Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pechkata - специалист
пон дек 28, 2020 10:32 amGustoraveli написа:
При медни тръби, задължително се ползват платкови радиатори!
Алуминиевите радиатори имат поцинковани щепсали, в комбинация с медни тръби и солена вода, която не може да обезсолиш вкъщи-Става електрокорозия.
Демек разкапване на металите.
Фитинги, които аз ползвам са месинг и неръждаема стомана.
Специално за водата при първоначално пълнене и доливане - филтър активен въглен за премахване на хлор и филтър с полифосфатни кристали, който непозволява калциеви и магнезиеви йони да образуват съединения/котлен камък.
Кислородната корозия не може да се елеменира, но се намаля със сепаратор за въздух и затворена система, която има загуби 3-5% на година.
Вие сте "луди" ве - ще живееш с орлите... :-D
Аз смятам за загуба вложените десетки пари, за пелетна инсталация, която е ползвана само 5 години. Е добутвам 300-400 кила пелети и този сезон, но Газът дойде миналата година.
Е, сега да се гръмна ли, че загубих толкова много? Да, трябва да се мисли напред и надалеч, но в нашият свят.....
Приел съм я електрохимичната корозия, киселинният дъжд, коронавируса.....
Чак толкова гледам да не се втелясвам, че животът е кратък.
Естествено, че съм държал всичко да е мед, месинг и черно, но при големите размери, с фитингите е много трудно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Някои хора живеят в свой собствен свят, явно колко опит имат. Като му кажеш на клиента, че един тройник е 20лв, един нипел 10лв, коляното 16лв, а трябва да му сложиш по около 10-тина, няма да свариш да бягаш като хване брадвата...
Ако питам защо не е добре да се слагат поцинковани фитинги, няма да може да ми се отговори. А шопа предлага цинков протектор, а сега де - кой прав... :?
Аз пак не разбрах по какъв начин поцинкованите фитинги скъсяват живота на котела от 50 на 20 години?
Gustoraveli - специалист
пон дек 28, 2020 11:19 amLazarGanev написа:
Някои хора живеят в свой собствен свят, явно колко опит имат. Като му кажеш на клиента, че един тройник е 20лв, един нипел 10лв, коляното 16лв, а трябва да му сложиш по около 10-тина, няма да свариш да бягаш като хване брадвата...
Ако питам защо не е добре да се слагат поцинковани фитинги, няма да може да ми се отговори. А шопа предлага цинков протектор, а сега де - кой прав... :?
Лазаре, не живея в собствен свят!
Това всичко го научих от швабите, много ми помогна в България, барабар с шибания им език, който няма нищо общо с подреждане на изречението спрямо българския.

---
Електрокорозия,за да я няма трябва да обезсолиш водата и няма да има електропроводимост!

Смятам да приключа, щото с Вас комуникация липсва, знания не се обменят.
Явно си супер гуру на ОВИ и всичко знаеш и можеш?
Ти погледна ли в таблицата на шоп? Видя ли, че цинка е по-активен метал от желязото (тук нямат никакъв смисъл дочути фрази като "котлова стомана") и при една електрокорозия първо се разпада цинка и докато не се разпадне той, желязото е защитено? И точно по тази причина едно време тръбите и бойлерите бяха поцинковани - цинка пази желязото от корозия! А ти като сложиш месингови и неръждаеми фитинги, освен че оскъпяваш инсталацията, реално скъсяваш и живота на котела и буфера при една електрохимична корозия :-D ! Ама споко - това няма да се случи, тъй като солена вода в инсталацията няма! Още след първото палене на котела, солите/котления камък се отлагат по всички повърхности и водата остава мека и пак няма условия за електрохимична корозия.

ПП И на мен ми се струва най-разумно да приключиш дискусията, щото ти липсва ресурс (теория) за такава дискусия и само се излагаш. Не пред мене - аз съм те оценил отдавна, от първите ти мнения, но те четат и други. Само с някои случайно дочути или заучени фрази няма как да водиш подобна дискусия :cool:
Виж сега, не се занимавай с мен - имам 11 години техническо образование с изучаване на топлотехника и 15 години специализирано обучение от водещи фирми в бранша и практика в проектиране, изграждане и поддържане на отоплителни инсталации. Мисля да спирам дотук с този спор. :cool:
morfei1 - специалист
пон дек 28, 2020 12:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
https://photos.app.goo.gl/4tM4zBJt5drLWiXM8
Когато правиш замервания с този уред и правиш съпоставяния вземай предвид и температурата на вода която измерваш.

Чешмяната падна на 19C а може би е още по надолу, а радиаторната се вдигна на 27C а може би е по-нагоре.

Какво точно целеше с този есперимент не ми стана съвсем ясно, но очевидно и на теб не ти е ясно на какъв принцип измерва въпросният уред.

Казвам ти го като човек който ползва обратна осмоза почти две години и непрекъснато се интересувам за качеството на водата която пия, и се е интересувал поне още една преди това.... относно чистота на водата и какво точно прави и измерва въпросното уредче във водата. Имам няколко, и дават различни показания.... а защо го правят и защото темп на вода оказва влияние в показанията оставам на теб да научиш, понеже този урок си го пропуснал, кого си чел и си се образовал.

Като цяло теста ти е много подобен на онзи с UPS-a.... напълно безмислен.
пон дек 28, 2020 8:38 pmmorfei1 написа:
.... напълно безмислен.
Не и като този пост.
Ефирното време струва пари. Радиаторната си беше толкова- топла къща, притворила глава, а чешмяната по вероятно да се вдигне, предвид стайната Т.
Всеки ползва разни неща и не е задължително да познава принципите, та ползвай си ......както го каза, със здраве и разум!
Тук не меря чистота на вода, пиленце шарено, макар да е свързано.
https://photos.app.goo.gl/cAybXxXxnQAEoku3A
Моа та замерям до Китай и нататъка, па кой колко чел, ми не е спал- всеки с дерта си.
Млад си, сега му е времето да четеш.

В това кратко видео нищо не твърдя. Любопитно ми беше как се променя водата, престояла 1 година в ОИ. Имаш нещо против, че го споделих?!
На Руси е стояла 15 и досега няма грижи.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: