Най - вълнуващия въпрос зимно време.
4799inpl64 - специалист
Miro4774 написа:
gnt69 написа:
Значи от едната помпа са захранени няколко радиатора и от другата също.
Да преди мислех, че едната е за единия етаж другата за другия.
Няколко радиТора на помпа_колко.25 ли е трьбата?
LazarGanev - "Велик майстор"
Миро, вземи замери колко кг пелети изгаря котелът на час - така ще знаем дали използваш целия капацитет на горелката и дали може да се изстиска още от нея. Това става като изкараш маркуча от шнека и на негово място сложиш една торбичка и засечеш за 6 минути какво количество пелети падат. Ако е по-малко от 500грама, значи може още да се увеличи мощността на горелката. Но както каза achmonek, може би равновесното състояния на твоята система е около 68*С. Тоест при котел работещ на макс и всички радиатори включени на макс, системата си намира някаква равновесна температура, при която радиаторите отдават цялата мощност на котела. Трябва да ти кажа, че 68 градуса е добра температура, нормална е. Това означава, че радиаторите имат още малко запас, могат да работят и с котел 30кВт, но пък жилището няма нужда, уверявам те. Щом при -15 успява да стопли до 23 градуса в къщи, значи нямаш нужда от 30-ка. Защото пък 30-ката има по-висока минимална мощност и тогава пък ще имаш проблеми в по-меко време. А, както знаеш при нас -15 са няколко дни в годината, а повечето зима минава при температури около нулата - тогава малката горелка ще има предимство, няма да се бориш със съспенди, нагари и тем подобни. Така че само провери това, което ти казах - разходът при максимална мощност, за да видим дали може малко да се повиши.
lz2skt - специалист
Колеги,форумът е Направи сам.Все пак един човек търсещ помощ за проблемите си и тяхното решение трябва да ги направи Сам ,ако има нужните знания и умения под съветите поискани от него в форума.Ако няма подобни способности и желание и свободно време,но има финансови възможности в София е пълно с фирми и майстори извърващи подобни платени услуги и да се обърне към тях.Няма как да се помогне на някой,който уж желае да му се помогне,нищо не прави по въпроса,но и пък се сърди ,че не му помагаме.В крайна сметка,никой на никому не е длъжен. Още миналата зима го съветвах да си купи термометър за да се види как котела му усвоява топлината ,да се тунингова яко защото подобен котел не е подходящ за пелети.А Вие искате да направи нещо.което сте го посъветвали преди 1-2 дни ?
stakoz - специалист
stakoz написа:
togo написа:
Ето ги моите настройки за ''безкраен съспенд''.Естествено режима е High Power, Cleaning Setup Fan-10 sec(има значение , ако е 20 ,понякога не става, не питайте защо , дълго е за обясняване), Fan 20%(не е фатално , става и с 18 или 19, аз искам да си има горене с пламък, макар и малък , а не тлеене),Suspend time MAX 6 мин(работи и на 7 , но понеже намалих кол. пелети на P 3,а това е от значение , при мен 7мин са на ръба, а с 6 съм сигурен , че не гасне).И последни , но не по важност- IR Level Setup
рег.на пламък >22/10 s
липса на пламък <5/240 s.
Това е .Пелетите са дървесни, взимам ги от едно място (след като пробвах от 3 различни) и качеството е бих казал, над средното.Комина ми е дълъг и топъл(вътрешен)и има силна тяга.Скоро направихме тези настройки(с една разлика-Suspend time MAX-5 min), на един роднина с грейко 20(моята е 30-ка), и котел Грейко и работи добре.Намалих минутите, защото при него подаването на трета степен е по-малко , отколкото при мен.
togo- какви са настройките за Р 3 - твоите и на твоя роднина? аз също съм с дърв. пелети, средно качество, с РБ20 и котел грейко, но не успявам да постигна "безкраен съспенд" с твоите настройки за HighPower със suspend time max 5 или 6 минути, минава в гасене след около 30-40 мин. Моите Р 3 са почти като заводските 8.5 сек, 46% вентилатор. благодаря
ъпдейт: след първите 1-2 изгасвания, безкрайния съспенд тръгна с горните настройки вече повече от 24 часа (скрийншот приложен). След като чистя горелката/котела по-късно ще докладвам за нагар/шлака. За инфо котелката се контролира от / поддържа средно 45 гр. на буфер, който захранва водно подово (за около +200 кв.м. и 300л бойлер), разход за 24 часа, 3т.х15=45кг , вътр. темп. 22-23 гр, външна -10гр.
Прикачен файл:
Screen Shot 2017-01-08 at 09.01.17.png
Miro4774 - специалист
LazarGanev написа:
Миро, вземи замери колко кг пелети изгаря котелът на час - така ще знаем дали използваш целия капацитет на горелката и дали може да се изстиска още от нея. Това става като изкараш маркуча от шнека и на негово място сложиш една торбичка и засечеш за 6 минути какво количество пелети падат. Ако е по-малко от 500грама, значи може още да се увеличи мощността на горелката. Но както каза achmonek, може би равновесното състояния на твоята система е около 68*С. Тоест при котел работещ на макс и всички радиатори включени на макс, системата си намира някаква равновесна температура, при която радиаторите отдават цялата мощност на котела. Трябва да ти кажа, че 68 градуса е добра температура, нормална е. Това означава, че радиаторите имат още малко запас, могат да работят и с котел 30кВт, но пък жилището няма нужда, уверявам те. Щом при -15 успява да стопли до 23 градуса в къщи, значи нямаш нужда от 30-ка. Защото пък 30-ката има по-висока минимална мощност и тогава пък ще имаш проблеми в по-меко време. А, както знаеш при нас -15 са няколко дни в годината, а повечето зима минава при температури около нулата - тогава малката горелка ще има предимство, няма да се бориш със съспенди, нагари и тем подобни. Така че само провери това, което ти казах - разходът при максимална мощност, за да видим дали може малко да се повиши.
Шнека за 6 мин пуска 4.300кг не мога сега да оправя помпите много е студено и не смея да пипам нищо по системата. Ще замеря и ще видя колко пелети пуска за 6 мин когато работи горелката на п3. Ще си направя собствена тема защото някой колеги се сърдят и там може да пишем. Ще взема и търмометър в понеделник да видя комина колко е топъл.
LazarGanev - "Велик майстор"
Остави сега помпите, но е важно да замериш колко пуска шнека на мощност 3. Докато замерваш пускай по една шепа пелети ръчно в маркуча за да подържаш горенето
Бат Диди - специалист
Miro4774 написа:
LazarGanev написа:
Шнека за 6 мин пуска 4.300кг не мога сега да оправя помпите много е студено и не смея да пипам нищо по системата. Ще замеря и ще видя колко пелети пуска за 6 мин когато работи горелката на п3. Ще си направя собствена тема защото някой колеги се сърдят и там може да пишем. Ще взема и търмометър в понеделник да видя комина колко е топъл.

Аз, че не разбирам, не разбирам ама Лазарчо говори за 500 гр. а ти за 4,300 кг .
При теб, според мен, имаш два основни проблема може би три:
1. Нямаш добра циркулация. Ако имаше радиаторите щяха да са с еднаква температура горе и долу/е почти еднаква де/
2. Големи топлозагуби, чрез изгорелите газове/тук са сериозни нещата/
3. Настройка на горелката/не съм ползвал, обаче съм и фен, и не съм сигурен нека се изкажат специалистите/
Пак казвам това е мое мнение и не ангажирвам никого с него
Успех.
Последна промяна от Бат Диди на нед яну 08, 2017 3:06 pm, променено общо 1 път.
Miro4774 - специалист
LazarGanev написа:
Остави сега помпите, но е важно да замериш колко пуска шнека на мощност 3. Докато замерваш пускай по една шепа пелети ръчно в маркуча за да подържаш горенето
Върнах кантарчето на един човек и в къщи нямам ще го взема и ще ви пиша резултата на лично.
filmatoplo - майстор
Стига тя сте се излагали с тези високи температури ,преди малко идвам от едно котелно , Горелката работи на 70 градуса човека иска 80 гр ,луда работа .Точно сега при мен е 24 гр и камината е загасена .Или кожите ви са тънки ,или не знам . :) Всичко ще най много още 3-5 дена и край на студа .
filmatoplo - майстор
Относно евтини слънчогледови пелети - 6мм пакетирани не вярвам че има на цена 150-160 лв .Те в фабриката не са толкова .Има и друго - докай 1 ТИР и пробвай да продадеш на някой .

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: