• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 170
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VelinPetrov - специалист
judas написа:
VelinPetrov написа:
Да използвам тук (понеже е най-активен) да попитам колегата ШОП,а и други колеги как е най-добре да се монтира така наречения отражател, дожигател и както още му казват ? Размери като отстояния от главата на горелката ? Трябва ли задъжително да е точно напречно на пътя на огъня и тн. Всякаква информация. В момента експериментирам с котел БОШ, ошамотих камерата, сега дерзая с отражател от чиния от неръждавейка от МО )специално си я намерих в един пункт за скрап :D
Поздрави. Велин Петров.
Аз махнах чинията, май няма файда. Беше на около 15см над главата на РБ20, под ъгъл 30-40° (ето така/).
При мен сега е почти хоризонтална над главата на горелката, ще трябва да я отработя и аз на ъгъл около 40-45 градуса и да видя как е. В момента не ме впечатлява много и не виждам ефект.
6osi6 - майстор
andro440 написа:
доста четене
Чети повече. За изгаряне на влажно гориво е нужна по-голяма площ на решетката, в която то да престои по-дълго време.
filmatoplo - майстор
Един човек иска да пробва да тества горелката си която е с Грейковидна горирна камера ,та фабриката ще я махне и на нейно место ще сложи такава глава която има скара с отвори .Сигурен е че горелката ще работи и изгаря по добре горивото от ретортния принцип .
шоп - майстор
Моята логика е друга. Сравнително студеният въздух ( дори и допълнително подгрят, той е по-студен от зоната на горене), който е необходим за химическият процес окисление трябва да се подава от долу, под горивото участващо в химическата реакция. Продуктите отделящи се при хим. реакция горене поради това че има огромно количество отделена топлина трабва да са насочени строго вертикално. По тази причина, ретортният принцип на подаване на въздух и гориво, е в пъти по-добър от горелки противоречащи си на физичните закони с пламък насочен напред или на 45 градуса.

В този мой ред на мисли ретортните горелки на пазара не са идеални и има още какво да се желае от тях, но тук се сблъскваме с инжинерните и икономически интереси. Идеалната направа на горелка би довело до оскъпяване на отливките или усложняване на конструкцията на заварени горелки.Съответно доста по-висока цена, която малко потребители биха заплатили.
filmatoplo - майстор
До сега още не съм убеден в коя горелка горивото изгаря по добре и къде Кпд е по голямо ,защото не разполагам с лаборатория където имам монтирани еднакви котли с еднакъв топлинен товар ,с еднакви пелети - само да се различават по горелката .Никой не го прави и от производителите май.
jorko2008 - помощник
Здравейте,
Мисля да инсталирам на чугунен котел - най вероятно Виадрус - кутия с горелка. Въпроса ми е колко повече топлообменна мощност е добре да се инсталира над максималната мощност на горелката? Примерно при 30 квт горелка - 45 квт котел?
шоп - майстор
jorko2008 написа:
Здравейте,
Мисля да инсталирам на чугунен котел - най вероятно Виадрус - кутия с горелка. Въпроса ми е колко повече топлообменна мощност е добре да се инсталира над максималната мощност на горелката? Примерно при 30 квт горелка - 45 квт котел?
И 10 секционен виадрус да използваш -няма да сгрешиш. Правилото на Мечо Пух важи:-)
jorko2008 - помощник
шоп написа:
jorko2008 написа:
Здравейте,
И 10 секционен виадрус да използваш -няма да сгрешиш. Правилото на Мечо Пух важи:-)
Благодаря,
А при каква минимална мощност на работа на горелката би се получил някакъв проблем?
Примерно 5 квт ÷ 10 квт при по-топло време и 10 секции?
шоп - майстор
Няма опасност от такъв проблем. Дори в 10 секционният Виадрус да е запалена само една свещ. Сложете си термостатичен трипътен антикондензен вентил обаче задължително.
Успехи!
6osi6 - майстор
шоп написа:
Чинията е още здрава :)
Ще видим колко ще издържи. Забих една на 20 сантиметра от решетката. Пламъкът минава между нея и стария шмиргел.
Прикачен файл:
DSkF3650.JPG
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 170

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: