andy_forresite написа:Колко студен е този апартамент, усеща ли се топлина от съседите когато се топлят? С какво си се отоплявал досега? При двуцифрени минуси навън и 20°С у вас колко показва термометърът сутринта при спряно отопление?благодаря за изчерпателния отговор.
Минимата има една характеристика, с която надвишава 18-ката - по дълбока е с 55 мм. Иначе е по-тясна с 3,5 см и със 7 см по-ниска. Плюс е разходът от 0,8-2,1 кг/час срещу 1,2-3,5 кг/час. Резервоарът за пелети го дават 20 срещу 22 кг. На максимална мощност едната е 10+2 киловата, а другата 15+3.
Посочените радиатори и лира са общо 11200 вата. Въпросът е 10 киловата водна риза доколко ще успее да ги захрани по време на сериозните застудявания.
Според мен Минима е за предпочитане за този апартамент, защото:
1. Има по-ниска устойчива минимална мощност. Много рядко ще се стига да загасване и запалване, т.е. от тук няма да има непостоянство в температурите в стаите, няма да се амортизира запалката и т.н.
2. Много добра автономия - с една торба гориво 15 кг ще гори над 7 часа на максимум. За сравнение 18-ката ще може да гори на макс 4 часа и 30 минути. И двете няма да горят с пълна сила толкова време.
3. Малко по-ниска цена.
Не намирам нивото на шум за минима. За алба 18 е 56db, което не е малко. На мен няма да ми пречи, но има всякакви хора. Трябва да се пита дали и двете са комплектовани с еднакви защити от прегряване и въобще защитите как са. При равна комплектовка аз бих взел минимата, която би трябвало да е и малко по-тиха.
отоплявах се с камина с водна риза 12кв. металик, на първия етаж съм и затова отдолу никой неме топли два апартамента сме на етаж навсякаде има външни стени. големите студове сутрин темпелатурата е падала до 10гр. в стаите при спряно отопление.
мисля да я настроя да се пали сутрин 4ч. до към 6:30ч. след това от 16ч до 23ч.
досега като се прибера от работа 17:30 и запалех печката големите студове трябваше да дигна водата до 90гр. за да мога да стопля.