• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ves-ko - специалист
съб мар 07, 2020 12:07 pmresistbody написа:
Вярно, че темата е в отопление, но сте я зачекнли... ако искам да си направя водопровода с медни тръби, може ли да запоявам със твърд медно-фосфорен припой ? Принципно за мекия знам,че трябвало да бъде специален, но си заварявам със твърд и имам количества и опит с него..
До колкото съм чел - Да.
По принцип казват, че с мек припой се работи по-лесно и става по-красиво (не потъмняват тръбите).
За по-специален - Припоят трябва да НЕ съдържа олово! (калаено-меден или калаено-сребърен).
А с твърд припой се работи, както каза и filmatoplo, когато има по-високи изисквания за температура или налягане (фреон, газ).
Щом обаче имаш опит с него - не виждам причина да не може (да не стане).

П.С. моля, ако някой има повече знания и опит и съм сгрешил някъде - да ме поправи.
ves-ko - специалист
Ето го и попълнението.
Не знам колко ще е добър (качествен), но изглежда солиден (тежичък, метален) :) и е за 22,50 лв., а и за 'хоби', за една инсталация ще трябва да издържи - времето ще покаже.
Благодаря на filmatoplo за съвета и на Трифон за 'ориентира', защото до сега бях виждал само на Rothenberger - 70-80 лв. - за 'Про' - ок. и на Raider - 5-6 лв. (не ми 'изглежда' сериозен, но може и да върши работа).
Скоро ще трябва да изпробвам 'придобивките'.
Прикачен файл:
20200307_155521-01.jpg
Прикачен файл:
20200307_155541-01.jpg
filmatoplo - майстор
:wink: Изгледай в Ютуб няколко клипа как се запоява и си готов за първи проби . :wink:
ves-ko - специалист
съб мар 07, 2020 6:45 pmfilmatoplo написа:
:wink: Изгледай в Ютуб няколко клипа как се запоява и си готов за първи проби . :wink:
:) Това отдавна съм го направил :) Сега още малко да 'понаредя' кое-къде ще бъде (котел, буфер, разширител, помпи ...) и ги 'мятам' :)
aleyan - специалист
Здравейте,
Да дам и моите 5 стинки по темата. След като се нагледах на клипове в тубата, тръбореза отпадна - рязах с флекс. За по- големите размери тръби, в моя случай 28 мм. може да се ползва за вътрешно почистване гъбичката, вместо да се купува специалната кръгла четка. За определяне на необходимото количество припой ползвах следният метод - дължина на припоя, колкото е диаметъра на тръбата.

Сблъсках се със следния проблем - три спойки протекоха. До тук лошо няма - едната я оправих ( тройник фи 18 мм.). Обаче другите две (тройник фи 22 и преход 22 мм към 1/2') нещо не стана - грях 2-3 минути и така и не щя да се нагрее достатъчно. :-(
Чудя се дали пък не е останало повечко водица в тръбите и за това да не ще да се нагрее? Макар че прехода е краен. Или пък за по-големият диаметър вече не достига мощност на горелката? Грея с обикновена горелка с туристическа бутилка.
Някакви идеи?
За запояване с мек припой......хм, туристическа не знам, но горелките на Ротенбергер си вържат работа до 22, с твърд до 18.
Вероятно не ти достига мощност, а щом се съмняваш за останала влага.....е тя ще се изпари.
Горното гарантирам, не само като прочетено някъде, а и с личен опит и горелка
https://bashmaistora.bg/%D0%B3%D0%BE%D1 ... 47355.html, сега брандирана като https://www.onlinemashini.bg/gorelka-za ... 2610/22762
Всичко до 18 и някои 22ки си ги направих сам, с твърд припой.
22, 28 и 42 ли беше, търсих специалист, вместо за си купувам и оксижен.
Накрая дойде един, с едно куфарче и набързо нащрака всичко.
aleyan - специалист
Малко ми е странно, ако не достига мощност. Защото вече съм ги запоил същите тези участъци с тази горелка. :?
шоп - майстор
пон дек 28, 2020 3:57 pmaleyan написа:
Защото вече съм ги запоил същите тези участъци с тази горелка. :?
Ако ги бе запоил, нямаше да пишеш сега!

Ако имаш и най-малкото съмнение, че има вода в системата забрави да запояваш.
Източи, подсуши, продухаш, прочисти.
Ако не стане и така режи до здраво и на чисто и сухо запои с муфи или с експандер.
Успехи!
filmatoplo - майстор
Моята горелка е такава която се завива на червените и жълтите мап бутилки .Запоявам с мек припой спокойно до фи-35 ,споявал съм и фи-42 .Нооо опита е важен.
aleyan - специалист
пон дек 28, 2020 4:06 pmшоп написа:
пон дек 28, 2020 3:57 pmaleyan написа:
Защото вече съм ги запоил същите тези участъци с тази горелка. :?
Ако ги бе запоил, нямаше да пишеш сега!

Ако имаш и най-малкото съмнение, че има вода в системата забрави да запояваш.
Източи, подсуши, продухаш, прочисти.
Ако не стане и така режи до здраво и на чисто и сухо запои с муфи или с експандер.
Успехи!
Е, де, не се хващай буквално! Съседните участъци са запоени със същата горелка и нямат теч, значи са запоени. :yawinkle:
Значи смяташ, че заради евентуална останала вода в тръбата не може да се нагрее достатъчно?
Дано да се справя без рязане, че, разбира се, тройника е на "приятно и лесно достъпно" място. Че и на всичкото отгоре, тръбата стърчи съвсем малко от стената. :sad:
Благодаря за акъла и пожеланието!
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Метод за запояване на медни тръби и фитинги?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: