• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
p.p.i написа:
...Май нещо не включих. Ако говорим за температурата на водата в котела аз поддържам 70градуса. Мисля че температурата на водата няма нищо общо с конденза в кумина. Не съм мерил каква е температурата на газовете но на пипане кумина се затопля доста . Нераждаемите кюнци не виждам как ще ги вкарам в кумина.
Конденза в комина се получава, когато температурата на дима спадне до точка на оросяване. Ако дима е достатъчно горещ, за да не успее да се охлади до конденз по пътя през комина няма да има конденз.
Температурата на дима е пропорционална на температурата на стените на котела, която пък зависи от температурата на водата.

Колко е дълъг комина и с какъв светъл отвор?
Конденза в комина се получава, когато температурата на дима спадне до точка на оросяване. Ако дима е достатъчно горещ, за да не успее да се охлади до конденз по пътя през комина няма да има конденз.
Температурата на дима е пропорционална на температурата на стените на котела, която пък зависи от температурата на водата
.

Съгласен съм със тебе но къщата е добре изолирана и 70градуса са повече от достатъчни. Може би решението е топлоизолация на кумина. В момента е само на мазилка. Страх ме е ако използвам фибран да не се стопи. Какво друго мога да ползвам ?
tassel - специалист
crez написа:
Централно парно,топлофикация София. Погледнах си за миналия отоплителен сезон сметката. Общо 700 лв. 450лв. отопление и 250 лв. топла вода през цялата година.100м.кв апартамент,пл;дограма стар тухлен неизолиран. За мен това е най евтиното отопление. Плащам 11 месеца на равни месечни прогнозни вноски и 12-тия месец идва изравнително плащане. Значително паднаха сметките като ни смениха абонатната станция с нова.
Е какво реват тогава софиянци постоянно за това парно? :)
LazarGanev - "Велик майстор"
p.p.i написа:
Може би решението е топлоизолация на кумина. В момента е само на мазилка. Страх ме е ако използвам фибран да не се стопи. Какво друго мога да ползвам ?
Итонг, вата..
Takezo Sensey - модератор
Някой спомена ли Пелетни печки и котли
vidrata - специален-специалист
takezo написа:
Защо ти да не би да знаеш нещо по въпроса.Ако да казвай ,че ми е интересно пък и е на дневен ред.Ама не само теория, а нещо от опит ако може.
2v6 - майстор
p.p.i написа:
...Съгласен съм със тебе но къщата е добре изолирана и 70градуса са повече от достатъчни. Може би решението е топлоизолация на кумина. В момента е само на мазилка. Страх ме е ако използвам фибран да не се стопи. Какво друго мога да ползвам ?
Котела може да работи на 90 градуса и при двойно по-добра изолация без да се прегряват стаите.

Пробвай да стопиш фибран с вряла вода :)
Мислиш ли, че мазилката ще се нагрее повече от 100 градуса отвън?
pipbel - майстор
http://otoplenie.info-mix.info/tablica-0.htm

Хубав сайт с доста сравнителни таблици.

Колко струва топлината?
При това сравненията са с актуална дата - към 07 Януари.
На пръв поглед нещата се засичат с таблицата на Кенобито.

Най-изгодно е на дърва и климатик ( и на ТП, ама много условности има там)
Най-неизгодно е на ток и газ, особено ако не сме сигурни че ще я има последната. :-D
Takezo Sensey - модератор
vidrata написа:
takezo написа:
Защо ти да не би да знаеш нещо по въпроса.Ако да казвай ,че ми е интересно пък и е на дневен ред.Ама не само теория, а нещо от опит ако може.
Онзи ден се запознах с едно Майсторе , дето монтира пелетни горелки на камини и котли .

Та ме навиване колко е икономично , с 1 тон които е 330 лв . се "кара" повече от месец около 40 дни. - при това за къща .

Фирмата осигурява и пелети :!:

чей че забравих - пелетната горелка е 2800-3000 лв :| :shock:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11

Тема "Кое е най - подходящото отопление в наши дни?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: