• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Термовентила е като тези, които се слагат на радиаторите, но не се слага обикновена термоглава, а специална електрическа, която няма моторче а едни нагревател 2-3Вт, който нагрява термопатрон с парафин, който при разширението си отваря или затваря термовентила. Закъснение - 2-3 минути.
filmatoplo - майстор
:) Тази зима един колега от форума -не можа да разгадае работата на такъв вентил :wink:
bialk - специалист
Смятам да поставя соларен бойлер в таванното помещение и за го вържа последователно към съществуващия, който е закачен към камина с водна риза. Това ли е правилната схема за осъществяване на рециркулация между двата бойлера?

Прикачен файл

boyleri.jpg
boyleri.jpg (66.53 KиБ) Видяна 2206 пъти
Andri01 - майстор
Има и друг вариант: обединяваш двете системи/ с общ топлоносител/ и вече с кранове превключваш кое да топли бойлерите.А самите бойлери,пак с кранове/ или един трипътен/ ги вързваш към системата за топла вода,.така затоплянето и използването на двата бойлера може да става паралелно или един по един. В зависимост от температурата на топлоносителя и необходимата консумация.
LazarGanev - "Велик майстор"
bialk написа:
Смятам да поставя соларен бойлер в таванното помещение и за го вържа последователно към съществуващия, който е закачен към камина с водна риза. Това ли е правилната схема за осъществяване на рециркулация между двата бойлера?
Да, тази схема е проста и добра, дори помпата за рециркулация обикновено е излишна
grants - специалист
Колеги здравейте , бихте ли дали някакви идеи за свързване на 2 бойлера към 1 система за слънчева вода.
Ситуацията е следната - 2 последни етажа от къща като и двата етажа си имат отделно локално парно (камини на пелети) , ще се слагат бойлери към всяко парно за топла вода. Ще слагаме и слънчеви колектори пак на 2та етажа , но се чудя дали има някакъв вариант да се комбинираме :?
Бойлерите ще са 120/150л за единия етаж и 80л за горния етаж.
Варианта за термосифонка 200л май е най-евтиния и лесен вариант , но ми се иска топлата вода от колекторите да подпомага загряването на бойлерите и зимата , колко и минимално да е то.

Поздрави !
Тони Ст. - специалист
Система: 1 СК,камина и 2 бойлера. Бойлерите лятото се топлят от СК/ поотделно или в паралел/,зимата-през деня от СК/ ако има слънце/ ,а вечер от камината. за сега превключването става с 4бр- ръчни кранове. Топлоносителя е общ-вода, ДС на на СК се използва и за разширителен към камината.!
Large - специалист
Аз пък да питам, толкова ли не може да се сложат 2 помпи, по една на всеки бойлер? С два отделни контролера, датчиците на панела, също да са два. Според мен, ще е доста по-честно. При последователното загряване, жената на единия "ортак", винаги ще е недокъпана и сърдита. При паралелно загряване, всеки получава колкото му трябва (спрямо наличния ресурс), а диференциалните термостати гарантират да няма загуби на топлина.
Помпи продават от 40(рядко), до 80, 100лв, втора ръка термостати, български и те са толкова. Има даже и такива, дето поддържат 2 бойлера, със и без приоритет. Остават само тръби, кабели и датчици.
И надеждата, че колекторното поле е с достатъчна мощност.
nikrum - специалист
Здравейте, имам нужда от съвет за ъпгрейд на съществуваща система с добавяне на втори бойлер.
В момента имам един 120 л бойлер с една долна серпентина който ползвам лятото за соларен кръг/дт,помпа,разш.съд,плосък колектор/ и с кранове превключвам зимата към котелен кръг/пелетно котле на 55гр. със собствена помпа/,и двата кръга са с пропиленгликол . Има нужда от добавяне на допълнителен бойлер 100 л. От прочетеното ми се иска към вик бойлерите да са вързани последователно.от тук започва чуденето:
вариант 1:Да купя обикновен 100 л.бойлер без серпентина и да направя рециркулация между двата/по време и темп/, като доподгряването да става с ток само в 100 л. Помпа за рециркулация имам;

вариант 2: Да купя 100 л бойлер с една серпентина.и едната серпентина да е към соларния кръг ,а другата към котелния кръг. Бойлерите ще са един до друг и ще трябва рециркулация отново;Този вариант на теория позволява макс допълване с енергия от два топлоизточника,пелети и слънце ,но на практика когато има слънце което да даде на СК над 35 гр в къщи е винаги над 23 гр поради пасивния дизайн на къщата и не се пали котела,така че на практика успоредна работа на двата кръга не се случва,

вариант 3: Да купя 100 л бойлер с една серпентина. Да включа двете серпентини последователно и двата обема на бойлерите последователно в противоток.Изборът на соларен или котелен топлоносител да става с превключване на кранове с термо задвижки и да няма рециркулация между бойлерите;
Кой вариант е най ефективен според вас?Или друго което сега не се сещам?
speka_rs - майстор
Купуваш си бойлер със една серпентина подвързваш бойлерите последователно. Като едната серпенетина да бъде за соларния колектор, а другата да си е за отоплителната система. Като соларния колектор грее най-студената вода, а отоплителната система грее втория, по този начин си крадеш всичко от слънцето, а каквото не ти достига ще си го добаваш със отоплението или със електрическата част на втория бойлер.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 16

Тема "Свързване на два бойлера към едно колекторно поле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: