• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lubomirlz - специалист
Няколко хиляди няма да е, 1000 литра бидон съм купувал за 60-70 лева. По големите заводи ги има и обикновенно ги продават на символични цени, а и колкото и топлина да акумулира все е нещо, така или иначе ще трябва да сложи за да намали броя на пусканията.
Тани - модератор
lubomirlz написа:
Няколко хиляди няма да е, 1000 литра бидон съм купувал за 60-70 лева. По големите заводи ги има и обикновенно ги продават на символични цени, а и колкото и топлина да акумулира все е нещо, така или иначе ще трябва да сложи за да намали броя на пусканията.
Не е толкова просто . Така не става.
pavelari - майстор
В бюджета за сега, бидойнь :lol: - не се предвижда...
Така, че разсъжденията трябва да се насочат в посока ефективна и дълготрайна работа с наличната инсталация.
Тани, под изключване в последното изричение съм имал в предвид изключването за през нощта и почивните дни, когато се очаква включване за по малко, което поддържаме ниска температура и при много як студ може да има зачестяване във вйключванията: примерно 30 мин. работа - 2 часа почивка.. но въпреки това получих друга полезна информация :)
Аз знам, че проблема е пуска и за това питах за плавно пускане или изчакване за охлаждане след спиране /виж по-горе/. Сега помпите се забавят само с около 2 минутки когато подам принудутелен старт. Н.З. това ще го коментирам с доставчика...
Та на този етап нещата остават така:
3:00 - включване на двете ТП с минутка разлика за да не съвпаднат по пусков ток
6:00 - термостата на ет.1 включва на 23 градуса /там е основния отопляем обем/
9.00 - изключва ТП1 /на нечетни дати ТП2/; термостат ет.1 : 21 градуса
11:00 - включва ТП1 /на нечетни дати ТП2/; термостат ет.1 : 22 градуса
16:30 стоп ТП1
16:40 стоп ТП2
17:30 термостат на ет.1 : 10 градуса

от 16:30 до 3:00 ТП1 се включва при температура на топлоносителя под 12 градуса
от 16:40 до 3:00 ТП2 се включва при температура на абонатната под 7 градуса

Отделно ТП2 ще се спира при температура навън над 8 градуса /предстои да го монтирам/
denuchi - специалист
pavelari. - едно, две въпросчета от мен може ли. досега какви средства си вложил във всички тези щуротии. защото на мен започна малко да ми прилича тука има, тука няма. имашли климатик в дома.(хайде може и хладилника) на него как му работи компресора нон стоп или си почива толкова колкото работи. е първоначално може и повечко да поработи при климатика. не е добре да работи нон стоп по 6,8,10 часа и нагоре. но неса добре и честите включвания.
filmatoplo - майстор
Чакай сега буфера е метален и е под налягане , с пвц не става и без налягане -може ама не си струва да го монтираш между 2 пластинчати топлообменника и допълнителна помпа .Поне да беше в по изолирана сграда с малки топлозагуби и подово ,стенно или таванно водно отопление .
pavelari - майстор
denuchi написа:
pavelari. - едно, две въпросчета от мен може ли. досега какви средства си вложил във всички тези щуротии. защото на мен започна малко да ми прилича тука има, тука няма. имашли климатик в дома.(хайде може и хладилника) на него как му работи компресора нон стоп или си почива толкова колкото работи. е първоначално може и повечко да поработи при климатика. не е добре да работи нон стоп по 6,8,10 часа и нагоре. но неса добре и честите включвания.
Ееее - разгеле вече получих поне половината отговор на въпроса колко да работи и колко да почива компресора.....
Най-много при мен е 5 часа работа - т'ва добре, устройва ме а после колко да почива, защото според температурата на вън той почива 10 минути или най-много час - след въпросната 4-5 часова непрестанна работа сутрин. После като се позатопли почват по-начесто циклите - 10 мин. до половин час работа / 10-20 мин. почивка и то е следствие от температурните настроийки на термопомпата. Като сега осъзнавам, че това разминаване в работата на помпите е добре, защото ако работят винаги двете заедно ще загряват бързо и ще изстиват бързо. Сега в момента едната по-бързо изключва а другата поддържа огъня, докато изключената не се охлади /което ще става по-бързо при изключени две ТП/ до долна граница на температура. Няма да търся изобщо алтернативи да ги стартирам и спирам заедно. Даже като спра и едната ТП при по-топло време на вън ще се избегне и честото вкл./изкл. което се получава след обяд като вече се позатопли /и вътре и навън/.

По въпроса за парите -
Не съм аз инвеститора... вече казах по-горе - заварено положение - никой не може да ме убеди, че техниката е за изхвърляне, и че трябва да работи денонощно а отделно, че всеки вдига ръце от такива проблеми - аз обичам предизвикателствата и с ваша помощ, нещата отиват на добре! Т.е. не се сърдете, че не се съгласявам с някои мнения..
Скоро ще "чоплим" летния режим. Благодаря предварително! Особено на автора на темата "Температурен мониторинг" - понеже скоро ще получавам много полезна информация за работата на цялата инсталация.
2v6 - майстор
pavelari написа:
...
2v6 написа:
Автоматичното регулиране на температурата на водата с тези термопомпи няма смисъл - честото включване и изключване повишава консумацията на ток и амортизацията на компресорите.
Този момент нещо не мога да го проумея??!! Трябва ли да работят постоянно компресорите. Според мен ако компресорите работят постоянно - те не са достатъчни като мощност. Ако се изключват значи, че са загрели водата и смогват. Ми когато имаме преходно време /5-12 градуса навън/ компресорите се пускат и спират заради бързото загряване?!?! Е как така единия път те се повреждат от спирането а другия път не - е това немога да разбера - при ...
Компресора трябва да работи постоянно, докато стайния термостат му е подал сигнал.
Ако стайния термостат е подал сигнал за включване, значи температурата в помещението не е достиганата - инсталацията трябва да грее. При изключен компресор инсталацията не грее :idea:
За 10 минути ли се загрява помещението при преходно време? А за колко време изстива?
Има ли проблем да вдигнеш температурата на работа?

Не отговори на въпроса защо пускаш двата компресора, след като е изключено повече от половината отопление?
denuchi - специалист
въпросчето ми за парите не колко е струвала инсталацията. това лично мен не ме интересува. друга ми беше идеята, но няма проблем. а за тези 5 часа пак не са малко. това за 5 - те часа двете ли машини работят по толкова при първоначалното пускане или само едната. машинките с по едно компресор че ли са.
pavelari - майстор
Едно по едно - по горните два поста
Двата компресора почват работа в 3 през нощта - когато водата в щранговете е с температура 12...20 градуса /според студа навън/
При това положение те до към 7-8 часа работят постоянно заедно за да им е по-лесно и към 7-8 часа напрактика те за първи път изключват достигайки 45 градуса /по температура на топлоносителя/
Отделно в стаите през това време е около 19-20 градуса.
Самото изключване сутринта може да стане и към 6-7 но при по-топло време, но не при -5 или -10, като спира едната термопомпа. Другата продължава да рабори и после като изстине изключената и се стартира първа изключва работилата ТП /щото тя е имала така или иначе по-висока темп. на изхода - това отнема още около час-2 работа/. Към 12-13 часа след обяд почва по-често изключване, защото по-бързо се достига температурата 45 градуса. И включванията стават след около 10-15 мин. /за това време датчиците на излизащата вода изстиват/. НЕ ЗНАЯ ДАЛИ при изключване на ТП през нея минава циркулацията - това ще води до по-бързо включване, защото връщащата се вода е с темп 36-39 градуса и напрактика ще охлади сензора. Напрактика аз мога да спирам принудително ТП с таймер след 3 или 4 часа нон стоп работа за по 30 мин. почивка - но това дали е редно и с какви точно интервали се прави ще кажете вие. Ако едната ТП почива 30-40 мин а другата през това време бачка няма да има фатално изстиване на водата и така да се разминават почивките, както във върховата зона на електроенергията.
Всяка ТП има по три компресора!
Половината конвектори и топлят около 2000 кубика - за всичките конвектори е трябвало дозагряване на водата - но така или иначе единия етаж не се ползва и не се отоплява за сега. Отделно производителя малко се е поизхвърлил в КОП-а на "ТП-ите" си и вместо да дават 4 пъти повече топлина те дават 3 и малко /говорим за 24 ел. киловата обща мощност или около едвали 80 КВ топлинна/. Аз за това питах ако някой е работил с ГЕОТОК да сподели опита си. Общо взето за сега ме интересува как да запазим здравината на ТП във времето - май ще се окаже, че проблема на тази фирма не е чак толкова в продуктите, колкото в безхаберните МАЙСТОРИ, които не се интересуват кой плаща тока, топли ли се и т.н Да не говорим за други косури, като опроводяване нс ел. табло - там пък направо съм потресен ](*,) от видяното...
pavelari - майстор
2v6 написа:
За 10 минути ли се загрява помещението при преходно време? А за колко време изстива?
Има ли проблем да вдигнеш температурата на работа?
Основния отопляем обем е около 80% от всичките кубици. Аз по "рампа" повдигам заданието за температура в това помещение сутрин от 4 до 8 за да може конвекторите да отдават по някой друг киловат, но и да може водата в тръбите да се покачва постепенно. Истината е, че и там конвекторите са малко - само 9 :axe: и сигурно ще има истерия около мероприятието "поставяне на още поне 3 конвектора" - но и това ще стане.
Помещението като се затопли веднъж до 22 градуса - при споране на ТП и конвекторите в последствие - след спиране на конвекторите за два часа пада на 20 а след още 4-5 пада на 16-17.. Някъде около 13-14 градуса затихва и престава да изстива.
Вдигането на температурата също е вариант, но тогава задължително ще трябва да спирам принудително ТП за да не надхвърлят повече от 3-4 часа работа особено сутрин!
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Термопомпена система - за професионалисти!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: