• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 61
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
infomar
Има разлика дали ползваш евтин газ и нефт в производството или 50% по-скъп.
Ако Индия, Китай и Русия (+ някой други държави) които по спомен правят половината от населението на света, използват евтини ресурси, за разлика от ЕС и техните приятели, то тези страни ще бъдат много по-конкурентно способни ценово и няма как това да не се отрази на търговията. Светът няма вече да е същият, законите вече от няколко години в резултат на действията на "западните" страни, са на страната на силният, а не на правият (Ирак, Либия, Сърбия, Афганистан) , интелектуалната собственост предполагам, няма в бъдеще да е толкова защитена и това в комплекс с евтина енергия ще даде силен тласък на някой и загуби на други.
У нас, по много причини, цените предполагам, до една година ще нараснат с над 50-60 и >% на всички енерго ресурси - газ, нефт, ток, вода, което няма как да не се отрази на живота - храна, транспорт и др. и това ще стане не защото ние у нас го искаме, а защото ЕС ще се промени и инфлацията ще бъде привнесена от вънка. Вижте какво се пише сега в немските сайтове и вестници и ще се ужасите, а това е най-силната икономика в ЕС. У нас има информационно затъмнение какво става в останалите страни от ЕС. Русия не наложи никакви енергетични санкции - всички санкции са направени и самовъведени в пакети от ЕС. Русия е спряла газта само на две страни, защото най-твърдо са отказали да плащат в рубли - защо в рубли, всички знаете.
Мнението ми е, че ще ни чакат студени зими и много по-скъп живот в бъдеще, но това е решение на ЕС и на нашето правителство.
Русия не я мисля какво ще си прави газта, тя е почти самодостатъчна страна погледнато от всякъде, има пазари на изток и ще си оплете кошницата. До момента санкциите не са съборили рублата, имат проблеми разбира се, но икономиката и не се е срутила, за това не виждам какъв е ефекта от тези санкции върху нея.
nikolson - майстор
Един анализ на проблема с газа в нашия регион:
клИкни
Christo - майстор
Прочетох статията и реших да видя кои са тези хора. Те са написали за себе си това:
Нашето издателство е регистрирано в данъчната администрация на САЩ като неправителствена организация с нестопанска цел (статус 501(c)3). Редакцията на Eurasianet.org е осигурена от Института Хариман към Колумбийския университет, един от водещите северноамерикански центрове за евразийски изследвания. Финансирането за нашата организация идва от технологичната компания Google, Фондациите на Отворено общество, Службата за чуждестранно развитие, Британската общност и международно развитие на Обединеното кралство, Националния фонд за демокрация, Института за изследване на войната и мира. Saltzman в Колумбийския университет, както и редица други организации. Работата на Eurasianet.org се осъществява с консултантската подкрепа на Съвета на настоятелите Членове на Съвета:

Председател: Джефри Тримбъл, бивш кореспондент в Москва и висш служител на Радио Свободна Европа/Радио Свобода и американските международни агенции за излъчване

Секретар: Джъстин Бърк, издател на Eurasianet

Ковчежник: Пол Робите, бивш кореспондент на CBC в Москва

Валентина Измирлиева, директор на института Хариман към Колумбийския университет

Рена Ефенди, награден документален фотограф

Дейвид Трилинг, главен редактор, Eurasianet

Джо Уейер, актьор директор на Al-Fanar Media
Не ми приличат на много независими.
nikolson - майстор
вт май 10, 2022 1:26 pmChristo написа:
Прочетох статията и реших да видя кои са тези хора.
Към кое от статията имаш забележки?
Lutchezar - майстор
Предполагам че защото е писана от хора на Сорос. Т. е. абсолютно всичко подлежи на проверка за достоверност от други източници по аналогии с други писания публикувани от зависими от Сорос източници.
infomar
Няма да се притеснявате.
Проблем с газта вече няма. Всичко е решено. Идва евтина газ.
Запомнете този ден и това изказване на нашият премиер. Нарочно пускам и снимка, за да не каже някой, че си го измислям. Сега чакам да уточнят коя година...
Някой знае ли на каква реална цена до сега сме внасяли руската газ, щото все казват, че е била скъпа? Реална след всички посредници.
Питам за реална цена, а не за това което се пише по сайтовете за пред електората.
Прикачен файл:
9999.jpg
9999.jpg (37.76 KиБ) Видяна 590 пъти
Има и още една добра новина:
Договорено е с някаква фирма (може би Шеврон, но не съм сигурен) за разработване и добиване на шистов газ у нас по фракинк технологията - северозападна България.
Последна промяна от infomar на ср май 11, 2022 7:54 am, променено общо 1 път.
Christo - майстор
вт май 10, 2022 8:49 pmnikolson написа:
вт май 10, 2022 1:26 pmChristo написа:
Прочетох статията и реших да видя кои са тези хора.
Към кое от статията имаш забележки?
Може и да не съм прав, но като чуя за филантропи, спонсориращи уж независими организации, съм сигурен, че се опитват да ме будалкат. Нямам нито времето, нито средствата да разследвам кой, къде и колко лъже. Става въпрос за пазар от около 800 милиона долара месечно само за Европа. Темата отдавна е излязла от полето на техническата страна на въпроса. Едни си изливат русофобската злоба, други пишат колосални глупости и т.н. Като има по-евтини алтернативи на Газпром, да ги използваме! Какво чакаме? Нали пазар, конкуренция? Ще видим колко ще струва отоплението на есен. Може пък да ни залее евтин азерски газ, или пък още по-евтин американски LNG. Като видим новите продавачи, ще разберем и кой е бил авторът на целия този панаир. Аз газ не ползвам, защото няма техническа възможност. Всичко обаче поскъпва синхронно с нефта и газа, така че това засяга всички ни. Едни ще напечелят много парички, пък други като нас, си мисля, че ще са от страната на булката. Ма нали всеки народ си заслужавал управниците.....
Avas_co - майстор
Надявам се, че си също така критичен към разни другари, обилно нахранени с газови рубли.
infomar
Нещата се развиват много динамично.
Украйна тази сутрин спря 1/3 от газта през тръбите преминаващи през територията и, с тенденция да спре цялата газ. Това неминуемо ще доведе до недостиг в момента на 1/3 от доставяната газ и респективно вдигане на цената. При спиране на цялата газ през Украйна, ще остане да работи само "Северен поток 1". Така, вече американската газ ще може да се продаде на много по-висока цена.
Очаква ни интересна седмица за движение цената на газта у нас.
6osi6 - майстор
ср май 11, 2022 11:05 amhidrazin написа:
Ами да видим как ще стане тая работа.
Купувайте само руски газ обозначен с холограма и печат от производителя.
Американският не гори, мирише гадно и изпаренията му са токсични.
Затова е по-евтин и гледат да ни го пробутат. :-D
Последна промяна от 6osi6 на ср май 11, 2022 3:26 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 61

Тема "Честита ви нова цена на метана!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: