• 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
Ето ги и снимките на новият ми избор. За да не бягам от темата, наблягам на това, че има фабричен топлообменник на димоотхода. Не съм сигурен дали, това ще е достатъчно да си направя допълнителен, но според производителя изходните газове са с температура 180 градуса, ако аз правилно си го превеждам от Руски.
Высокая эффективность
Emtaş твердотопливные котлы отопления автоматического температурногорежима с четырьмя-пропускная система циркуляции пламени держать пламя больше, превратив его четыре раза в баке. Кроме того, с водянистыми система дымоходов, теплота газов выбрасывается в атмосферу значительно снижается. Температура дымовых газов снижается примерно 180 C - 200 ° С по сравнению с 2 или 3 прохода отопительные котлы. Таким образом, максимальная эффективность может быть получена от используемого газа.

Прикачен файл

2018-02-28_123538.jpg
2018-02-28_123538.jpg (41 KиБ) Видяна 1767 пъти

Прикачен файл

2018-02-28_123513.jpg
2018-02-28_123513.jpg (90.19 KиБ) Видяна 1767 пъти
andy_forresite - майстор
Преди седмица температурата върху кюнеца след фукса и коляното ф130 беше 42-44,5. Сега съм с по-калоричните пелети и съм увеличил подаването на първа с 2 десети. Температурата върху кюнеца сега е 51-53. Водата в котела е 64-65 градуса и просто тази с около 50 няма какво да я правя. От 41-40 градуса върху кюнеца започва теч на конденирали димогазове. Отделно с по-големия котел топлообменникът не може да се монтира поради липса на височина. Стои под един навес с ппр тръби 32 мм за входа и изхода на водата и има вата с фолио около него, преходници за свързване с кюнци 130 мм и стойка за стена. Не са ми направили много прецизно преходницте та купувах гофре, цепих го и стегнах със скоби. 11 литра вода събира. Изгорих към 450 кг иглолистни пелети преди да го погледна дали е за чистене. Не беше. Ефективността му зависи от тази на котела с обратна зависимост - колкото повече се нагрява кюнеца, толкова по-добра ефективност има водния коминен топлообменник. А ако може да се държи с ръка неограничено време , значи няма нужда да се прави какъвто и да е коминен топлообменник. Как ли чистите димоотводите с тези серпентини. На място някак :)
За печка без водна риза е идеален. Може да се грее бойлер и една стая. Трябва помпа, термостат да я пуска и спира и най-малкия затворен разш съд.
gnt69 - майстор
zaksofon написа:
Нещо ги е срам да пишат турчетата колко е минималната мощност, ей тука на сайта на производителя пак не пише. ЦЪК.
Да не се окаже че минималната мощност е 10 или 15 киловата.
Последна промяна от gnt69 на ср фев 28, 2018 12:54 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
На 53-та страница има снимка на камината и серпентината ми.
gnt69 - майстор
Andri01 написа:
На 53-та страница има снимка на камината и серпентината ми.
Само комина видях но трябва да се уточни че камината е топловъздушна със голяма температура на димните газове. Това е приложимо при чугуняци без турбулатори, на топловъздушни камини. На пелетни котли или чугунени с подобрения няма какво да хванеш. Само ще се дадат пари за серпентини помпи, управления и ще потече като лейка комина.
Аз съм с Грейко с турболатори и буфер, гори ми само на 3 степен с 4 кила пелети в час, температура на котела около 70-75 градуса и газовете са ми 110-120, ако намаля надолу ще потече от комина. :partyman:
zaksofon написа:
Ето ги и снимките на новият ми избор. За да не бягам от темата, наблягам на това, че има фабричен топлообменник на димоотхода. Не съм сигурен дали, това ще е достатъчно да си направя допълнителен, но според производителя изходните газове са с температура 180 градуса, ако аз правилно си го превеждам от Руски.
Высокая эффективность
Emtaş твердотопливные котлы отопления автоматического температурногорежима с четырьмя-пропускная система циркуляции пламени держать пламя больше, превратив его четыре раза в баке. Кроме того, с водянистыми система дымоходов, теплота газов выбрасывается в атмосферу значительно снижается. Температура дымовых газов снижается примерно 180 C - 200 ° С по сравнению с 2 или 3 прохода отопительные котлы. Таким образом, максимальная эффективность может быть получена от используемого газа.
За такъв, ''високоефективен'' котел, има смисъл от допълнителен топлообменник, като на Анди.
Не случайно той го е махнал щото неговия котел не изхвърля излишна топлина, през комина и допълнителното снижаване температурата на пушека води до конденз.
Zaksi, 180 градуса са много. 130-140 са приемливи, за мен.
На пълна мощност имам толкова на изхода. На най малката са 80-90, като 4 метра по нагоре са 35. Те там ми свършва жилището.
Колко още да хващам от комина? При мен си минава през къщата и смятам, че не губя или е толкова малко, дето не си заслужава усилията.
zaksofon - специалист
Дааа, ще го сложа туй чудо, пък ако не става, ще си върна пак кюнците. Но няколко техн. въпроса имам. Тъй като ми е доста ограничено мястото от към височина, то няма как топлообменника да се монтира вертикално. Ще има ли проблем с тягата ако го разположа хоризонтално и се получи нещо , като S с кюнците? Къде е по-добре да бъде свързана тази вода - да я върна обратно в системата или да отделя един радиатор с отделна помпа и разш. съд? Спрямо разходите за инсталация , варианта с връщане във водната риза е по-евтин. Но как ще извлека максимално полза ме интересува?
При първия вариант, какво е необходимо - Трипътен вентил и диф. термостат, при което кръгчето с топлообменника да е отворено само при темп. по-висока от тази на големия кръг? И обратното,при превес на тепературата в полза на радиаторите, то трипътния да затваря малкия кръг през топлообменника, което предполагам ще се случи при затихващите режими на горелката.
andy_forresite - майстор
За хоризонтален монтаж ще трябва голяма тяга на димотвода. Изхода и входа мисля че ще трябва да са не само едното в единия край и другото в другия край, но и срещуположно. При мен са едно под друго. Вход отгоре и изход от долу. Едностранно. Отгоре идва водата от радиаторите и от долния извод отива във входа на котела. Сензорът на трипътния вент бе сложен точно преди входа на котела и отчиташе колко вода да се превърти през малкия кръг, който включваше и топлообменника. Помпата си е една за всичко.
Критичен момент беше дали водата в топлообменника ще прегрее преди да се включи помпата. Тогава я включвах на 48 градуса и водата в котела (по-точно на изода му) първо бързо ставаше 51-52 и след това спадаше до 44-45. Котелът беше 33 литра, по тръбите още към 5 л и в топлообменника 11. Нямаше проблем и при вклна помпата на 50°.
Този котел е за въглища с автоматично подаване. С пелети ще имаш проблем поради силен вентилатор. Така предполагам. А ако вземеш полска чугунена горелка 100 кг и я забучиш странично в грейко 30 кw такова уголемяване на котела с външен топлообменник става излишно отвсякъде. Но дори и с този може да не ти трябва. Трябва да се види в действие.
zaksofon - специалист
Въобще няма да го ползвам на пелети този котел, само въглища. Ако си намирам фракция 0/20 мм , де. Гледах в Топливо вчера, имаше за 315 лева насипни. Както казах - изходна темп. 180 градуса, колко ще я свали бурията, че да няма тяга? Двойно на това да е, пак ще тегли. Както и да е... Хоризонтално ще е, най-вероятно. Розетката ми е на 190 см от пода, а котела е висок 130 см, точно под нея, като сложим и едно коляно пред розетката, стана на 180 см, което означава 50см за топлообменника, трябва да се оставят и по 10 см за сглобка/разглобка минимум... Що се отнася до комина, още не е изграден, но мисля да е от бетонени блокчета с вътрешен размер 37/37 - 5 метра височина. Сегашното ми котле е свързано с комина чрез около 3,5 метра хоризонтална част на кюнците, тъй като минават от котелното, през банята за да стигнат до розетката. Някой спомена, че продаваш самоделката, виж на лично, моля те , ако съм разбрал правилно. Занимаваме се (хоби) с направата на огради, порти, сенници... от профили с баща ми, но май-май, не му се занимава с мен сега, та ще ми и по-лесно да си го набавя готов :) Поздрави!
gnt69 - майстор
zaksofon написа:
Въобще няма да го ползвам на пелети този котел, само въглища. Ако си намирам фракция 0/20 мм , де. Гледах в Топливо вчера, имаше за 315 лева насипни. Както казах - изходна темп. 180 градуса, колко ще я свали бурията, че да няма тяга? Двойно на това да е, пак ще тегли. ) Поздрави!
Ти сега ако не си го платил туй чудо вместо да правиш хиляда сметки как ще свалиш температурата на димните газове, как ще му правиш топлообменници направо си вземи пелетен котел, купувай слънчоглед по 150 лева и се топли безгрижно. :partyman:
  • 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: