• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
ivanovbg написа:
Както казах няма да се получи нищо. Виждали ли се как се замразява ледена пързалка? Ами море - първо около камъни и железа. Ми то серпентината дето отнема топлината ще замръзне за нула време и ще се покрие с лед, а леда е доста добър изолатор. Ще вземете латентната топлина на целия обем, ама друг път.

Свещ дебела като се запали и стопи парафина в средата отвън е студена, нали. Ми твърдия парафин е също добър изолатор.
Иванов, стигне ли се до преминаване в твърдо състояние, процеса е приключил и оставащата топлина е в минимални количества!
filmatoplo - майстор
Теорията -http://shtrakov.net/Publish/Phas_Sph_EMF.pdf :) А относно парно с лед :wink: Лазар пусна клипа , и ние станахме на кълбо :lol: , от думата -Парно , съдя за компетентността на журналистите . :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Това свойство на поглъщане и отделяне на топлина се използва успешно при кондензните котли - в тях се получава фазов преход и водата от пара кондензира и отделя допълнително количество топлина, което се добавя към топлината от изгаряне на горивото и повишава ефективността на кондензния котел.
В клипа говорят за 12т лед и за изкоп 4м. Ако приемем резервоара е висок 3м, това означава, че вътрешния диаметър трябва да е около 1.5м - не ми се стори толкова широк.
ivanovbg - майстор
Нещо си в грешка. Как в 5 кубиков резервоар ще събереш 12 тона лед. Не стига че е по лек от водата...Поне 13 кубика трябва да е резервоара за да го събере.

А и тези кондензни котли... за 10% по голям уж КПД , двойна и тройна цена.
Да в грешка съм - 2,3м трябва да е вътрешния диаметър, а онези сложиха много малък цилиндър :?
Чаро - Акълия
Имаме 1-3гр на входа на агрегата. Единственото предимство, което виждам е затворения кръг.

Абстрахирам се от начина на добиване и съхранение на топлината. Просто на входа имаме 1-3 градуса...
Къде е ефективноста в сравнение?
Тани - модератор
Добре е за минусови температури само! Ако има възможност да минава в режим въздух/вода за положителни температури ще е добре за нашите условия.
От друга страна ако сметнем разходите за помпи , сондажи и след това разхода на помпите за ток , може да се окаже , че това с буфера е по-добър вариант , въпреки,,че работи на по-ниска температура! Промяната в СОР не ми се вярва да е много голяма за 0°С и за 10°С
ivanovbg - майстор
Няма ефективност - плащаш скъпо за удоволствието да живееш върху ледник. :lol:
Ами не, според мен системата трябва да е в такова равновесие, че при положителни външни температури и при добро греене водата в буфера да е 10-15*С, защото ако не е така, то при продължителни студове и мрачно време буфера ще замръзне. Тоест при ясно и слънчево време в буфера да няма лед и температурите да са 10-на градуса, а при минусови температури навън, дори и при -20 - тогава ще имаме на входа 1-3 градуса.
Иванов, не гледай цената в Германия че е 20000 Евро, тук няма да е и половината :)
filmatoplo - майстор
Тръбите в буфера са полиетилен , значи циркулира в тях вода с гликол или друга незамръзваща течност .
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: