• 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idunno - специалист
Това с десюпъхитъра го виждам като целесъобразно, ако машината работи в дълъг цикъл примерно някой хладилник(и нямам предвид домашен) или голям чилър, но някоя малка термопомпа,която се включва 5- 15 мин/час.Не ми се вижда много целесъобразно.
Ахмаков, колкото повече мисля(с молив и калкулатор) за ледохранилището, толкова повече се убеждавам,че ще го правя с полипропилен. :)
a_stoev - майстор
Що да не е целесъобразно? Авантата си е чиста печалба.
Какво имаш в предвид за ледохранилището че ще го правиш от полипропилен? Аз не мога да си го представя никак, дай идея?
idunno - специалист
Цистерната не ми се ще да е от бетон.Мисля, че е по добре да е от полипропилен или фибростъкло.
2v6 - майстор
idunno написа:
Цистерната не ми се ще да е от бетон.Мисля, че е по добре да е от полипропилен или фибростъкло.
Цистерни втора употреба от по кубик се намират по 20-30 лв. От найлон са (PE или HDPE). Със сигурност издържат на лед. Буфера за хидрофора ми замръзна преди години и си е здрав...

За закопаване има готови и доста по-големи, та който е сигурен че ще върши работа може да даде пари и за нова. Пак са от найлон (полиетилен PE или полиетилен с висока плътност HDPE). От полипропилен няма смисъл - цената е по-висока.

Метал, бетон, фибростъкло или какъвто и да е материал със слаба еластичност при температура под нулата ще се разцепи при първото заледяване :!:
idunno - специалист
От полипропилен ще е цистерничката от 10 кубика. :)
valio2007 - специалист
Трудно ми е да разбера изобщо какво печелите с този леден колектор?
Машина въздух/въздух е далеч по-добра като ефективност.
2v6 - майстор
valio2007 написа:
Трудно ми е да разбера изобщо какво печелите с този леден колектор?
Машина въздух/въздух е далеч по-добра като ефективност.
Ледена тишина.
a_stoev - майстор
Печелиш че леда замръзва на 0*С. А въздуха може и да е по студен...
Ултимативния вариант, с ледник в мазето е да се охлаждаш цяло лято безплатно. Търсим луд да ни се върже на приказките :D.
idunno - специалист
Ааа, Стоев защо луд?Отначало не я харесах, с този бетонен резервоар и вероятността водата да промени състава си и оттук, като всяка смес и точката на замръзване,но като се замислих(с молив и калкулатор) ми харесва и ще я пробвам на някой обект.Тя е доста елементарна за изпълнение и не виждам, защо да не стане популярна.Със сигурност е по евтина от някои варианти.
valio2007 - специалист
idunno написа:
Ааа, Стоев защо луд?Отначало не я харесах, с този бетонен резервоар и вероятността водата да промени състава си и оттук, като всяка смес и точката на замръзване,но като се замислих(с молив и калкулатор) ми харесва и ще я пробвам на някой обект.Тя е доста елементарна за изпълнение и не виждам, защо да не стане популярна.Със сигурност е по евтина от някои варианти.
Точно това питах. С този молив и калкулатор какво изкара, че ти хареса?
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: