• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
Ей тук правят хубави пелети: http://www.technowood.bg/site/?q=node/55
sensi - специалист
plamen_peev написа:
Колега Сенси, като казваш че били два завода в Разлог кажи и от кой завод си взел и нямаш проблеми с коксуването.
Пелетите са на фирма "Проджето Еколоджия". Сега ги гледах на изложението имаха промоция - 270 лв на тон без ДДС. Иначе съм пробвал и другите от Разлог на Техновууд, хубави са и те.
joro_vn - специалист
Здравейте,
Искам да попитам някой има ли някаква информация или преки наблюдения за следното чудо

http://ecoconcept.bg/page.php?n=78721&SiteID=654

Не мога да открия нищо в нета, дори инфо за производителя.
Иначе звучи много примамливо за мен.
LazarGanev - "Велик майстор"
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 26#p323326
Каква информация те интересува. Дай мейл да ти пратя каквото имам. Добро е като решение, всеядно :)
joro_vn - специалист
Да обясня защо ме заинтересува :

Купих си къща - правена недоправена, без отоплителна инсталация.
Аз досега бях в апартамент и опит нямах.
След консултации с няколко "фирми" за отопление ме убедиха за Виадрус U22D, 25kW и алуминиеви радиатори, без буфер.
Имаше и вариант за пиролизен котел, ама нямах сухи дърва, та се реших на Виадруса, хем по-евтин.
Къщата я опраскахме за 2 месеца, инсталацията беше изградена и от началото на декември заживяхме там.
Да, ама не.
Ако си няма човек пенсионер-огняр, или назначен огняр на заплащане, горната схема е безумие, макар че аз си бях в къщи цяла зима почти всеки ден.
Да не изпадам в детайли, но Виадруса съм го пуснал за продажба.

Въпросния бутален котел ми привлече вниманието като алтернатива, защото:
1. Компактен е и много лесно бих го монтирал на мястото на Виадруса. Другите варианти за пелетни котли ще изискват прустройство на котелното и нов комин.
2.Яде всичко, до 35 мм.
3.През вратичката отпред може да му се подава и едрогабаритно гориво при нужда.

4. Недостатък - ръчно палене.

Обаче не виждам никъде подробни технически данни. И най важното - искам да чуя мнение на човек, който е ползвал това нещо поне една седмица - как работи, задръства ли се, колко често се чисти, как харчи, механиката създава ли проблеми ? И т.н.

Лазаре, много ценя мненията ти и опита ти, мейла ми е joro1_vn@yahoo.com, ще бъда благодарен за всякаква информация и съвет.
filmatoplo - майстор
Тя май ще стане ,от трън- та на глог. :wink:
joro_vn - специалист
Май на такова ми прилича, опциите ми са или добър безгрижен пелетен котел, или термопомпа, но във втория случай ще трябва да разкарам и радиаторите и да слагам конвектори. И да тръшна доста пари :cry:
kalin72 - майстор
Ако си няма човек пенсионер-огняр, или назначен огняр на заплащане, горната схема е безумие, макар че аз си бях в къщи цяла зима почти всеки ден.
Ако направиш добра изолация, добра дограма, буфер, няма ли да се намали времето за зареждане, примерно на 12 часа?? Аз поне така мисля за моята нова стара къща....
joro_vn - специалист
Верно, изолацията трябва да я дооправя, дограмата ми си е супер, буфера би бил плюс.
Обаче хамалогията и мръсотията са си налице. Никога не си сигурен колко всъщност дърва си купил, защото обикновено лъжат. Трябва да се режат и цепят.Трябва да съхнат, ама ако имат време и място из двора. Трябва да се складират, после всеки ден да се примъкват към котела.
Въглищата обикновено са дребошляк, запушват достъпа на въздух. Освен това обикновено са мокри, защото стоят под открито небе в складовете и пушат. И трябва да ги примъкваш чувал по чувал с колата, или да купуваш по много и да им търсиш място за складиране
Котела трябва да се наглежда, особено след пълнене - притвори долу, отвори горе или обратното, докато загори прилично.
След няколко часа пак. Пепелта не пада свободно, трябва отвреме навреме да се ръчка над скарата с някакво желязо, за да се поднови достъпа на въздух.
Чистене на пепелника 2 пъти дневно - след което си за банята. Четкане на вътрешните повърхности - колкото и да ги четкаш - все пускат.

И всичкото това при положение, че в определени дълги периоди от време жена ми ще е сама - няма начин и смисъл да се занимава с тоя спорт.
kalin72 - майстор
Котела трябва да се наглежда, особено след пълнене - притвори долу, отвори горе или обратното, докато загори прилично.
След няколко часа пак. Пепелта не пада свободно, трябва отвреме навреме да се ръчка над скарата с някакво желязо, за да се поднови достъпа на въздух.
Чистене на пепелника 2 пъти дневно - след което си за банята. Четкане на вътрешните повърхности - колкото и да ги четкаш - все пускат.
Специалистите да кажат - това за всички котли ли важи? Има ли начин да се намалят или избегнат тези действия?
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: