• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
miroki - майстор
Да де. За това точно се предпочита ДБ.
Няма ли ток, системата просто не работи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е как няма да работи бе, като и сложиш ЮПС и дрейбека ще работи! :)
kuuuuuul - майстор
Не разбирам за какво го водите този без мислен спор за вида на системата :-D ,от финансова гледна точка разликата е минимална.Основното място за икономия е колектора,от там идват големите разлики в цената и минимални в добива. :idea:
fbr - майстор
Минималните цени на каквато и да е система са приблизително еднакви. Една термосифонка е около 600 лева. Един бойлер 100 литра със серпентина е 300 лева, панел с помпа бонус 200 лева, станаха 500, тръби, съдове, това онова, пак се заформи около 600. Системата под налягане пак около тая цена се заформя, ако не слагаме ЮПС. Е, ако системата по една или друга причина, се наложи да става екзотична, това качва цената нагоре, така че всеки да си прави сметката, според своите си изисквания. Както беше казал един юзър тука " Що не харесвате обувки 45 номер, аз цял живот ги нося и са ми много удобни"
miroki - майстор
LazarGanev написа:
Е как няма да работи бе, като и сложиш ЮПС и дрейбека ще работи! :)
То ясно, че с ЮПС ще работи известно време. Само, че няма нужда да се слага. Понеже не е наложително. Нищо няма да се случи със системата без ток.
Аз не съм писал ток от ЮПС.
Писах като няма ток!
Без значение ЮПС ли е свършил, нафтата в генератора или просто е спрял тока.
Това е предимството и заради него може да се ползва с вода системата и дори зимата, когато е топло.
Не е нужен ЮПС и то с долъпнителен акумулатор, понеже без, ще кара малко.
Не е нужен етилен гликол /антифриз за системата
Не е нужно да се покриват колектори, въртят или каквото и да е.
Не е нужно да се източва.
С други думи не е нужно да се навърташ покрай системата.
Какво по-хубаво от това?
LazarGanev - "Велик майстор"
Всичките сте прави! fbr, и аз цял живот нося №45 и съм доволен :-D
lov - майстор
А... дай да се разберем на мен ми стискат :lol:
Иначе относно замръзването бе хората са го казали много отдавна :

" Вържи Попа да е мирно селото "

А любители на есктремни ситуации сигурно ще има. И аз съм бил един от тях. Тръгвам сутрин за работа и гледам локвичките по асфалта замръзнали :x Системата тогава беше с бойлера на покрива. Та качвам се рязвам долни маркуш с чекията за по бързо и слизам долу и пускам да източвам бойлера. И бягам отново бързо щото транспорта няма да ме чака. :lol:
mgbagera - специалист
Помпата е Грундфос 25/40 с 3 степенти. Разстоянието което преодолява е 2-3м. До сега помпата работеше на най силната степен но днес пробвах и по малките и се оказа че и на тях успява да качи водата.

Искам да попитам на коя степен ще е по добре да го оставя?
Мислех да го оставя на най слабата ама не знам дали няма да се товари помпата :?
lz2skt - специалист
Слагай на най -слабата.
шоп - майстор
+1
Най- ниската степен.Стига да качва водата от ДБ съда до най-високата точка на СК. Всяка степен отгоре е разход на ел. енергия и повишена амортизация на помпата.

2 и 3 степен ще ти служат за резерв и за обезвъздушаване.
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: