• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vankovarnata - специалист
joe007 написа:
vankovarnata написа:
zimel написа:
Колега, моите уважения, но не си прав.
Няма лошо, ама ми покажи на клип заварка на медна тръба/дебелостенна/ с бронзов накрайник с гайка/или щуцер/ на ацетилен да ги видя червени как се разлива пропоя и да ползваш сребърен пропой и после едно клипче с пропана. Нищо цветно не се заварява с ацетилен и той е отживелица. Дори колите си правех с пропан.
Колега ти наистина ползвал ли си ацетилен? С него ще ти направя по-добро и запояване и заваряване.Ако щеш със сребърен,бронзов или медно-фосфорен припой.А и както се писа заваряването се прави с ацетилен не с пропан.И все още не е отживелица има места където е незаменим. За доказателство че и цветно се запоява прилагам снимка на медна тръба запоена към алуминиев винкел. :) (с ацетилен и кислород)
Изображение
Това е доста малък детайл и предполагам лесно с нагрява. Както писах в опита ми с кафемашини не се получава. Имаш бойлер и няколко дебелостенни тръби през него/броя зависи от ръкавите-каналите/ с времето са издути и със скъсани заварки/казвам заварка защото имаш няколко - външни-вътрешни по тръба и тапата и бронзов накрайник в средата/ Всичко се прави на място с всичко накичено. Те това нещо с ацетилен не се нагряваше та да разлееш пропоя/който не беше сегашния/ и ставаше само на пропан. Който е работил нещо подобно по него време с наличните материали знае.
vankovarnata - специалист
joe007 ацетилен ползвах преди 35г. и zimel кажете нещо ?????????????? тръбата е към 3мм. а тапата към 4мм. Бойлера е към 1мм. Спряхте да ходите по темата. Цветно се заваря само на пропан/без алуминий/
zimel - специалист
Всъщност колега, немога да разбера какъв е проблема... запоявал съм 16х2 медна тръба към месингов детайл с дебелина на стената 5 милиметра, защото работното налягане е 150 бара както на ацетилен, така и на пропан- бутан.

Миналата година изграждах една инсталация, която изпитах на 320 бара, да вярно е, че я запоявах с пропан-бутан, но и с ацетилена ще я направя същата... стига някой да ми мъкне такъмите...

Честно казано, неразбирам какъв е проблема... припой , флюс или устройството зад горелката...

При запояване на детайли с голяма разлика в дебелините на детайлите , се нагрява предимно дебелия материал, защото той изисква повече топлина .

При запояване на НЕРЪЖДАВЕЙКА към мед, месинг и желязо, СЪС СРЕБЪРЕН припой е неоходимо да се наблюдава неръждаемия материал , да не се прегрее... в противен случай ... сребърния припой се пързаля и не разлива...
LazarGanev - "Велик майстор"
Ще цитирам Хигро:
Трите вещества с възможно най-висока температура на горене са:

1. Дицианоацетилен: 4990 °C
2. Цианоген: 4525 °C
3. Ацетилен: 3160 °C

Другите горива са вече под минимума, за нормална работа:

МАПП: 2927 °C
Пропан-бутан: 2600-2750 °C
Водород: 2600 °C
Метан: 2200 °C
zimel - специалист
vankovarnata написа:
joe007 ацетилен ползвах преди 35г. и zimel кажете нещо ?????????????? тръбата е към 3мм. а тапата към 4мм. Бойлера е към 1мм. Спряхте да ходите по темата. Цветно се заваря само на пропан/без алуминий/

Ванковарната, интересно ми стана, какъв е този бойлер...към 1мм. ?
joe007 - специалист
LazarGanev написа:
Ще цитирам Хигро:
Трите вещества с възможно най-висока температура на горене са:

1. Дицианоацетилен: 4990 °C
2. Цианоген: 4525 °C
3. Ацетилен: 3160 °C

Другите горива са вече под минимума, за нормална работа:

МАПП: 2927 °C
Пропан-бутан: 2600-2750 °C
Водород: 2600 °C
Метан: 2200 °C
:)
Така е ама точка 1 е течност (не че непреодолим проблем), т.2 е бойно отровно в-во. И в крайна сметка за заваряване си остава ацетилена нали?
Към колегата Ванковарната.Извинявай може ли когато споменаваш припой да го записваш като запояване и когато пишеш заваряване да не се споменава припой, защото може да се получи объркване по темата,ако се прочете по-невнимателно.
joe007 - специалист
vankovarnata написа:
Не съм спрял не ми остава време.:) Аз със заваряване се занимавам от около 20г. И на изречението "Цветно се заваря само на пропан/без алуминий",ще отговоря според това което съм учил и правил със собствените си ръце.
-Цветно се заварява по много начини,по метод ВИГ;МИГ;Електрожен;плазмено,лазерно и т.н. ,както и газокислородно.При него обаче се ползва изключително ацетилен,и то не само за най-голямото му предимство температурата на изгаряне в кислородна среда, а и топлотворната му способност и скоростта на разпространение на пламъка. По принцип алуминия е почти невъзможно да се заварява газокислородно.
-Виж цветно се запоява и с пропан и с метан и с ацетилен и с много други газове. Относно запояването аз работя основно с ацетилен.И съм запоявал с него мед,алуминий,бронз,месинг,CrNi,черно,твърдосплавни пластини,наварявал съм прахово. Запоявал съм включително и бойлерче на кафеавтомат и хладилници и радиатори на климатици на автомобили и още куп други работи ,и не мога да разбера защо навремето си останал с такова впечатление че ацетилена не може да нагрее нещо а пропана може???? Явно е имало друг проблем който те е объркал в грешната посока.(не е виновен ацетилена)
П.С. Малко ферман стана ,дано стана ясно. :)
lubomirlz - специалист
Хайде да повдигна и тази тема, че в металообработване по-рядко се навъртате. Сглобявам си оксиженче Пропан-бутан и Кислород, остана кислородната бутилка, дайте съвети колко литрова да е та хем да е мобилен хем да не свършва за бира време. Колко време горе долу издържа една трилитрова бутилка? Ще се ползва предимно за запояване с твърд припой. :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе твърд припой, ама какви диаметри? Защото аз запоявам предимно ф22х1 и ако съм с такава бутилка трябва да я пълня за всяка инсталация. Ползвам 7л. бутилка
hidrazin - майстор
+1 Кислородът си е с голям разход както и да го мислиш. За него си сложи колкото голяма бутилка можеш
да си позволиш да разкарваш. Според мен по-голяма от 5-6-7 литрова вече става голяма за пренасяне.
Ако сложиш от два литра бирата ще трябва да я пиеш на един дъх. :) Преди бях с две малки от по 2 литра.
Голямо сменяне и пълнене беше. Сега съм с 6-литрова и работата е по-добре. От къде ще си взимаш бутилка?
:partyman:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "преносим оксижен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: