Колегите от раздел ТОПЛО, определено ще трябва да видят какво представляват тези уреди - вносителите вече имат шоуруум в студентски град - диагонално на дианабадския шел /срещу старите общежития на МЕИ-то/. Има какво да се види и определено изказвания от типа - ми тва си е една ламба или една печка са елементарни и неподготвени... Хората от западна европа ги ползват и ги плащат колкото и да са скъпи - ние тука българите понеже всичко ни е ясно и елементарно можем да го обясним по нашенски и да го отхвърлим... само защото ни е страх да си признаем, че нещо не знаем - е технологията на това отопление наистина не е толкова елементарна, произвежда се в ШВЕЙЦАРИЯ а не в град Шумен:!:
Защо си мислиш, че не сме ходили? Пак казвам – нищо ново! Това не са някакви нови технологии. Всичко е добре забравено старо. Вносителите освен рекламни каталози ни предоставят и софтуер (често и Excel електронни таблици), с който да изчисляваме и подбираме съоръженията им. Точно от тези изчисления се вижда, че в тях не се залагат някакви магически коефициенти за намаляване на инсталационната мощност. Т.е., ако искаш да отоплиш помещение което се нуждае от 2000 Wh си избираш уред с мощност 2000 Wh. Освен софтуер са ми предлагали процент от продажбите за проекти, които съм съставил аз и Инвеститорите са изпълнили проекта ми. За кой ли път отказах, аз печеля не от търговия, а от проектиране.
Пак казвам, не отричам лъчистото отопление! То си има приложения и аз съм ги давал в предишни изказвания. Въпросът е, че това отопление не е нито високотехнологично, нито високоефективно. Има си плюсове и минуси – писахме вече на дълго и широко.
Между другото, много малко говорихме за 2-та вида лъчисто отопление – високо и ниско температурно. Принципно разликите са само във вида на излъчвателя, така че не сме загубили много в това, че не сме разчепкали и тази тема. Проблема на IR-излъчвателите е, че в повечето случай ползват скъпи горива – ток, природна газ и пропан/буран. Има и други видове, като водното подово и радиаторите, които могат да работят с всякакъв вид горива, но те не са чисто IR-отопление, ползва се и конвекция.
П.П. Всеки търговец се опитва да изкара стоката си за най-добрата. Той вади „факти”, от където намери и ги тълкува така, както на него му е изгодно. Това е нормално и не ме учудва, но понякога се дразня, когато ме правят на идиот. Фирмите предлагащи IR-отопление, не са първенци в заблудите – те по-скоро спестяват част от истината. Къде, къде по-нагли са продавачите на електролизни котли...