• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
Трудно ми е да си представя как чисто нов трипътен вентил от добър производител ще даде дефект.
zaid1127 - специалист
ср окт 03, 2018 8:43 amvrangelov написа:
Трудно ми е да си представя как чисто нов трипътен вентил от добър производител ще даде дефект.
Не е дефектен, Той така си прави. Помпата ти е с малък дебит и термовентила ти е с патрон с висок градус. Пиши на лично тел. да се чуем.
D.Metodiev - напреднал
съб фев 10, 2018 12:54 pmvrangelov написа:
D.Metodiev написа:
Би ли обяснил защо са важни?
За възвратните клапани в някоя от темите, AntonBM беше писал, че когато няма бойлер, те само объркват действието на системата. Не знам защо.
Трифон каза, че ги е махнал и изглежда системата му работи правилно и без тях.
Целта на тези клапани е да предотвратят паразитна циркулация. Този на котелната помпа ще предотврати чрез естествена циркулация котелът да се превърне в радиатор, като по този начин ти охлажда буфера, а този на радиаторната помпа ще предотврати нежелано затопляне на радиаторите, когато помпата е спряна.
Тук " vrangelov" се оказа прав :prayer:
чет окт 04, 2018 11:22 pmD.Metodiev написа:
D.Metodiev написа:
Би ли обяснил защо са важни?
За възвратните клапани в някоя от темите, AntonBM беше писал, че когато няма бойлер, те само объркват действието на системата. Не знам защо.
Трифон каза, че ги е махнал и изглежда системата му работи правилно и без тях.
Целта на тези клапани е да предотвратят паразитна циркулация. Този на котелната помпа ще предотврати чрез естествена циркулация котелът да се превърне в радиатор, като по този начин ти охлажда буфера, а този на радиаторната помпа ще предотврати нежелано затопляне на радиаторите, когато помпата е спряна.
Ахааа, браво!
Само дето оня, с френското име се пъне.
.....че и на хора, доказали се.
Моето "парно" е направено по схемите на 1ва страница, качени от Антон и си бачка като механичен Сейко.
zaid1127 - специалист
вт окт 09, 2018 12:07 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет окт 04, 2018 11:22 pmD.Metodiev написа:

Ахааа, браво!
Само дето оня, с френското име се пъне.
.....че и на хора, доказали се.
Моето "парно" е направено по схемите на 1ва страница, качени от Антон и си бачка като механичен Сейко.
Ми, махни и клапите да се убедиш, че пак няма да работи.
Пък, накрая като си дал маса пари за парно, се топли на ток, като слушаш пожарникари :-D :-D :-D

Иначе колегата Врангелов е прав! за Това служат клапите за посока на водния поток, но това какво общо има с трипътен термовентил, нека Трифон да обясни.
чет окт 11, 2018 12:29 pmzaid1127 написа:
...Иначе колегата Врангелов е прав! за Това служат клапите за посока на водния поток, но това какво общо има с трипътен термовентил, нека Трифон да обясни.
Зайди ми зайди.......!
Аз съм пожарникар, новобранецо.
За общото между трипътния, клапите и посоката сам че се сетиш, ако можеш да четеш ония дето Антон ги е нарисувал на първа страница. Не е моя работа да открехвам "инсталатор", а на който мога да помогна- прая го с кеФ, както са казва на чист български.
Има варианти дето без невъзвратни няма да стане, ама при мене я махнах щото ми пречи на акустиката. Така я постави "инДжинера", после спря да ми дрънчи по тръбите. То за това имам писано, ама тебе още та нямаше, та да си в час, новобранецо.
D.Metodiev - напреднал
zaid1127 написа:
Ми, махни и клапите да се убедиш, че пак няма да работи.
Пък, накрая като си дал маса пари за парно, се топли на ток, като слушаш пожарникари :-D :-D :-D

Иначе колегата Врангелов е прав! за Това служат клапите за посока на водния поток, но това какво общо има с трипътен термовентил, нека Трифон да обясни.

Общото между възвратните клапи и трипътния вентил е, че при загасен котел, буфера топли котела до момента в който температурата на връщащата вода не падне под 60 гр. След това трипътния " отсича" тази циркулация.
При възвратен клапан поне на малкия кръг, това нямаше да се случва.

Благодарение на помоща на Трифон, vrangelov, Evgeny, gnt69 и АнтонВМ, моето парно в момента също работи като часовник, с тази разлика, че съм редуцирал байпаса на трипътния вентил, който явно не е с пълно отделяне.
Има вероятност да са ми продали този:
http://herz.bg/index.php?p=27&id=619

Вместо този:
http://herz.bg/index.php?p=27&id=620

Поздрави!
jolobg - специалист
чет окт 11, 2018 9:51 pmD.Metodiev написа:
...моето парно в момента също работи като часовник, с тази разлика, че съм редуцирал байпаса на трипътния вентил, който явно не е с пълно отделяне.
Има вероятност да са ми продали този:
http://herz.bg/index.php?p=27&id=619

Вместо този:
http://herz.bg/index.php?p=27&id=620

Поздрави!
Аз съм със същия (1 7766 13) вентил, но го използвам за директно регулиране на връщащата вода от радиаторите. С една помпа съм, темп. на котела ~ 62-63 град. Установих, че въпреки пълното затваряне "до просълзяване" на байпаса, е добре да се редуцира потока през него до определена степен. Моята байпасна линия е 3/4", а помпената 1" (вход/изхода на котела са 1 1/4"). Въпреки това, с редуциране работи по-добре. Сложил съм кран и опитно установих положение, в което хем температурата на патрона на вентила се поддържа ~ на смесената вода от байпаса и връщащата от радиаторите, хем потока към радиаторите е с достатъчен дебит. По-късно видях, че и производителят препоръчва ограничение. Въпреки, че в ТТ данните пише, че за 1 7766 13 не е нужен регулиращ кран, в същата листовка http://herzmediaserver.com/data/01_prod ... n_0216.pdf на стр. 4 пише, че е необходимо да се осигури дебита през байпаса да не надвишава 10 % от дебита през отоплителната инсталация/котела. При прекаляване с ограничението трипътния не работи добре, явно температурата на патрона на вентила не може да се покачи достатъчно, че да отвори към ОИ. Резултат - горелката достига зададената стойност и рано или късно се гаси.
Отчет за ползата от буфер
За последните 24 часа, горелката е горяла 5 часа на максимална мощност, като е изгорила 20 кг. пелети.
Да речем, че са 24, че по лесно се смята. Това е по 1 кг на час.
Ползите, всъщност, са две.
Работила е на максимална или номинална мощност. Не зная колко и каква е разликата. Знае се с под кило на час горенето какво е.
Абсолютно равномерна температура, през цялото време. Няма претопляне, няма хлад.
В такова време, дето ни да запалиш, ни да седиш на студено...
Минусите, които виждам, също са два.
Скъп е.
Комина изстива.
Като порасна, ще го направя изцяло от изолирана неръждавейка.
speka_rs - майстор
И аз да се включа по темата със буфера.
От Русе съм и в момента температурите са около 10-12 градуса. Котела ми е Грейко 20 кв отопляемата площ е 120 м2 със изолация.Буфера е 1 м3 направи сам, горелката е ограничнена на 13 кВ и в момента гори по 2 часа на ден. Много съм доволен от комбинацията.
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: