• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
metom - помощник
Здравейте.Нов съм и решх да споделя с вас впечатленията си от котела на пелети,който имам от декември 2010.Марката е DZ 25 idro box-25 kW.С две думи съм доволен от съотношението качество-цена.Липсват всякакви глезотии от рода на почистване веднъж годишно,ламбда сонда и управление по външна температура-справка "Виндхагер",но там цените са като на нова кола.Отопляваме 2 апартамента по 100 квм без БГВ и поддържаме 20-23гр.Котела работи постоянно с изключение на 2-3 топли дни.Има 5 степени на мощност,които се задават ръчно и 4 т.нар.рецепти за пелети,свързани с размера им.Има програматор,но не сме го иползвали още.Той позволява 2-3 паления и гасения на ден.Неприятния момент е чистенето-на всеки 2дена.Вярно,че пелетите ни са от най-калпавите-шуменски-6.38% пепел/а може би и повече/,но в паспорта си пише ,че по принцип се чисти на 3-4 дена.Та в тази връзка с радост ще приема съвети за прахосмукачка за пепел от пелети.До сега сме изгорили 4-4.5 тона. Ако има въпроси с радост ще отговоря.
LazarGanev - "Велик майстор"
Пише на 3-4 дни се чисти, ама пише и какви пелети да гори, нали :wink: ?
kok - специалист
ее ми ти си цар ако сте изгорили толкова пелети и то от шуменските за два апартамента по 100кв.м за 3 месеца :wink:
metom - помощник
В паспорта пише,че има изискване за размера-6мм диаметър и дължина-10-25мм и да бъдат кл.А. Шуменските пелети си горят и топлят нормално,в смисъл ,че калоричноста им не е толкова ниска,само дето имат много пепел.От тези 4.5тона,които изгорихме само 3тона бяха шуменски,останалите са от някаква сливенска фирма/мебелна/-сравнително с добро качество-доста по-малко пепел и на доста сносна цена-240лв.
filmatoplo - майстор
За моите 50 квадрата колко ли ще горя :?
Не искам да се меся, но 4-5 тона пелети се харчат за обект 200-300 кв.м за целия сезон. Ти щом си доволен на този разход и то без БГВ, да ти пусна контакт да ти продавам пелетите :-D
filmatoplo - майстор
Днес получих информация за разход на пелетен котел 19 киловата , точните квадрати на сградата е 120 кв , но била добре изолирана .Та разхода от Октомври до сега е 1700 килограма :wink: 1 тон и 700 кг.
baikiro - специалист
доста малко 1700 килограма . какъв е котела каква марка.? за 120 кв е направо безпари...!
filmatoplo - майстор
Бай Киро- на лични ти го описах :wink: ако искаш го кажи.
metom - помощник
Според мен разхода на гориво/пелети/ зависи както от режима на отопление/при мен е 24часа/,така и от състоянето на сградата.Нашата кооперация е тухлена,но без грам изолация и стара дървена дограма.Така,че 1.7тона пелети за сезон при нова изолирана сграда с PVC дограма и режим на отопление-5-10ч.на ден е нормално.1.7тона Х 4.4kW/кг Х 0.9 КПД на котела е 6732kW. 6732kW /120квм са 56,1kW на квм.Наистина добри показатели.При мен цифрата е 88kW на квм.
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: