• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Който им котел за отопление има и ЮПС,така че разхода за него си е към котела.
lov - майстор
Може и да е отворена системата и пак никакъв ЮПС да не ни трябва. И не е чак толкова страшно като спре тока. И няма изхвърляне на топлоносител и юнашко кипене защото пак може да се получи циркулация. Е малко по бавна но колкото да опази ситемата. :cool:
LazarGanev - "Велик майстор"
Нищо и няма на системата, ако е с метални тръби. Не мисля, че 100лв икономия от метални тръби е разумна. Наскоро сменях един гръмнал контролер и системата имаше ЮПС, защото беше правена от друг ( аз не слагам ЮПС-и) и тъй както беше с ЮПС пак беше спряла, защото паднал предпазителя. Течност не беше изхвърляла, температурата в панела беше 127*С, налягането 2 бара. Като смених контролера системата си тръгна. Та какъв е приноса на този ЮПС - само по-голям разход и по-голяма възможност от аварии (утре може той да гръмне). Ама щото го има - дай да го ползваме. Котелът не съм го вързал към него, щото сложих пелетен и ако разкача и солара клиента няма да спи заради излишната инвестиция, пък така жена му няма да му се кара :-D
Andri01 - майстор
DB системата е доста по-опростена от към елементи и капиталовложения! А иначе..."няма предимства"! Е,въпрос на разбиране и вкус! :)
volero - специалист
За разход на електричество мога да споделя моите наблюдения, 47W на час при работа между 3-6 часа средно 5*47=235*30=7.05Kw*0.22ст=1.6лв ! Това в общи линий ми е разхода на ток времето на работа го запаметява в ДТ от там знам колко работи помпата, а имам и отделен електромер на системата, но не съм гледал колко е изхарчила. Този разход е за затопляне на 250 литра вода ! А преимуществото на ДБ системата че можеш да си я направиш САМ с един ден четене в нета = 500-1000 лв спестени, другото няма да го смятаме ! Не че няма да си направя и система под налягане , но там се иска повече опит за детайлите, че си е доста по сложно според мен !
nasttii - специалист
За ДБ система трябва ли да има обезвъздушител на колектора и какъв или не трябва
Последна промяна от nasttii на нед юни 28, 2015 3:12 pm, променено общо 1 път.
Неизвестното винаги изглежда сложно, но всъщност ДБ системата има много повече тънкости от система под налягане, друг е въпроса дали всеки ги разбира и усвоява. Общо взето щом работи се смята, че всичко е ОК.
lov - майстор
Лазаре само заради тебе щото си в час с темата но може да си го пропуснал като информация. Ако си спомняш преливния възвратен клапан който сътворих. Та освен за което беше мислен се оказа че напълно си върши работата и като защита при спиране на токовете. Става малко като на принципа на аерлифта и образувалите се мехурчета пара в панела превъртат течноста. Преди това правих само бегли тестове за да не скапя антифриза но тая пролет ми се наложи да точа системата и понеже реших и да промия я оставих почти цял ден само с вода без да включвам помпата. По показанията на термометрите а и това което беше вече сгряло в бойлера си е пълно доказателство че става номера. Е вярно авариен режим си е все пак не е за предпочитане ама няма да хвърля облаци пара през отдушника и да се губи течност.
Дори си мисля че и при затворена система при такава конструкция пак ще се получат нещата само да не е много високо работното налягане защото няма да има парообразуване.
lov, да сещам се за твоето изобретение 2в1 или 3в1 беше, но не съм запомнил тази му функция, сега разбирам за нея. Щом има такава функция, това прави интересна и системата без налягане зеедно с ДБ и тази под налягане. Колкото до последната - тя не се нуждае от превъртане - при налягане 3 бара течността завира при температура над 130*С, а да не забравяме, че много марки колектори не могат да достигнат такива температури и в най-големите горещини. Други достигат такива температури, но пък каква е вероятността токът да спре точно тогава? И най-накрая - дори и да спре тока, дори и да заври течността в панела (1-2 литра) нищо страшно не се получава - просто налягането в системата се повишава малко, обемът на течността се повишава с 2 литра, разширителният съд ги поема и това е. Предпазният клапан е на 6 бара, той не се задейства и течност не се изхвърля. Системата замира в това положение доксто изстине и после пак всичко по старому.
Andri01 - майстор
nasttii написа:
За ДБ система трябва ли да има обезвъздушител на колектора и какъв или не трябва
Обезвъздушител не трябва. СК се обезвъздушава през допълнителния съд. Важното е в помпата да не влезе въздух / но това си е изискване за всяка с-ма с центробежна помпа/.
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: