко под 100 кв.м.
Жилището е тухлен апартамент на последен етаж с вътрешна изолация от гипсокартон и вата на външните стени, окачен таван от гопсокартон и вата в цялото жилище. Изложението на слапнята е северно (вътрешна стая), детска (източна с остъклена тераса, където ще е и котела), хола с трапезария и кухнята са южни. Апартамента бързо се затопля. В зимните слънчеви дни, дори когато навън е -10/-15 в хола и трапезарията е 20/22 градуса без да се пуска нищо.
В момента сме на ТЕЦ и топлим само хола и трапезарията, но излиза скъпо защото сме едни от малкото които ползват парно във входа. Реших, че г/д за същите пари ще мога да топля на пелети и другите две стай, но проблема е че сме на 5-ти етаж и пелетният котел неуспява да мине през вратата от стаята (детската) към терасата. Вратата е 55 см широка, а гледам че котлето е 72 см.
Единствено може да махна стъклопакета на дограмата и от там да се прехвърли по някакъв начин.
Другият варинт който ми хрумна е да се махнат страничните платна на котела + изолацията и ако успее да стане 53-54 см широк да си мине през вратата.
nandrolon - специалист
Колко излиза с тоя тец че ще си вкарваш подобна чудесия вкъщи?
mtvachev - напреднал
Два радиатора в южните стай около 200 лв/м.
Бях се консултирал със съседи на няколко етажа под нас. Човека ми каза, че преди 2-3 г. са ползвали ТЕЦ и след като са платили една година 300 лв на месец (прогнозно) + 5-600 лв изравнителна за целият апартамент, са се отказали и те от ТЕЦ-а и са минали на климатици.
В момента повечето от съседите се отопляват на климатици.
nandrolon - специалист
Тоя котел ще е малко големичък. По- добре някоя камина до към 10 кв ако има такива.
Имай в предвид че пепел и прах вкъщи са гадна работа, качване на чували също.

Ако си отвориш нова тема ще се включат повече колеги с идеи за апартамент.

Успех!
nandrolon - специалист
Така и котелът ако няма димосмукателен вентилатор ще му трябва комин. Няма да можеш да го шибнеш на терасата и една тръба навън.

Не бързай, пресметни всичко добре, да не се окаже по-скъпо от теца.
jabata - специалист
Човече, не се вкарвай във филми, слагайки котела на терасата, защото ако няма комин, ще ти трябва вентилатор. И при всички тези неща, мисля че за апартамент, какъвто и да било е, да се сложи камина на пелети. Слагаш и свиркаш.
andy_forresite - майстор
Имам пелетен котел, който ще мине през вратата ти. Мощността му е от 3 до 20 киловата. Продавам го. Аз съм без изолация и ми е скъпо, плюс това не се плаша от работата по отопляване с дърва. При -10-15 навън колкото ще слънце да ме осветява, вътре е кучи студ...
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: