2v6 написа: На сайта от другия форум има формулите за изчисляване на положението на слънцето.
Iliev Labs написа: Другия форум, го изчетох и аз, от край до край.Кой панел е скъп?
Там се споменаваха цени на вакумните тръби около десетина лева. На нас на колко ли ще ни ги продадът? Кво има друго в един панел, че е толкова скъп?
Zurlata написа:... Неска обсъждахме със жената, и баджото ме подкрепяше морално , да сваля покрива на къщата да стане равна, и много обсъждане и обяснения ама засега има зелена светлина убедих я(златна жена бе ееейЕ що така лъжете жената?) , та за бетоонната плоча да хващам колектора и механеките, мисля да го права около 6 х 6 метра, тряя права и някви разсейватели на вятъра около него че га задуха силно да не ми отнесе тавана , да спя под звездите
Iliev Labs написа:Tам някъде са на мен последно есента ми ги предлагаха за 15 лв бройката.Като резервна част за панела в случай на евентуално счупване.
Там се споменаваха цени на вакумните тръби около десетина лева. На нас на колко ли ще ни ги продадът? Кво има друго в един панел, че е толкова скъп? .
takezo написа: В най хубавите панелни колектори горното стъкло е покрито със соларни лакове и повърхноста ми е от множество изпълнали лещиТова го мислих, но всъщност в този случай нагряваната повърхост е по-малка- светлината се фокусира на определени места, и там се нагрява до повече градуси. А без тия лещи - по-голяма площ с по-ниска температура... май е едно и също, танто за кукуригу, нали се досещаш за какво иде реч и що тъй
Petyr написа:Зурлата, а мислил ли си да въртиш нещо по-леко в което не циркулира вода. Например един огромен светлоотражател, приличащ на сателитна чиния, който следи слънцето, а във фокуса му да сложиш топлообменник?Виж това вече е добра идея може и пара да се произвежда , а всякакви други лупички и стъкалца просто са преграда за "Черната дупка" какъвто трябва да е панела по принцип - да поглъща и преубразува в топлина всякаква енергия
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: