• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
infomar
miroki написа:
Зет ми си сложи ето такъв:
http://www.vimaks-klimatici.com/klimati ... -1574.html
2 месеца 100 киловата. По около 9 лева месечно.
Но времето беше порядъчно топло.

И на мен лятото климатика ми топли за 2-3 лева месечно :cool:

9лв. : 30 дена = 30 ст. на ден. При -5/-10 градуса външна температура..... супер... и поддържа 24 градуса вътре :?
miroki - майстор
Говоря, че сега, ноември и декември бе топло. Нямам спомен да е падало под нулата. Засечката е направена на 24 декември, затова и сега го писах.
отдавана: 1.80-3.20-5.50 kw
консумирана: 0.58 kw
COP: 5.52
SEER 9.1
Държи се 22 градуса там.
Да, иначе е почти една торба пелети месечно.
И с други климатици съм стигал подобни цифри, но не и м. декември. Все пак топли само една стая (Хол).
Но преди да се пусне климатик, дървата си заминаваха през комина.
За сравнение вчера си платих парното на апартамента 19 лв. за 1 месец. Имаха да ми връщат лев и нещо, та платих 17 и малко.
Ползвам бойлер на ток.
3-te??? - помощник
Здравейте и весели празници на всички! От около година и половина - две се интересувам от ракетни печки и идеята изобщо не е новаторска, още императорите в Китай са имали такова отопление, след това има подобно отопление в римските бани макар не точно, северо-американските индианци от племената дакота пък са видели преимуществата на този вид горене поради доброто изгаряне и липса на пушек както и простотата на изпълнение. А съвременните хора се натискат да дават пари за отопления които са далеч по неефективни, а да не говорим за финансовия фактор, но явно е въпрос на престиж :? . Правил съм няколко такива печки и наистина горенето е подобно на това от пиролизен котел, но има и условия с които трябва да се съобразим, а именно дървата за горене трябва да са нацепени като за разпалки :lol: но това не е задължително да е минус, щото може вместо дърва да се горят клечки клонки и т.н.. Другото важно условие е херметичноста на печката, после трябва да се помисли за почистване на димоходите , следващия недостатък е обема на системата за да е ефективна, и последното за което се сещам е че трябва да се зарежда на всеки 20 -30 минути ( но може да се направи и система за автоматично зареждане ). Но като цяло за хора които се интересуват от еко - строителство този вид отопление е може би един от най ефективните.
1115 - специалист
Къща на село на 2 етажа.
Долу топля 3 стаи и баня, а горе само една.
3 радиатора адакс + печка на дърва (стара готварска).
За около 15 дена 200 лв. ток и около 400кг дърва. (докараха ми 1 тон за 170лв)
Поддържаме температури в кухнята 30гр, когато има дърва в печката и 20гр нощем.
Скоро си бия камшика, че не останаха дърва.
Едно време когато електромера беше в къщата се топлеха само на адакси и докарваха 30гр. в стаите.

Мой познат топли 3 етажна къща близо до София с 22KW копачки.
Изкарва в момента 3000...3500лв от тях.
Тока естествено го краде.
Та хем си топлиш - хем пари изкарваш.
шоп - майстор
1115 написа:
Къща на село на 2 етажа.
Долу топля 3 стаи и баня, а горе само една.
3 радиатора адакс + печка на дърва (стара готварска).
За около 15 дена 200 лв. ток и около 400кг дърва. (докараха ми 1 тон за 170лв)
Поддържаме температури в кухнята 30гр, когато има дърва в печката и 20гр нощем.
Скоро си бия камшика, че не останаха дърва.
Едно време когато електромера беше в къщата се топлеха само на адакси и докарваха 30гр. в стаите.

Мой познат топли 3 етажна къща близо до София с 22KW копачки.
Изкарва в момента 3000...3500лв от тях.
Тока естествено го краде.
Та хем си топлиш - хем пари изкарваш.
То копаенето на биткойни става все по-трудно. Но дори и да си плаща тока сметката за 30 дни ще му е около 2300 лв. Демек и да е изряден пак ще си печели.
1115 - специалист
Той копае сега Ethereum, Биткойни не е рентабилно. Истината е в алтернативките, но често там има затишия.

П.п. Май съм излъгал - 12KW са му копачките.
Реално 12 х 0.2 х 24 х 30 = 1728лв би плащал ток.
dandan74 - специалист
от всичко ми е най чудно как издържате на тея температури,28-30 градуса.аз искам да споделя че отоплявам етаж от къща 120 кв.м със правена термопомпа от климатик тошиба 24-ка.това лято направих и външна изолация на къщата,дограмата ми е нова пвц,таваните изолиране с картон и вата,грея си с помпата и бойлера.температурите на етажа ми са 23-24 градуса в зависимост от стаите,а сметката ми за ток за октомври е 126 лв.,за ноември 142лв , за декември я чакам.миналата година без външна изолация и спрени радиатори в хола , при смятане средно за 6 мезеца ми се хвана по 150лв на месец/само отоплението/.тая година с изолацията ще видим как ще е - нямам нищо спряно-целият етаж се отоплява!!!
1115 - специалист
Трудно издържам.
В София съм на 18...20 макс, но на тази селска къща си позволявам веднъж годишно (на нова година) яко топлене с печка на дърва.
egomen66 - майстор
Малко настроение в темата... :partyman: В частност към torbalan и неговата нафта.... :-D

lov - майстор
egomen66 написа:
шоп...Какво е това...(и с това:)Кажи , да не гадаем. :rock:
Това според мене не е технологичен отпадък при производството на чипс, ами е изгребаното от чистачките на скарите на някой ВЕЦ. То за това е толкова мокро.
А за тези пари си е направо подарък.
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: