• 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Един комшия се набута с Де Дитрих 2.5м2 1300лв :shock: ,казали му че било най хубавото,управление 300лв (много по зле от това на Натурела), помпена група не знам колко и в 200л бойлер достига същите тем. :lol: Чакам го да си пусне интернет и ще му сложа наблюдение за да имам по точни данни.
Andri01 - майстор
Дай малко инфо,за това наблюдение ,чрез компа!? Аз съм с управление "Delta Sol B" Има някакъв куплунг на клемореда ,пише PRG на него. Питах в "Сънсистем" ,но нищо не можаха да ми кажат,за чий е този изход!:(
kuuuuuul - майстор
Цитат от тази тема: viewtopic.php?f=23&t=40532&p=658187&hilit=%D0%B0%D1%80%D0%B4%D1%83%D0%B8%D0%BD%D0%BE#p658187
Хардуера е Ардуино Уно или Мега може да се купи от Ebay или http://www.robotev.com/index.php?cPath=1_40 ,датчиците са тези http://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/DS18B20.pdf
от същите две места.Ако купиш от Роботев сигурно ще ти инсталират и софтуера иначе трябва да търсиш някой който разбира от такива неща.В крайна сметка не излиза евтино особено ако изгориш нещо като мене :-D (200 - 300лв) в зависимост от това колко датчици и ел.мери ще вържеш.
Andri01 - майстор
10Х ,ще видя. За софтуера няма проблем-сина ми има такава фирма.
Christo - майстор
kuuuuul написа:
Ако не беше само питал ами беше и прочел повече(пидписа ти) отдавна да си на ясно с нещата

Лошото е, че това дето ме караш да чета, го няма май написано никъде. Някой да вземе десетина различни панела, да ги нареди един до друг и да ги сравнява, пък и да публикува резултатите. Общо взето, всеки си хвали стоката, всички са по-по-най, ит.н. Аз заради това и питах. Ма никой не писа примерно "Не се набутвай с този и този модел, щото е много кофти, или пък безумно скъп" Както и да е....
Поздрави на всички!
lz2skt - специалист
Aми зависи дали държиш на марковото...общо взето всички колектори вършат работа...
шоп - майстор
lz2skt написа:
Aми зависи дали държиш на марковото...общо взето всички колектори вършат работа...
Така е, всички колектори вършат работа, особено сега лятото при 30-35 градуса околна температура. То и боядисан в черно варел затопла водата над 50 градуса.

Важното е зимата да имаме добив...., а затова си трябва монтаж над 68 градуса, супер изолация и късо трасе от колектор до бойлер. Зимата си проличава колко е ефективна една система.

kuuuuuul, не си ли мислил по въпроса вместо да покриваш един или два колектора да увеличиш монтажният ъгъл? Така ще имаш 3 колектора работещи в по-облекчен летен режим ( вместо 1 на 100% и два на 0%) и увеличен зимен добив?
Christo - майстор
Хора всякакви, мераци също. Какъв е смисълът да имаш маркова инсталация, която няма да се изплати никога? Една инвестиция има смисъл, ако се изплаща в разумен срок, след което да започне някаква печалба. Иначе, да имам вода, топлена от слънцето, само да се фукам, поне за мен не е разумно.
lz2skt - специалист
Ако примерно държиш да ти работят примерно с мах 10% по-добре през преходните месеци и зимата и не търсиш ниско бюджетно решение може да се вземат примерно Бош панели....иначе турските алуминки са в рамките на пределната достатъчност....
Последна промяна от lz2skt на нед юли 26, 2015 11:42 pm, променено общо 2 пъти.
lz2skt - специалист
шоп написа:
lz2skt написа:
Така е, всички колектори вършат работа, особено сега лятото при 30-35 градуса околна температура. То и боядисан в черно варел затопла водата над 50 градуса.

Важното е зимата да имаме добив...., а затова си трябва монтаж над 68 градуса, супер изолация и късо трасе от колектор до бойлер. Зимата си проличава колко е ефективна една система.

kuuuuuul, не си ли мислил по въпроса вместо да покриваш един или два колектора да увеличиш монтажният ъгъл? Така ще имаш 3 колектора работещи в по-облекчен летен режим ( вместо 1 на 100% и два на 0%) и увеличен зимен добив?
При мен общо взето зимата не им видях много ефекта ...при условие ,че парното ми бичи денонощно....а и ме примързя да ги надигна на регулируемата ми стойка....но наскоро ми подариха 100 л бойлер неръж и ми вкараха таралеж в гащите....и са в проект едни 2 самоделки-колектори...ако не стигнат завършен вид ще си взема още 2 турски и общо 4бр ще ги килна на 65-70гр да топлят 300л ....като може би 100л ще го включвам и изключвам от соларното трасе - примерно лятото 300л зимата 200 ...като 100л ще подава отвърната вода към ст вход на 200л бойлер
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: