• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Навремето оригинал Италианските глидери с вързани очи ги сглобявах -само намокрях за 2 минути гарнитурките , стягам с ключа и готово .След като се появиха един ден ментетата -турски китайски български -се видях в чудо -сега им пиля до блясък челата и гарнитурките задължително ги мажа леко с безцветен термосиликон :wink: На ментетата понякога им пада боята при лек допир -моите в къщи са от Ерато модел Ера -бебето ги пердаши с каквото свари не са мръднали бели като сняг :wink: Едно време се появи един модел Елеганс -пожълтяваше :) и не само той де.
maxuel82 - специалист
Какво означава "делта t" итам защото виждам че при различно делта т глидера има различна мощност ! Примерно пти делта т 50 -123W delta t- 60 163w и т.н.! Какво е това делта Т ??? :?
PCL82 - майстор
Делта Т е средната температура на радиатора минус температурата на помещението.
Например дТ=60° се плучава при входяща 90°, изходяща 70°=> средната температура на радиатора е 80° и 20° температура на помещението.
дТ=50° може да се получи при 80°/60°/20° или при 75°/65°/20°.
Това са три стандартни режима.
Режимът 90°/70°/20° е стар но се използва, а 75°/65°/20° е приет като европейски стандарт в момента и някои фирми дават данните по него.

Ако искаш да работиш в друг режим различен от дТ=60° или дТ=50° трябва да търсиш данни за т.нар експонента. Чрез нея можеш да пресметнеш мощността в търсения режим по формилата:

P= Pпри дТ=50°* (дТ друга/50)^N, повдигаш на степен експонентата N
maxuel82 - специалист
Много благодаря :gott: вече и това ми е ясно !!! до понеделник чакам да ми отпуснат едни пари и почвам съществената част !!! :-D
filmatoplo - майстор
Аз когато цитирам делта те - имам предвид вход-изход температура през радиатори,вентилконвектори,водно подово,котли,топлообменници,слънчеви панели.
PCL82 - майстор
Температурата на входа и изхода е важна за работата на самата система.
Но теб те интересува радиатора колко ще те топли.

Ако разгледаш радиатора като отделно тяло което топлоотдава във стаята, приемаш, че той е загрят до средната температура.Реално отгоре е по топъл, отдолу е по студен, но може да го замениш с един въображаем радиатор загрят до средната температура. Колкото стаята е по студена спрамо средната температура толкова мощността на радиатора ще е по голяма. Ако температурите им бяха еднакви нямаше да топлоотдава.
Това за мощността на радиатора като парче метал през, което тече вода.

Филматопло също е прав!Той казва, че енергията, която водата отдава в радиатора изтивайки от температурата на входа до тази на изхода е равна на тази енергията, която радиатора ще отдаде в стаята. Неговата дТ обаче е интересна за режима на самата система, дебита на водата в тръбите и тяхното оразмеряване.
maxuel82 - специалист
Тръбите са купени :-D Ето ги: човека дето ми ги продаде каза че за да си запазят сегашния блясък тръбите тябвало да се 'лакират' ама с какво и как не можа да ми каже !Знаете ли нещо по въпроса ? :?

Прикачен файл

Picture.jpg
Picture.jpg (36.65 KиБ) Видяна 6042 пъти
filmatoplo - майстор
Забрави , само да пипнеш ртъбата с ръце и потъмнява,после нали ще ги спояваш -също си променят цвета на опърлено :wink:Trybite fi-kolko sa.
maxuel82 - специалист
Тръбите са ф18 и ф15 ! До първите радиатори ще са ф 18 и после с тройник редукция ще продължа с ф15 до втория радиатор ! а то за пипането няма как да не се пипат :? Пича ми показа една тръба на 2 години дето беше много потъмняла само от седене в склада ! поне колената са евтини по 0.28ст. ф15 и 0.32.ф 18 0.26ст пък е муфата ф18 ! то може да излезе много малка разлика между медните и пексалните тръби като с евтините фитинги за медтта :-D
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 42

Тема "Локално парно- въпроси за направата му + снимки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: