• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здрасти,
Доста отдавна следя темата и реших да се включа вече с опит.
Отоплявам с пелети къща в Банкя на 3 етажа по 150м2 включително стълбище.
Та да започна от начало.
Мимналата година, Август взехме решение да минем на пелети, за по-евтино купих американски нафтов котел 120000 BTU от един приятел който ги внасяше едно време за 1000 USD.
По препорака на мой вещи другари поръчах и горелка от Булфлам - Захари се казва човека 35kw, 3300 лв. Всичко бе монтирано и подготвено за сезона. При първите паления установихме че горелката колкото и да се напъва не може да вдигне дори и 50 градуса на водата. Мъка ! Горелката има ръчно управление за всеки един параметър но уви не стана.

Препорачаха ми от фирмата производител на горелката да сменя котела с двуходов чугунен на Солитех.
Направих го разбира се срещу 1800лв за котела. Горелката не можеше да се справи и с новия котел ! Драма !

Накраия купих една GP 45 на Ерато = 3300лв. с монтажа и нещата се получиха след 9800лв ( резбира се продадох стариа котел Viadrus 58kw. 1700лв. и имам една налична горелка за пелети, една нажтова и един навтов котел)

Резултата след 6 месеца е 10 тона от които към момента имам около 1 тон но е топло на всъкаде в къщата.

Минуси на горелката Ерато:
- трябва да се чисти на 6-8 часа защото коксува и спира сама.
- трудно пали до номинална работа - 1 час
- горивната и камера се деформира въпреки че е направена от неръждавейка. Ще им се обаждам да я подменят

Извода е че пелетите са удобство. За сравнение със стария котел горяхме 8 тона донбаски въглища + 4м3 дърва на сезон.
Това което бих променил след някоя и друга година е да взема котел за пелети.
Гледах едни полски на "Коцева" в нета, те ми оферираха котел 58кв. за 3500евро с ДДС + 200 евро транспорт но се отказах.
Та това е за момента.
filmatoplo - майстор
Котел за пелети само -KWB ili Ponast . :wink:
naskov - майстор
Jordan_st написа:
- трудно пали до номинална работа - 1 час
- горивната и камера се деформира въпреки че е направена от неръждавейка. Ще им се обаждам да я подменят
Пробва ли горелката с пелети от друг производител?
sensi - специалист
Jordan_st написа:
Пробвай с друг модел пелети, аз имам същия проблем с велинградските пелети. Колегата Лазар беше пращал на няколко фирми да ги изследват в лабораторията на Ерато. Явно много зависи от пепелното съдържание за този проблем. Вземи няколко чувалчета за проба само, щом ти е останал тон, няма да купуваш, ей ги щъркелите се появиха вече. Иначе за удобството няма спор, голям рахат е.
Да от Велинградските са !
Провах и други налични в Банкя, наистина е по-добре.

Някакви препораки за пелети.
Има обяви на всиакаде в нета за Ботевградсите но цената им е висока към момента 320лв.
filmatoplo - майстор
Лятото ще падне цената :wink:
sensi - специалист
Явно ще трябва да се чака лятото, макар, че като гледам около нас колко хора си взеха горелки и всеки се надява за намаляване на цената. Може и да ни подмине. Иначе вземах пелети от "италианските" от Разлог. Незнаех че там имало 2 завода за пелети. От тях нямам проблема с коксуването. Даже гледам един комшия си купил от този производител клас "Б" и също няма проблем. Той се комбинира с друг комшия и си ги взеха лятото директно от завода, но пак беше доста висока цена, казваше нещо от порядъка на 160 Евро за тон. А само съм чувал, че най добрите са от Баумакс, но там цената е непосилна за мен.
Цената при производителите Август - Септември беше 260лв., Декември довзех от 4 тона на 285лв.
plamen_peev - специалист
Колега Сенси, като казваш че били два завода в Разлог кажи и от кой завод си взел и нямаш проблеми с коксуването.
Вече писах в темата за пелетните горелки че Видинските не струват. Коксуват повече и от Шуменските.
Даите някое мнение за Айтоските , а и от къде да се намерят костилки моля!
plamen_peev - специалист
Колега Jordan, тия цени за Велинградските ли са??
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: