• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
Привет отново! Не, не съм го платил, а пък ще го доставят чак след месец, след като го предплатя... Но не ми се нрави да се огранича само до пелети. Харесва ми да имам избор на гориво, за това си харесах тоя турчин. Знам, че не е топ оф дъ топ, но и цената му е от значение, а аз вече доста се охарчих да строя склад и котелно. Склада само е 6 на 2 метра, с покрив от поликарбонат. Но това няма връзка с темата.
Тревожи ме факта, че няма вертикално място за топлообменника, така че ща не ща, ще го разполагам хоризонтално. Всъщност, ще е да кажем под 30 градуса наклон спрямо хоризонта, след него коляно или гофре и още метър хоризонтален кюнец. Ще го бъде ли така или не?
И още един въпрос - ако го направя по-къс, но с по-широка водна риза, да кажем, че димоотводните тръбички минават през тръба Ф300, но да е с дължина 40 см? Ще има ли достатъчно топлоотдаване, според вас и законите физиката ?
fbr - майстор
zaksofon написа:
Ако си намирам фракция 0/20 мм , де. Гледах в Топливо вчера, имаше за 315 лева насипни.
Те тия в Топливо няма как да се нарекат фракция, а са си така както са изкопани. Вътре има от откровен прах, който е под 1 мм, до буци от по 5 на 10 см.
maistora1965 - специалист
zaksofon написа:
Привет отново! Не, не съм го платил, а пък ще го доставят чак след месец, след като го предплатя... Но не ми се нрави да се огранича само до пелети. Харесва ми да имам избор на гориво, за това си харесах тоя турчин. Знам, че не е топ оф дъ топ, но и цената му е от значение, а аз вече доста се охарчих да строя склад и котелно. Склада само е 6 на 2 метра, с покрив от поликарбонат. Но това няма връзка с темата.
Тревожи ме факта, че няма вертикално място за топлообменника, така че ща не ща, ще го разполагам хоризонтално. Всъщност, ще е да кажем под 30 градуса наклон спрямо хоризонта, след него коляно или гофре и още метър хоризонтален кюнец. Ще го бъде ли така или не?
И още един въпрос - ако го направя по-къс, но с по-широка водна риза, да кажем, че димоотводните тръбички минават през тръба Ф300, но да е с дължина 40 см? Ще има ли достатъчно топлоотдаване, според вас и законите физиката ?
Моят го направих точно такъв но е квадратен защото го правих от ламарина в тръбите задължително трябва да сложиш пружини може и без тях но ефекта е много по малък,те обаче увеличават съпротивлението и при мен се наложи да поставя вентилатор на димните газове инече пуши.Моят съм го монтирал директно на изхода на котела водата от котела влиза в долният краи на топлообменика и излиза отгоре с една дума тои е част от котела няма конденз а температурата на димните газове е с 2 максимум 3 градуса над тези на водата.Но аз съм само на пелети утре вечер ще ти го снимам отвън какво представлява пък от вътре в събота като го отворя за почистване.
zaksofon - специалист
Юхууу, Майсторе, ще ти бъда много благодарен ако качиш снимки! И аз мислех да го бодна директно на изхода на котела, но това означава, че трябва да се сваля всеки път когато се чисти. Ще споделиш ли как става при теб? Предполагам, че има кранчета към тръбите, за да не източваш системата всеки път. Аз си го представях, закачен на стената и да разглабям само кюнците без ВиК-то, като го стържа от саждите. Ще ми драснеш ли, колко е на дължина и ширина, ще има ли ефект от топлообменник 40 см, но пък с по-широка водна риза? Колко вода събира твоята самоделка? Като казваш, че водата от котела влиза в топлообменника, това означава ли, че си го свързал към топлата вода, а не на студената, т.е. спрямо циркулацията на водата е на изхода? Или имаш предвид, че е на изхода само на газовете, както апропо те разбрах на първо четене? Ако може да ми обясниш на бързо и как си го свързал - къде е трипътния вентил, къде са датчиците, как се свързва вентилатора на димоотвода и каква му е цената? Благодаря предварителската!!!
maistora1965 - специалист
Утре като го снимам и тогава ще обясня че нали знаш една снимка казва повече от много думи или нещо такова беше.няма датчици няма трипътен топлообменника се явява част от котела все едно продължение всичко е след него ще ме разбереш като видиш снимките.Ефек ще има гаранция особенно ако газовете наистина са с температура 180 градуса.
Последна промяна от maistora1965 на ср фев 28, 2018 10:21 pm, променено общо 1 път.
zaksofon - специалист
Да, разбира се! Благодаря още веднъж!
zaksofon - специалист
Колеги помагайте! Още се чудя с какво да изградя комина с това или онова? Керамичното тяло е високо 33 см, с отвор 25 см. Бетоненото блокче е 37/37 с отвор 27/27. Вярно ли е, че керамичните нямали нужда от изолация, че за нея ще трябва да наемам и скеле, а зидарията мисля само със стълба. Т.е. въздушните отвори по периферията били достатъчна изолация. Благодаря предварителската!!!

Прикачен файл

28695301_2049113581782129_650456958_o.jpg
Валтер Желязков - специалист
Керамичните тела и задължително изолация.
zaksofon - специалист
Благодаря колега Желязков! А може ли да направя изолацията от 2 см XPS? Идеята е, че след като керамичните имат отвори по периферията, няма да се стопи изолацията. Просто не искам да използвам вата. По-скъпа е и по-зор се лепи. И достатъчни ли са 2 см или да мятам 3? А и още нещо - дюбели, как? Няма ли да строша тухлата, като дупча, много лимбизийска ми се струва?
Валтер Желязков - специалист
При мен е стиропор 3 см., лепен с теракол без дюбели и отгоре мрежа. Пета година без проблеми.
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: