Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) Ако се появи спор - всички ще сме прави . :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма спор бе Филма, само дискутираме, а някои дори се аргументираме :wink:
Browning - помощник
LazarGanev написа:
Browning написа:
Тука цената на слънчогледовите пелети са 310 лв. за тон и транспорт до вратата после прибиране вътре . Тука цената е такава , съгласен сам че на много места цената е по евтина но тука е така ....
Във Варна сливенски и ямболски пелети са по 180-200лв/тон, а при Вас в Приморско по 310, верно ли? Да идвам да ви ги нося с по 100лв/тон печалба?
Да Лазаре тука цената е такава питай Филма .Които докара по евтини пелети ще е на далавера
Browning - помощник
filmatoplo написа:
:) Ако се появи спор - всички ще сме прави . :lol:
Тука не сме се събрали да спорим а да си помагаме .Ще е лошо ли ако някои докара пелети на добра цена в Приморско и той ще изкара някой лев и ние ще сме на далавера с добра цена....
А защо трябва някой да ви ги кара? Разстоянието е 150км - трима човека давате по 50лв и си делите един ТИР, какво да Ви уча? И имаш пелети до котелното на 200лв.
gnt69 - майстор
То на морето всичко е скъпо. И на нас ни е скъпо като идваме лятото ама идваме.
:partyman:
Browning - помощник
LazarGanev написа:
А защо трябва някой да ви ги кара? Разстоянието е 150км - трима човека давате по 50лв и си делите един ТИР, какво да Ви уча? И имаш пелети до котелното на 200лв.
Какви 50 лв. транспорт преди 3 години аз Филма и брат му търсихме пелети тогава ги нямаше на много места като сега та тогава от едно село до Бургас от Приморско ни поискаха 350 лв.за камион 12тона
filmatoplo - майстор
ТИР с 22 тона иска 500 лв.а думата - спор може да се замени ,но накрая пак така ще се казва :lol:
Последна промяна от filmatoplo на нед яну 08, 2017 12:11 am, променено общо 1 път.
Аз ти говоря за ТИР - ей ти първата обява, която ми падна - под 2лв/км без пазарлък, но има такива фирми, които са съгласни да им платиш само едната посока за да си вържат курса (в другата посока го плаща друг):
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... vpZxH8uXSg
achmonek - специалист
Miro4774 написа:
Съгласен съм тук не се решават проблеми тук се хвали Горелка Грейко
Не е така. Много хора се опитаха да ти помогнат но ти не ги улесни с нищо. Термометър за димните газове купи ли си ? Не нали. Снимки някакви читави направи ли - не. Махна ли термоглавите за проба - не. Какво очакваш? И аз искам да ти помогна но не знам откъде да почна. Чета те от 3 седмици. Ако това парно беше моето досега да съм забравил. Проблема ти за мен не е в положението на помпите. Наистина това не е правилният им монтаж но той води до неравномерно износване на ротора заради аксиалното натоварване породено от тежестта на самия ротор. При всички положения обаче те работят добре и така. Проблемът ти не е и в клапите. Има и такива в които няма и пружини а се затварят от самата си тежест при липса на налягане. Но дори и да са такива с пружини, пак не е там проблема. Аз ще подкрепя тук мнението на бат Диди, и ще кажа, че ако няма добра циркулация котела ще заври или казано по друг начин ще идеш на първа мощност и после съспенд. А ти казваш че работи нон стоп на 3 мощност. Това означава, че водата в котела се охлажда, следователно има циркулация. И тук започва преливането от пусто в празно. Размисли и размисли. Хубаво ще е ако се напънеш малко и ти и помогнеш. Въпросът е кака така хем има циркулация хем ти е студено? Вариантите според това което ми иде на мен на ума са:

1. Имаш циркулация дотолкова, че котела да поддържа водата в себе си на тези 68 градуса. Това количество вода, което се подгрява на тези градуси обаче да не е достатъчно за стопляне, тоест наистина да нямаш добра циркулация и да имаш някъде запушване. Ако това е така обаче, след като се отстрани евентуалната причина за недобрата циркулация (запушване, конфликт на помпите...) може котела да не вдигне и 55 градуса. Провери и колко са отворени секретните вентили или там каквито са кранове, ако имаш такива на студената вода на радиаторите.
2. Както Лазар писа, наистина радиаторите ти да са дотолкова преоразмерени, че да се получава недостиг на топлинна енергия (пренасяна от водата), която да се отдаде от радиаторите в стаите. Тоест радиаторите да са 30 кв. а системата котел горелка да е 15 (не питай кака така като горелката е 20 - ако има ниско КПД котела става така, горелката и котела се разглеждат съвкупно а не отделно). Тук излиза въпросът защо обаче котелът успява да сгрее до 68, които са достатъчни за сгряване а казваш че ти е студено? Идваме пак до циркулацията. Идва ми на ум, че значение има и с какъв напор са ти помпите. Ако не са подбрани добре ще имаш малка производителност, която няма да е достатъчна да завърти необходимото количество вода с необходимата скорост. Това можеш да го провериш. Както е стоплил котела до 68 да речем буташ скоростите на помпите на 2. Би трябвало температурата на котела веднага да спадне а радиаторите да се затоплят повече. Ако усетиш по добро отдаване (затопляне на стаите) то това ще е вероятно и причината, която обаче може да е и както писах горе "запушване" или "конфликт" на помпите. Това обаче отново ще доведе до тест на системата котел - горелка. Тоест при едно подобрение на циркулацията (производителността на помпите) се пита дали ще смогнат котела и горелката да държат температура 65 и нагоре градуси.
3. Влияние оказват и то съществено топлозагубите на къщата. Не знам и до колко е удачен варианта 20 кв. горелка за 240 квадрата площ. Някъде бях чел че 20 ката е за до 180 квадрата. Лазар казва че топли 240 и той. Не казвам, че не може, но той поне знае какво е направил и как го постига а ти не можеш да ни "обясниш" системата си.

Мога да заключа (за себе си), че при това равновесно състояние на твоята система, а именно 68 градуса на трета мощност нонстоп, с този котел и тази горелка, при тези топлозагуби и с тази производителност на помпите не можеш да се стоплиш.
Какво можеш да направиш?
1. Вземи най сетне термометър за димни газове. Ако газовете ти са в норма то какво можеш да направиш със системата котел - горелка? Май нищо, понеже горелката си кара на макс. Но първо вземи термометър. Може да се подобри котела ако се окаже, че се губи топлина в комина ама няма да е толкова осезаемо според мен. С котела и горелката - толкова.
2. Сподели с какъв напор са ти помпите и се опитай да сметнеш мощността на радиаторите си. Провери и секретните вентили. Между другото сподели и с какъв цолаж са ти тръбите до радиаторите? Еднакви ли са до всички радиатори?
3. Извинявай но ми е убягнало дали имаш топлоизолация или не? Ако нямаш се замисли за такава.

При всички положения обаче, ако подобриш циркулацията (било то със по мощни помпи или отстраниш някакво евентуално запушване или пък друг проблем свързан с циркулацията) то котела ще "умре". Според мен ще се окаже, че просто горелката ти е малка за твоята площ с твоите топлозагуби. Интересно ми е и какво пише на помпите ти. Моля те погледни и напиши.

P.S. Моля те съвсем приятелски, напъни си мозъка и мисли логически. Събери си в главата всичко което ти се каза и си пресей това, което ти трябва, все пак ти си познаваш най - добре системата. Всеки може да греши, даже и аз сигурно греша, понеже не ти виждам системата със даденостите. В този ред на мисли те съветвам да започнеш да изпълняваш препоръките на колегите по метода на изключването и проба - грешка и със сигурност зайчето ще изскочи. При всички положения обаче се искат действия от теб. Затова започвай! Чакам да видя помпите ти с какви параметри са. Успех!
Последна промяна от achmonek на нед яну 08, 2017 8:44 am, променено общо 1 път.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: