• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pavelari - майстор
Колегите от раздел ТОПЛО, определено ще трябва да видят какво представляват тези уреди - вносителите вече имат шоуруум в студентски град - диагонално на дианабадския шел /срещу старите общежития на МЕИ-то/. Има какво да се види и определено изказвания от типа - ми тва си е една ламба или една печка са елементарни и неподготвени... Хората от западна европа ги ползват и ги плащат колкото и да са скъпи - ние тука българите понеже всичко ни е ясно и елементарно можем да го обясним по нашенски и да го отхвърлим... само защото ни е страх да си признаем, че нещо не знаем - е технологията на това отопление наистина не е толкова елементарна, произвежда се в ШВЕЙЦАРИЯ а не в град Шумен:!:
AntonBM - специалист
Защо си мислиш, че не сме ходили? Пак казвам – нищо ново! Това не са някакви нови технологии. Всичко е добре забравено старо. Вносителите освен рекламни каталози ни предоставят и софтуер (често и Excel електронни таблици), с който да изчисляваме и подбираме съоръженията им. Точно от тези изчисления се вижда, че в тях не се залагат някакви магически коефициенти за намаляване на инсталационната мощност. Т.е., ако искаш да отоплиш помещение което се нуждае от 2000 Wh си избираш уред с мощност 2000 Wh. Освен софтуер са ми предлагали процент от продажбите за проекти, които съм съставил аз и Инвеститорите са изпълнили проекта ми. За кой ли път отказах, аз печеля не от търговия, а от проектиране.
Пак казвам, не отричам лъчистото отопление! То си има приложения и аз съм ги давал в предишни изказвания. Въпросът е, че това отопление не е нито високотехнологично, нито високоефективно. Има си плюсове и минуси – писахме вече на дълго и широко.
Между другото, много малко говорихме за 2-та вида лъчисто отопление – високо и ниско температурно. Принципно разликите са само във вида на излъчвателя, така че не сме загубили много в това, че не сме разчепкали и тази тема. Проблема на IR-излъчвателите е, че в повечето случай ползват скъпи горива – ток, природна газ и пропан/буран. Има и други видове, като водното подово и радиаторите, които могат да работят с всякакъв вид горива, но те не са чисто IR-отопление, ползва се и конвекция.
П.П. Всеки търговец се опитва да изкара стоката си за най-добрата. Той вади „факти”, от където намери и ги тълкува така, както на него му е изгодно. Това е нормално и не ме учудва, но понякога се дразня, когато ме правят на идиот. Фирмите предлагащи IR-отопление, не са първенци в заблудите – те по-скоро спестяват част от истината. Къде, къде по-нагли са продавачите на електролизни котли...
valioboy - специалист
След като изчетох темата,от преди 2 години,искам да попитам днес някои дали се отоплява с въпросните панели и въобще за преки наблюдения.Знам ,че вече има много нови инвертори с ниска консумация,но въпросните панели имат много плюсове.Ето и един сайт който намерих -http://www.redsun.bg/.От сайта разбрах че за стая от 10-12 кв.м. препоръчват 600вата пано.
pavelari - майстор
с риск отново да ме нападнат защитниците на отоплението с въглища и климатици, ще кажа следното: при пазарна цена 2000 лева за уред мислите ли, че ако няма ефект "някой ще смее да ги продава" - нали се сещате какъв е клиентския кръг на този вид отопление?
hidrazin - майстор
Работят и са по-добри от разни духалки и конвектори.Стига да можеш да си ги позволиш.
По ефективност са далеч от климатиците.
:partyman:
valioboy - специалист
Цените на посочения от мен сайт са доста по ниски-за пано от 600 вата цената е 500лв,пано 800 вата -605лв което не е чак толкова скъпо,стига ефекта да е описания в сайта.
hidrazin - майстор
Смали описания ефект, увеличи сумата и си вземи свестен климатик. :shock:
С нагревателни уреди независимо какви са - печка "Лъч", маслен радиатор, конвектор, духалка и така нататък колкото дръпнеш от мрежата,
толкова вкарваш и в стаята.Друг е въпроса че субективното усещане и комфорта са по-добри при лъчистото отопление от този тип.Всичко се базира на
инфрачервените лъчи - една печка Лъч като застанеш срещу нея е супер, като минеш зад нея е студ.Същото е и с тези панели.Далавера няма.
И още нещо - няма нищо, ама наистина няма нищо общо с климатиците.Там е "далаврата".
:partyman:
VLADO66 - майстор
Икономиятa нa тeзи урeди сe бaзирa нa нaсочeното/дирeктно/ нaгрявaнe зa смeткa нa околния въздух.Но този eфeкт e крaткотрaeн до кaто отопляeмия обeм изрaвни тeмпeрaтурaтa си.Зa товa сe използвaт зa външо,хaлeтa и т.н.
florian - напреднал
малко инфо от канада(а тук са убииствени традиционалисти!!!!)ИЧ отопление на помещения не видях-работя всякакво ел.!!сменявал съм от мазут на ток,от газ на ток или си монтират термопомпи!(тук 1кват=7цента)!купувайки къщата аз също търсех с ТП!!!купувайки сауна-съответно-ИЧ!!!!66*С,1200вата-за двама!!!в Бг,румъния,русия(влизам в техни форуми)е едно и също-хората се инересуват от всяко ново нещо!!тук не!!!комшията доволен-цялата улица ти стават клиенти!!"мразим да мислим по--добре да си платим"-така са болшинството тук!!мислех да си сглобя сауната сам-да, ама не!!!забранено за БГ момчета!елементиИЧ-странични ,гръб,прасци,под,2 електронни панела(инериор екстериор)спиикърите за музика-около 2500$-без кабинката ,без вратата(стъклена)!!!та си я купих по интернет за ...1500$!+ 1 час сглобяване!!излизам от темата,ако не ви е инересно не ме четете-извинявам се!!!отоплявам се с термопомпа до -8-10С(дърпа около 2кВата),после минавам на нагревател около 5кВ-и така до -27С!!!по ниски температури за 10 години в монтреал не съм виждал(ПО ТЕРМОМЕТЪР!!!!не говоря за усещането-при 40-50 км вятър -27 е като -47 без вятър!!имам монтирани и ел.радиатори навсякъде,с термостати, но не се ползват!никога!!държа 21-23С зимата,23-24Слятото!къщата е 85квадрата+приземен(обитаван!!!3 деца имам!!всеки иска стая)също 85кв.боилера е 60 галона,сушилнята-5кв-и сега сметките за ток-125$ всеки месец(договор!!!)иначе-тегля около 20МВ за година!!супер евтино за нас!!НО-купувайки къщата огледах изолациата на тавана-50см!!стандартно!ок!прозорците-термо!ок!приземния-5см стиропор!ок!и проверих сметката за ток на старите собственици!(агента по продажбите има право!!!)и веднага я купих!!!та, момчета,за мен най-важна си остава изолацията-другото е според джоба!!или ако имаш време и пари да си го направиш сам!!!!комшията ми предложи фирма да смени оградата-400$ материялите и.......1200$ (хиляда и двеста)работа!!!и казва6е че е добра оферта!!!е,разделихме си материалите,помогна ми-дай чук,нивел,дрелка,рапидкиза 5 часа работа спестихме по600$!!добър човек,ама канадец!!!ама много ме хвали така че свободно време много нямам!!извинете още веднъж,момчета,дано да ви е било интересно!поне колкото на мен като пристигнах.и след 2-3 години в канада си казах-дрън-дрън-модерната Канада!!!практи4ната Канада -да!!!след 21 години работа в АЕЦ Кзл като оператор(пусках,контролирах и спирах турбините на старата част)съм наясно с термодинамиката,колко идеи имам-за 2-3 живота напред!!!ама....работа,малко почивки,малко хоби,малко за риба и годината замина!!!кефя се като чета(а и научвам нещо ново-най-важното!!!!)такива саитове и си мисля-страхотна природа,живи,търсещи хора(и Бг, и Румъния и РУСия)само нещо излишно има там,нещо дето дърпа назад!!а познайте от 3 пъти!!аиде,със здраве,живота е прекрасен!!!
x1pokrat - специалист
:? :sun: :sun: Taka e ...parvo zavisi ot dgoba, ako tam ima paricki (a ne goli ...)nikoi njama da se zanimava s energospestjava6i dgagi. Na nas parvo ni e za po-evtino i posle za kef.A to kef cena njama. Ako moge da si go pozvoli 4ovek...Извинявам се за латиницата. От телефона - мама му... [-o<
Последна промяна от x1pokrat на пет май 04, 2012 2:02 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Инфрачервено отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: