• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mgbagera - специалист
Термосифоните системи зимата източват ли се и как не замръзва водата в бойлера ?
LazarGanev - "Велик майстор"
mgbagera написа:
Термосифоните системи зимата източват ли се и как не замръзва водата в бойлера ?
Ако имаш късмет да не спира тока просто топлиш гълъбите :)
mgbagera - специалист
:?
Дори и да има ток ако няма слънце как ще се предотврати замръзването? Термосифоните бойлери имат ли ел. нагреватели ?
Andri01 - майстор
Пълниш с пропилен-гликол!
mgbagera написа:
Термосифоните бойлери имат ли ел. нагреватели ?
Обикновено - да
Andri01 написа:
Пълниш с пропилен-гликол!
Бойлера ли? :shock:
Andri01 - майстор
Виж това е идея-къпане с пропилен-гликол! Тъкмо зимата няма и е студено на жената...:).! А иначе ,знаеш ,че имах в предвид серпентината. :partyman:
mgbagera - специалист
Значи термосифонките зимата се източват и не се използват докато при ДБ можеш да хванеш някои и друг слънчев ден?
Andri01 написа:
А иначе ,знаеш ,че имах в предвид серпентината. :partyman:
Знам, разбира се, но голяма част са Heat pipe и нямат серпентина и в такъв случай място за пълнене остава само водосъдържателя :cool: :prost:
mgbagera написа:
Значи термосифонките зимата се източват и не се използват докато при ДБ можеш да хванеш някои и друг слънчев ден?
Чувал съм, че много хора не си ги източват и не са им замръзвали, но за мен това си е руска рулетка
lov - майстор
LazarGanev написа:
lov, да сещам се за твоето изобретение 2в1 или 3в1 беше, но не съм запомнил тази му функция, сега разбирам за нея. Щом има такава функция, това прави интересна и системата без налягане зеедно с ДБ и тази под налягане.........................................
Е ми то си е леко изменение на ДБ системата само дето съда е горе и панела в случая е пълен. Иначе дето се казва дефекта стана ефект. :lol: Не съм и предполагал че ще стане нещо такова но докато се разправях тогава с монтажите усетих че става нещо и системата не прегря. После на няколко пъти от любопитство докато правих профилактика спирах помпата и си я чувах как бълбука в преливника. За обикновена система но под налягане изпълнена по същата схема имам само предположения че ще работи.Няма как да тествам щото не съм привърженик на затворените системи а и няма как ползвам антифриз. Кат свършат запасите може и да мина на друго :lol:
Иначе за температурите съм виждал доста високи над 200 градуса че тогава не си повярвах на термометъра и помислих че е слънчасал та вадих друг контактен да меря. :x
А иначе и аз не съм привърженик на ЮПС-те имам си ги даже в излишък но на солара не съм слагал щото каквото и да стане все пак не е парно да гръмне или да се счупи нещо. Ще загубиш малко течност за някакви стотинки а и ще погледнеш за някакви щети и ще отметнеш една профилактика. За това съдя по мен щото съм от мързеливите и се сещам за солара само ако няма топла вода и чуя че котела запали. Или след някоя голяма буря защото си е страшничко като се сетя как ми отнесе на времето един джам на една самоделка и добре не пострада някой тогава.
За котел и камина има смисъл от ЮПС - един пълен котел изкарва по няколко часа, колкото изкарва и добър акумулатор, така че ако няма никой в къщи котелът може да си догори без проблем, преди да свърши акумулатора. Ама слънцето не догаря - по 10 часа всеки ден. Ако системата не е подготвена да издържа при аварийни ситуации и тока спре за 2 дни - честито на печелившите :wink:
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: