• 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Иванов, аз не съм по скъпите неща, повярвай ми :) ! Тук намирисвам практичност и евтина инвестиция, затова ме заинтересува и се включих. Да си ме видял да се включа в дискусиите за буфера с изолация? Там нещата ги виждам повече теоретични, отколкото практични. Казах ти - абстрахирай се от тази цена 20000 Евро! Цената на термопомпите пада с всеки изминал ден - приеми, че има термопомпи по 2000лв. Представи си че имам къща с инсталация за водно подово и се интересувам каква термопомпа да си сложа - въздух-вода, вода-вода, земя вода с хоризонтална разводка, земя вода с вертикална разводка и тази новата възможност сега.
- За въздух вода е ясно - евтина инвестиция, но проблемна работа при минусови температури.
- Вода-вода го няма този недостатък при минусови температури, но пък ти трябват 2 сондажа, висок разход на ел. енергия за сондажната помпа, проблеми със сондажите, басейнови дирекции и др. (изключвам варианта вода в канализацията)
- Земя-вода с вертикални тръби е хубаво, компактно, но скъпа инвестиция. Рехау си топлят сградата в Сф така, ама къде е Рехау, къде сме ние :wink:
- Земя-вода с хоризонтални тръби е сравнително евтино като инвестиция, но има доста неудобства - трябва да имаш голям двор, да го разровиш на 2м, да заринеш една тръба и после нищо не вирее върху тази площ (напр. 200-300м2)
- за новата възможност "Парно от лед" инвестицията в този буфер е не повече от 2-3-5 хиляди лева, заема петно 4-5м2, не разчита на топлината от земята, а от слънцето, лятоска помпиш топлина в земята на воля, не изисква мощна сондажна помпа, а евтина циркулационна. При тази схема най-голямата инвестиция ще са соларните панели, но в клипа за тях нищо не казват за да увеличат мистерията. Колко ли панела ще са достатъчни за 100-150м2 жилище? Ако вместо стандартните 2 боша/висмана (за 300л бойлер) сложа 5 дали ще са достатъчни? Kak да се смята - май трябва да се пренебрегне помощта от земята и да се разчита само на панелите ли? Или да се разчита и на земния топлообмен, но в какъв процент? Чакам помощ от проектантите във форума :) .
torbalan - Дървен философ
Лазаре, как мислиш - дали има студент, дето да е учил нещо свързано с енергетиката и да не му е минавало през ум варианта за термопомпа и слънчеви панели (ако правилно съм ти разбрал мисълта).

Слънчевия панел за един ден успява да сгрее един 200 литров бойлер от 14 - 15 градуса до около 60 - 90. Ако го ползваш за буфер - термопомпата ще го замръзи за минути.

И още един въпрос - ако ще разчиташ на слънчеви панели - какво ще правиш в дългите студени зимни нощи и мъгливите дни? :)

Ако искаш да правиш термопомпа - най-изгодния вариант е с подпочвена вода, стига да не е прекалено дълбоко.
След това е медната тръба, в която се пуска фреона да кипи (у дома е така). Според бюджета и площта - може хоризонтално, а може и вертикално (по-ефективно е).
Ако искаш да ти е по-евтино, може да закопаеш някаква пласмасова тръба с алуминиева (или медна) вложка, но тогава ефективността пада и ще плащаш повече за отопление...

Ако си любопитен - мога да ти покажа цените за моята инсталация и сметките си за ток за три сезона.
torbalan написа:
И още един въпрос - ако ще разчиташ на слънчеви панели - какво ще правиш в дългите студени зимни нощи и мъгливите дни? :)
Торбалане, ти върна ли се няколко страници назад да прочетеш за какво и де реч? Говорим за буфер от лед, който може да ти даде енергия през дългите студени зимни нощи! Но после топлината в този буфер трябва да се възстанови - от слънцето и от земната кора заедно.
С цените на материалите съм наясно, това ми е работата - сигурно броя на офертите, които съм написал е повече от космите по главата ми :)
filmatoplo - майстор
:) Дубрутру -истината е че тая инсталация не ни е обяснена с най малката подробност :? Малко ми прилича на човека от Варна стоплил цял блок с 1 климатик , а ние се пънем тука с кубици дърва , тонове въглища и пелети :wink: .Ако погледнем разгънатата площ на къщичката , изглежда малка , изолацията сигурно е максималната , на анимацията и на истина дават радиатори :? (защо не подово) .Веднъж споменах че пред нас на една полянка направиха една настилка със сгур -червена , ами тая сгур не знам какво прави -винаги топи снега който вали над нея .Формата на площадката насипана с тая сгур е правоъгълник -винаги си личи , цяла поляна със сняг -правоъгълника чист , днес го снимах .Да взема да си събера малко сгур да ме топли :wink: .
idunno - специалист
Има много обяснения, как работи инсталацията, тя е дори вече патентована (не съм 100 %сигурен).Техническите подробности, най вероятно, може да са фирмена тайна.Отначало е малко трудно без малко повече познания за изпарението на фреоните и респективно кондензацията, да си представи човек какво е и как функционира.Факт е, че е направено и работи.Аз отначало бях скептичен, но в последствие, нещата се промениха. :) Когато сметките излизат- увереността нараства.
Май колегата Стоев в една друга тема беше подхвърлил едно клипче и така почнаха нещата :).
Колкото до инвестицията отвън - изкоп, железобетоненбетонен резервоар и полиетиленови тръби- всеки може да си го сметне.Едно е сигурно - топлинният акумулатор има постоянни характеристики и по-малко рискове в сравнение със останалите системи (заровени тръби,сондажи и т.н.)
Колкото до сравнението с климатиците- в някои държави просто не си падат по тях.Малко хора одобряват да има капе кондез на терасата или на главата.
Ние, българите сме известни с толератността си.. :)
idunno, ти вече си го направил у вас, така ли да разбирам?
Ahmakov - специалист
Системата е патентована. Първоначално 2007г., е прилагана за спортни зали, магазини, киносалони...В последствие е разработен модел за еднофамилна къща. Провежда се пълно наблюдение на една такава, построена през 2009г. Оказва се, че SPF се движи между 3,88 и 4 за различните години. Държавата (Германия) кредитира подобни проекти, подобно на нашите за енергиина ефективност.
Системата е комплексна, включва железобетонен буфер, вкопан в земята, под гаража. На покрива на гаража има тръби "черпещи" топлинна енергия от вятъра. В буфера има серпентини за слънчевите колектори, монтирани на покрива на къщата, за термопомпата, за "вятърните" тръби. Няма медни тръби в буфера, всичко е полиетиленови тръби, количеството на тръбите в буфера е доста голямо.
Има разработени няколко типоразмера. Например за 7,5kW топлинна мощност, буфер 12m3, слънчеви панели 12m2. Работната температура в буфера е около 0С. Това осигурява топлоприток от земята и при облачно време. Дори при 100% замръзване на водата, което е авариина ситуация, железобетонния буфер остава здрав, защото водата замръзва от вътре на вън... Всички ситеми са пълни с гликол. Натрупания "студ" им е достатъчен за охлаждане през лятото, но за нашите условия няма да е достатъчен. Тогава използват само циркулационни помпи с мощност 200W - 300W и си охлаждат цялата къща.
Ако някой си проектира и изгради такава система, да не се "заиграва" много с висока температура в буфера, защото колкото е по топла водата в буфера, толкова по бързо замръзва водата в него...айде още 20стр. дърляне, ама този път без мен.
Последна промяна от Ahmakov на нед мар 17, 2013 4:26 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
filmatoplo написа:
Според мен в буфера фреон не циркулира , прекалено скъп е фреона за толкова кила или литри , топлообмена става в термопомпата индиректно чрез пластинчат топлообменник :wink: .Ако греша ме поправете :) .
:)
ivanovbg - майстор
Извинявайте за глупавия въпрос, но не можах да намеря съкращението SPF какво точно означава.

Седя и си мисля - де факто цената на отоплението за зимата остава същото. За какво ни е тази огромна първоначална инвестиция - в сравнение с котел или камина примерно. Отделно става авария в трафопоста и докато не го оправят умираш от студ - никакъв ЮПС не те спасява. А и дялът на слънцето в тази система е много малък :?
Чаро - Акълия
Ивановбг, не е така. При авария в трафопоста ще извадиш (купиш) газовата печка и замазваш положението.

Стойността на отоплението ти е по-ниска от тази при отопление на котел, камина...
И най-големия плюс- няма хамалогия, няма мръсотия, няма ангажимент- има нон-стоп топлина.

HSPF е сезонния коефициент на полезно действие при отопление. Това е съотношението на вложената към получената енергия за целия сезон.

3.8-4 е чудесно за затворена система.
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: