• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Първо не съм спец. в областта :), изчетох темата от...до...разбрах доста неща...но има неща за които не се споменава и реших да се обърна към всички професионалисти като Лазар,ЕмоЗ, В - образния и др. в областа за да направим и темата по завършена..та почвам:
- EmoZ в началото публикува една формула за глидерни радиатори "Тср = (Тв - Ти)/Ln[(Tв - Тп)/(Ти - Тп)], C" само че е пропуснал да напише какво е Ln и какви са стойностите му или как се получават...незнам?
- Отворена и затворена камера за горене - предимства и недостатъци,каква е разликата генерално?
- едноконтурен, двуконтурен - предимства и недостатъци? Не помня точно кой беше писал във темата че никога не би си взел двуконтурен?!?!
- Бойлери Серпентина или проточен начин за снабдяване с топла вода? Бойлерите със Серпентина научих че имат голяма топлозагуба и не са рентабилни.(тези от около 300лв).Какъв е товара на един 80л. бойлер със серпентина? Може ли да насмогне на по-висок интензитет на ползване на топла вода(например 60 мин. без прекъсване)? Колко бързо серпентината загрява водата(колко градуса за час или някакъв друг показател по който човек може да се ориентира дали ще му върши работа)
- Как се изчисляват топлотовара на едно помещение? Никъде не прочетох за топлозагуба за единица време което според мен е по-важно, защото имам братовчед с котле 9-24KW.,водата на котела е 60-65С, глидери 28хН600 и 11хН800 , отоплява 109кв.м и подържа 20-20.5 С(не казвам как са разположени защото вратите седят отворени заради малката и дефакто се топли целия апартамент)има терморегулатор седмичен който стои в най-трудноотопляемата стая(хол около 30кв.м с 11-те Н800) ..сметката му за отчетен месец февруари е 280лв, в това се включва и проточна топла вода+бебе :) т.е. постоянно са си у дома.Според това което прочетох 2лв.на кв.м за отопление(мисля Лазар каза че е ОК), неговите 280лв за месеца изглеждат ОК за отопление+топла вода...като се има впредвид че системата му е далеч от балансирана такава.
-ТЕСИ - читави ли са? има ли други конвенционални подходящи за малки(около 60кв.м.) ново строителство жилища, доколкото разбрах трябва да е нещо от рода на 5-16 KW.
- Термостати,външни вътрешни има ли смисъл от тях при положение че имаш електронен стаен терморегулатор?
- как трябва да се вързват радиаторите, последователно(кръг) или звезда?
- Свързване на радиатор горе-долу(кръст) нещо не мога да го визуализирам това?
- Примерно котел 9-24кВт т.е. котела като се вкл. консумира газ за мин. 9кВт независимо от радиаторната мощност, но колко градуса е температурата на водата при тази мин. консумация? И как % влияе повишаването/понижаването на температурата на водата на консумацията на газ?

Стана обемно..съжалявам за което , но това са нещата които не ми станаха ясни от тази иначе доста питателна тема.

Поздрави
Калоян
LazarGanev - "Велик майстор"
Здрасти Калояне, започвам по въпросите:
- EmoZ го няма вече във форума, за което аз много съжалявам (а и не само аз, а и не само за него, ама станаха едни патаклами и доста хора си отидоха обидени, пък тези дето останахме явно сме повече гьонсурат :evil: )
- за отворената горивна камера забрави, мисля че в Бг вече не се предлагат такива котли, не е работа
- двуконтурният котел има само едно предимство - компактност, всичко друго е недостатъци според мен, ама всеки си решава
- бойлерите със серпентина защо да имат по-големи топлозагуби от обикновените електрически, не виждам логиката :?
- за топлозагубите и оразмеряване на радиаторите има много писано
- Теси едноконтурен е читав и е добро решение за малко пари, двуконтурния си има кусури
- стайният терморегулатор (термостат) е достатъчно добро решение
- радиаторите се връзват според обстановката - в един случай е за предпочитане колекторна система, в друг случай - попътна
- свързване на кръст означава вход горе ляво, изход долу дясно или обратно
- това на колко градуса е водата при минимална мощност на котела зависи от броя и размерите на радиаторите
= ако радиаторите са с мощност 18кВт при 90*С, то температурата на водата ще е около 50*С, защото при тази температура те излъчват около 9кВт, т.е. температурата на водата си намира едно равновесно положение, при което мощността на радиаторите и тръбите е равна на мощността на котела
Здрасти Лазаре,

Мерси за бързите отговори :) имам две допълнения:

- За бойлерите със серпентина и проточна топла вода ми е питането..за електрически не съм питал...исках да разбера кое е по-изгодно със серпентина или проточна? - една серпентина колко KW консумира? Тъй като каза че двуконтурните(отопление+проточна топла вода) имат повече недостатъци се насочвам към серпентина
- За топлотовара на радиаторите има инфо четох много ...питането ми е как да изчисля топлотовара на апартамент, съответно ще трябва да прибавя и товара на серпентината.

Жалко за обидените :( хубави неща пишеха !

Поздрави
Калоян
Виж сега топлозагубите от бойлера са пренебрежимо малки. При проточното производство също има загуби от честото палене и гасене на котела, така че нещата са на кантар. Бойлерите със серпентина, които се монтират към газов котел са с мощна серпентина за бързо подгряване, тъй като котелът работи само за бойлера. Реално едноконтурните котли са пак двуконтурни, само че външно. Колкото по-голяма е серпентината, толкова по-добре и за по-кратко къщата ще остава без отопление. А бе я кажи какво ти е жилището, дати кажа дали ще ти стигне Тесито и това е :) . Щом става дума за апартамент - ще ти стигне
Жилището ще е двустайно около 60кв.м...не че съм фен на Тесито но конвенционални 3-5KW минимална мощност до 16-18KW макс. други не намерих.
И аз не знам за други. Вайлант имат 3-12, но спряха вноса, не знам защо. Има кондензни 3-12 и 3-16, ама са цифра. Иначе Това теси е хубаво, няколко съм монтирал тази зима, много добре се държат, особено в комбинация с изнесеното управление
Привет.
Имам монтиран Де Дитрих 2.24. Апартамента е топлоизолиран около 80 м2. Бихте ли ме насочили:
1. Имам монтирана 18мм тръба с ал. вложка от газовото котле до колектора. Достатъчнен ли е 18мм тръба?
2. Избрал съм ал.радиатори Хелиос. Каква е формулата за смятане на броя на ребрата и добре ли е да се слагат по повече ребра?
3. При каква температура КПД-то е максимално?
Благодаря
ror - специалист
idunno написа:
...сега точно се връщам от събрание на блока защото на всичките ми комшии сметките са почти идентични - между 310 и 380 лв
горе-доли и мойте сметки са такива, но отоплявах площ от 170м2 (ресторант) от които 120м2 на вис. 3.3 м. плюс БГВ от котела, със Вайлант съм и вент. конвектори.
Не може на такива малки жилища да се слагат такива котли, иначе е модерно.
ror, къде се изгуби толкова време бе човек? Големи проучвания бяха, докато се газифицираш, ама виждам, че резултатите ти са добри. :thumbs:
ror - специалист
здрасти Лазар,
добри са резултатите за разлика от тези на ресторанта :). Иначе мисля да намаля височината на помещенията с 10см и вата, че тавана е гредоред с варо-циментова мазилка и много бяга топлото нагоре, а от 1 юни няма да се пуши и ще се пести и от вентилация. Абе мисля да имам излишък на топло и да бутилирам за износ ;)
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: