• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
argento - напреднал
Привет,
бях малко в командировка и нямах много време да пиша.
1.Да приключим с темата за 1,5 м3-кой ти каза че имаш този дебит?
2.Правени ли са ти проби за този сондаж?
3.Колко максимално време е натоварван с този дебит?
А че някой хора си мислят че от 1,5 м3 може да получат 14 kW, да имат да взимат.

Всеки производител на ТП. си дава данни за мин.и номинален дебит необходим за да работи една ТП.

Прилагам и една тех.информация която имам
за съжаление е само на немски.
Мога ли да кача pdf.?
argento - напреднал
Ето го и PDF http://www.hautec.eu/index.php/en/downl ... o-hcs--hcw

Ако нещо не е ясно питайте.
denuchi - специалист
argento написа:
Привет,
бях малко в командировка и нямах много време да пиша.
1.Да приключим с темата за 1,5 м3-кой ти каза че имаш този дебит?
2.Правени ли са ти проби за този сондаж?
3.Колко максимално време е натоварван с този дебит?
А че някой хора си мислят че от 1,5 м3 може да получат 14 kW, да имат да взимат.

Всеки производител на ТП. си дава данни за мин.и номинален дебит необходим за да работи една ТП.

Прилагам и една тех.информация която имам
за съжаление е само на немски.
Мога ли да кача pdf.?
а здрасти. приемам липсата ти. но въпросите си остават. а за изброените точки се обърни към AntonBM мисля, че той те попита. а лично мое мнение че от 1,5 м3 може да се изкара до 10 kw. и то с късмет. не ангажирам никой с това мнение.
http://www.megaupload.com/?d=UG9IU3AW
Чаро - Акълия
argento написа:

Наистина положението с проектирането и монтажа на термопомпа в България е на плачевно ниво. Затова са и противоречивите мнения от хората, когато чуят думата термопомпа. :?

Жалко е хора които проектират или се имат за професионалисти, да не знаят основни неща за принципа на работа .

Антон обясни колко са зле от Вайсман.
Ардженто, сега ти обясни за тия убавци, как си надписаха двойно... http://geotok-bg.com/indexFrames.htm (на цени има инфо) , после ще пратя и техническите на Циат и на тях да им намерите кусура.
:lol: :lol: :lol:

Аз нищо не разбирам :)
2v6 - майстор
Да, описал си почти същото като мен.
Значи си съгласен, че тока отива за загубите.
На картинките е нарисувано грубо какво влиза (1/4 ток и 3/4 топлина от източника) и какво излиза.
Термопомпите вода-вода за битова употреба обикновено се монтират някъде в къщата, така че дори малкото топлина отделяща се от корпуса си остава вътре.
А и колко според теб се отделя от корпуса на термопомпа с консумация примерно 1 kW?
AntonBM написа:
Наистина Viessmann, са много качествени термопомпи. Малко съм разочарован от тях, че и в тяхната страница са представили тази страшно опростена схема. Тя е повече рекламна, от колкото вярна. Ще се опитам да обясня защо, по възможно най-простият начин. Съгласно първият закон на термодинамиката: „пълната енергия на една затворена система е константа по отношение на времето, т. е. се запазва с времето. Казано по друг начин, енергията може да се преобразува от една форма в друга, но не може да бъде създадена или унищожена.”
В тези картинки са показвали, че ел. консумацията на термопомпите е между 1/3 и 1/4 от пренасяната топлинна енергия и после са я добавяли към общата топлина получена в къщата. Това е вярно само когато компресора (консуматора на тази енергия) се намира в отопляемия обем на къщата (не е външно монтиран). Идеята е, че вложената енергия в крайна сметка се превръща в топлина. Това е така, но има няколко КПД-та които бъркат тази сметка:
- едното е КПД-то на ел.двигателя то по принцип е високо над 95% т.е. само 5% се губят при преобразуване на електрическата в механична енергия (този процент определя нуждата от охлаждане на двигателя).
- другото в КПД-то на компресора (вид помпа) то определя каква част от вложената енергия е отишла за компресиране и задвижване на топлоносителя – то е под 50% (определя се от цикъла на Карно) останалата енергия е отишла в триене и в следствие на това на загряване на конструкцията на компресора. Част от тази енергия отива за загряване на топлоносителя (т.е. е полезна), но част от нея се излъчва от стените му и се губи.
Има още няколко КПД-та: на 2-та топлообменника и на преносната мрежа (тръбите) като цяло. При тях загубите са от топлообмена с околната среда. Топлоизолациите намаляват тези загуби.
Казано по-просто няма как тази топлина да влезе в къщата, ако термопомпата не е в някоя от отопляемите стаи. За да се покаже това, което писах по-горе трябва да се усложни схемата с дебелите стрелки. Това няма да я направи по-разбираема за средно статистическият човек и за това вероятно не е направено. Още повече в режим охлаждане на тази топлина (енергия) идва като вредна (пак не цялата).
П.П. 2v6 ме изпревари с въпроса, докато писах. Мисля, че все пак в това се съдържа отговор на въпроса му.
argento - напреднал
На хората който си правят сами ТП мога да ги посъветвам просто да си намерят схема на дадена марка и да я копират,така хем ще спестят накой лев хем ще имат нещо прилично.

Постът е редактиран.
hygro - майстор
@argento, веднъж създал съмнение, че спамиш, трябва и да очакваш реакция, като го потвърждаваш повторно. Ако искаш безкористно да помагаш на форумците - добре си дошъл. Но да седнеш и от втория си пост да приплакваш, че някой би могъл да се възползва безплатно от знанията ти - сбъркал си адреса.

Тук много форумци са професионалисти и никой не пречи на бизнеса им, но той определено не е на първи план в дискусиите. Ако сребролюбието не ти позволява безкористност - трай си, но не досаждай с оплаквания, че те експлоатират.
filmatoplo - майстор
На мен темата ми харесва - ама искам да има повече детайли около самото монтиране , зареждане с газове и течности , налягане, дебити,тръби ,помпи , електроника и контрол . Малко пусналия темата (без да се обижда ) говори малко по общо - аз искам конкретни действия - примерно завивам това,споявам онова ,свързвам това пък то не става , или имам проблем с онова ама го реших с това и това .Пък и тези сондажи как ги рисувате - някой оцапал ли се е с кал - аджиба какъв е камиона със свредела .Ако се изчерпва идеята с продажба на нова машина с хикс отстъпка разбирам.
argento - напреднал
За мен твоята оценнка не е правилна,но както и да е.
filmatoplo - майстор
Извинявай ако аз съм оценителя :) , може би по натам ще се стигне до подробности около монтажа на помпата и отоплителната инсталация . Сега имам въпрос - с 35 градусова вода постигната от помпата каква по вид инсталация да избера за сграда с добра изолация - подово или вентил конвектори или друго :?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: