• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hoвoceлckи - майстор
шоп написа:
ако комина е вътрешно и външно е измазан няма място за притеснение.
+1. Добре би било да има армировка в мазилката.
Не си палете комините нарочно. От високата температура се пукат и ако не веднага, може след време да се се случи някоя искрица да уцели въпросната пукнатина, да излезе жива, че и да долети до нещо запалимо (каквото не липсва на никой таван).
Колко бързо и масивно ще се натрупа катран в комина зависи много от температурата на излитащите димни газове. Печка на етажа под мен е с 8 кюнеца. Доста ефективно се оползотворява енергията от дървата, но и страшно много катран се лепи. Разбивам го много трудно, със специално направен боздуган. Моята тръба (на същия комин) не лепи почти нищо. Вероятно губя някаква енергия, но поне ми е мирна главата.
шоп написа:
.............На последното ми 24 часово дежурство имахме 2 сигнала за запалени комини и реагирахме :partyman:
Как?
шоп - майстор
Най-лесното е да се загаси с вода....но това е крайно решение, когато нищо друго не може бързо да помогне, а има реална опасност от пожар.

Оцет нялят в комина ( или разтвор вода-оцет) или пакетчета соада бикарбонат хвърлени в печката причинила запалването са успешен ход.

Ако на вски етаж и на покрива има човек с 10 литрово шише с вода едва ли ще се допусне произшествие. Комина гори средно с 3-4 метра на час.
Трифон П.Трифонов написа:
шоп написа:
.............На последното ми 24 часово дежурство имахме 2 сигнала за запалени комини и реагирахме :partyman:
Как?
Как реагирахте?
Абстрахирам се от емотиконите.
andy_forresite - майстор
Шоп, ще може ли да се свърже котела към ревизионния отвор на комина?

Креозола гори много здраво и развива много висока температура. Ако се запали през нощта ... не ми се мисли. Методът с палене на нещо в основата на розетката за продухване на комина съм го правил няколко пъти преди да НЕ успея да причиня пожар. След като приключи огледах комина отвътре с фенер и се отчаях - т`ва нема чистене. Направо се е асфалтирал солидно.
Иначе въпросът ми отгоре е за комина на къщата. Там не е палено от 30 години. След щателно почистване очаквам да работи добре.
chungata - специалист
Румен Динчев написа:
...........Неговият съвет беше да си купувам всеки месец според големината на комина прахчета "Черен Петър"продават се в железарските магазини.При добре разпален котел се слагат в достатъчно количество,при мен са 6-8 кутийки,горят много слабо за около 2часа,но ефекта е поразителен,стените на котела стават бели без нито една сажда,а комина си е чист без налеп.Успех
А как да сложа такива прахчета в пелетната камина? Дайте идея :? Казвате, че се слагат в добре разпален котел. Да но при камината не виждам друг начин освен през шнека. Но пък това са прахчета и вероятно ще го задръстят :проба: И колко прахчета най-много да сложа, че прекаляването не е опция?
шоп написа:
Как?
Как реагирахте?
Абстрахирам се от емотиконите.
Шопееее!
Пишеш по другите теми,а тук не обръщаш внимание на конкретен въпрос,отговорът на който ще повдигне имиджа на професията ти,макар и пред скромна аудитория.
шоп - майстор
шоп написа:
Най-лесното е да се загаси с вода....но това е крайно решение, когато нищо друго не може бързо да помогне, а има реална опасност от пожар.

Оцет нялят в комина ( или разтвор вода-оцет) или пакетчета соада бикарбонат хвърлени в печката причинила запалването са успешен ход.

Ако на вски етаж и на покрива има човек с 10 литрово шише с вода едва ли ще се допусне произшествие. Комина гори средно с 3-4 метра на час.

написал съм вече :)
така се реагира според опасността
1 с вода
2 с оцет
3 със сода бикарбонат
4 охрана и дежурство
ArturDent - Почти Безобиден
Абе много ме гложди мисълта какво аджеба съдържат тези прахчета, как точно почистват.
Изобщо работят ли или са само заради парите.

Също ми е интересно някой да е имам проблем с комина и тези прахчета да са му помогнали или предпазили от повторно запушване/запалване?!
lov - майстор
У на мен ми е интересно дърт мъжага па още вярва в Дядо Коледа. :lol: Не че няма и тука други из форума. :-D

То ако имаше такъв вълшебен химикал знаеш ли какъв страшен бизнес щеше да настане. Че чак със закон щеше да се наложи използването му. :oops:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Запали се комина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: