Най - вълнуващия въпрос зимно време.
m.konsulov - напреднал
нед окт 11, 2020 11:42 amfilmatoplo написа:
Бойлера в котелното ли е ,и към етажите един главен щранг ли тръгва.
Да към етажите е един главен щранг.
Бойлера е далече от котела, но е близо до главния щранг(на около 2м.). От котела до главния щранг има около 8 м. хоризонтален път по тавана защото са в различни помещения.
filmatoplo - майстор
Най лесен начин е този .Завъртулката зад котела е тръба ф-40 ппр ,тя е първичния кръг и същевременно колектор ,движи се от помпата на котела ,включва на 60 гр ,от колектора първо подава към бойлера и връща с помпа с възвратен клапан ,втората помпа с възвратен клапан е за радиаторите .Помпата за бойлера се командва от диференциален термостат ,помпата за радиаторите най лесно от контактен термостат на изхода на котела -нагласена на 60 гр .Ако това е сложно най лесно е помпата която е в котела и каквото стане. :wink: За тръбата на първичния кръг -не греша -една и съща е ,тя замества термовентила ,разстояние от подаваща и връщаща тръба макс 15 см .Помпата на бойлера ще се включва само когато котела е загрял и ще спира когато бойлера се загрее .Радиаторната помпа също ще стартира когато котела е загрят и ще спира когато на изхода спадне под 60 гр.Най елементарната автоматика съм коментирал .

Прикачен файл

121409021_347147653270900_3810804953913285329_n.jpg
121409021_347147653270900_3810804953913285329_n.jpg (36.4 KиБ) Видяна 805 пъти
m.konsulov - напреднал
нед окт 11, 2020 4:26 pmfilmatoplo написа:
Най лесен начин е този .Завъртулката зад котела е тръба ф-40 ппр ,тя е първичния кръг и същевременно колектор ,движи се от помпата на котела ,включва на 60 гр ,от колектора първо подава към бойлера и връща с помпа с възвратен клапан ,втората помпа с възвратен клапан е за радиаторите .Помпата за бойлера се командва от диференциален термостат ,помпата за радиаторите най лесно от контактен термостат на изхода на котела -нагласена на 60 гр .Ако това е сложно най лесно е помпата която е в котела и каквото стане. :wink: За тръбата на първичния кръг -не греша -една и съща е ,тя замества термовентила ,разстояние от подаваща и връщаща тръба макс 15 см .Помпата на бойлера ще се включва само когато котела е загрял и ще спира когато бойлера се загрее .Радиаторната помпа също ще стартира когато котела е загрят и ще спира когато на изхода спадне под 60 гр.Най елементарната автоматика съм коментирал .
Нещо не се разбрахме :lol: #-o
Имах в предвид за трипътен вентил тип "термовар". :lol:. А аз се чудех защо ти трябва подробна информация за инсталацията.
filmatoplo - майстор
Разбрахме се ,термовара не е добър ,ако ще се слага термовентил той трябва да е пропорционален -колкото затваря байпаса при загряване-толкова трябва да отваря от към връщащата вода за да не пада циркулацията през контурите .Но аз винаги препоръчвам при свръзка на термовентил да има помпа на малкия кръг и на големия кръг радиаторите .
m.konsulov - напреднал
нед окт 11, 2020 5:37 pmfilmatoplo написа:
Разбрахме се ,термовара не е добър ,ако ще се слага термовентил той трябва да е пропорционален -колкото затваря байпаса при загряване-толкова трябва да отваря от към връщащата вода за да не пада циркулацията през контурите .Но аз винаги препоръчвам при свръзка на термовентил да има помпа на малкия кръг и на големия кръг радиаторите .
Трябва ли да слагам такъв вентил или не е нужно? От какво зависи?
filmatoplo - майстор
В инструкцията дават ли схема за свързване с вентил .На 60-70% че и повече котлите ги свързват с 1 помпа и бягат .Правя го и аз когато изрично човека не иска да инвестира в температурна безопастност и поради ограничен бюджет.В твоя случай ти ако решиш да си го обезпечаваш температурно .Помпа си имаш в котела за малкия кръг ,остава 1 помпа 25/4 не електронна за бойлера ,и 1 помпа електронна 25/4 или /6 за радиаторите ,свързваш по дадената схема и си готов.Котелната помпа на втора степен ,бойлерната на 1 , радиаторната на колкото дойде в зависимост дали добре затопля целите радиатори ,отдалечените и тн .Бойлерната помпа ще работи до загряване на бойлера и ще спре ,и няма да е товар на системата ,остава радиаторната помпа да обслужва радиаторите които вече ще зависят от термоглавите.Сам си прецени така ли искаш да работи инсталацията или по друг начин. Бойлера колко литра е.
filmatoplo - майстор
За да стане ясно моята схема всъщност е хидравличен изравнител но по друг начин с тръба като първичен кръг ,но принципа е същия. :) Тази помпа до котела е дефакто твоята в самия котел.И сега съм нарисувал само 1 вторичен контур . И понеже на котелната ти помпа няма възвратна клапа -на входа си поставяш и 1 главен филтър 1 1/4 да се улавят боклуци ,съответно с кранове пред зад.

Прикачен файл

121443294_1421406584733658_8067659607157550518_n.jpg
121443294_1421406584733658_8067659607157550518_n.jpg (28.04 KиБ) Видяна 758 пъти
m.konsulov - напреднал
нед окт 11, 2020 6:41 pmfilmatoplo написа:
В инструкцията дават ли схема за свързване с вентил .На 60-70% че и повече котлите ги свързват с 1 помпа и бягат .Правя го и аз когато изрично човека не иска да инвестира в температурна безопастност и поради ограничен бюджет.В твоя случай ти ако решиш да си го обезпечаваш температурно .Помпа си имаш в котела за малкия кръг ,остава 1 помпа 25/4 не електронна за бойлера ,и 1 помпа електронна 25/4 или /6 за радиаторите ,свързваш по дадената схема и си готов.Котелната помпа на втора степен ,бойлерната на 1 , радиаторната на колкото дойде в зависимост дали добре затопля целите радиатори ,отдалечените и тн .Бойлерната помпа ще работи до загряване на бойлера и ще спре ,и няма да е товар на системата ,остава радиаторната помпа да обслужва радиаторите които вече ще зависят от термоглавите.Сам си прецени така ли искаш да работи инсталацията или по друг начин. Бойлера колко литра е.
Филме, спри се приятелю! #-o
Ти генерално не си ме разбрал. Още в началото ти казах, че бойлера не е свързан към инсталацията. Ще ползвам котела само за отопление :lol:
😂😂😂
filmatoplo - майстор
:-D Чукча не читает ,он тоька пишет :lol: ами махни бойлерния контур ,тоест става това което нарисувах приди малко .А бях ти подготвил и тази ,айде ще потрябва на някой друг. :wink:

Прикачен файл

121428556_649160302697591_9152271913111352932_n.jpg
121428556_649160302697591_9152271913111352932_n.jpg (35.83 KиБ) Видяна 750 пъти
m.konsulov - напреднал
нед окт 11, 2020 7:21 pmfilmatoplo написа:
:-D Чукча не читает ,он тоька пишет :lol: ами махни бойлерния контур ,тоест става това което нарисувах приди малко .А бях ти подготвил и тази ,айде ще потрябва на някой друг. :wink:
Чукча... 😂😂😂😂
Със сигурност написаното няма да е зян!
Също така ти казах, че в котела има вграден разширител с обезвъздушител и помпата е модулираща и няма степени! Не знам на какъв принцип се определя скоростта на помпата и при добавянето на втора помпа дали вградената няма да се бърка :?

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: