• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Кой модел; турски котли на пелети -Мактек ли :? тези са супер евтини .
LazarGanev - "Велик майстор"
Bobivan написа:
Лазаре,турските пелетни котли не позволяват да настройваш температурата на която стартира помпата-зададена е твърдо на 40!
Интересно, не съм запознат, да не би да имат вграден термостатичен вентил? Не ми се вижда логично всеки ден да чистиш топлообменника от нагар, както се налага да прави glorious. При него става лесно, защото са тръби и има почистващ механизъм, ама тези големите котли от линка, който си дал, дали работят при 40* котелна температура? Нещо не ми се вярва. Те газовите котли, дето нямат пушек и сажди работят при минимална 45*, ама не се препоръчва много
glorious - специалист
За съжаление инфото за печката е оскъдно, книжката не е написана добре, не и за крайния потребител.Предполагам,че печката ще може да се настрои да завърта помпата на по-висока температура на водата, но за сега я карам по дефолт. Ако вдигна температурата, ще ми излезе крива сметката с пелетите, въпреки че ще мога да стопля и бойлера.Но 30 чувала на месец и 20-23 градуса из вкъщи са добре.
Bobivan - специалист
Нямат вграден термостатичен вентил!Чистят се един -2 пъти месечно!!Зарежда се всяка седмица....мързелива работа ти казвам..
Говориш ми че се чистят от пепел толкова рядко, но защото няма нагар. А няма нагар, защото такъв котел се слага на инсталация с проект и не си го виждал да работи на 40* - сигурен съм. Ако работи на такава ниска температура, няма как да няма нагар :)
filmatoplo - майстор
Искаш да кажеш че се чисти хоризонталния тръбен топлообменник ли .
Точно за това става дума:
glorious написа:
Това за нагара ми стана интересно.Тръбите се чистят лесно, ако го правиш всеки ден или не си изгорил повече от 2 чувала.Ако си изгорил повече, лостовете започват да заяждат, и трябва малко по-малко да се предвижват и си е хурка.Лостовете предвижват една планка, с по широки отвори, тоест хлопат в тръбите, после една шайба, вече по-плътна към тръбите и след това още една планка.

Смятате ли че ако печката гори по-силно,нагара ще е по-малко?
filmatoplo - майстор
Ако топлообменника е вертикален и в тръбите му има навити спирали се чисти лесно , всеки ден или през ден с едно движение на лоста за почистване , лоста движи спиралите .Ако е хоризонтален тръбния топлообменник повече пепел се задържа и се чисти по трудно .И автоматично се чистят някой модели , тогава пък само сипваш новите пелети и си гледаш кефа , е остава да хвърлиш пепелника някой ден . :wink:
sian - специалист
Колеги някой знае ли тези пелетни котли добри ли са? Благодаря.
http://zoti.hit.bg/index-PNG.htm
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: