• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Myth написа:
Никой така и не каза от къде може да се намери селективна боя, в интернет търсачкире ми излизат само разни материали за слънчеви клкетори, които са боядисани с такава. Та око някой знае да каже.
За съжаление боята всъщност не е боя а смес от елементи нанесени прахово нещо от рода на вакуумно разпрашаване и съоръжението е доста сложно.Абе с две думи не може просто да се боядиса.
lz1mak - специалист
catpat написа:
Готов е и моят колектор. Идеята е страхотна и лесно осъществима. Благодаря ви че ви има :prayer:
Колега, поздравления за труда, станало е екстра! Може ли малко инфо за черната боя, изглежда матова, каква марка е?
colyo - специалист
Прочетох с огромен интерес цялата тема. Не съм се отказал от идеята, но мислех да я облагородя с една американска (вероятно) идея. В щатите и Канада хората си правят нещо като парник на южната стена . Боядисват стената в черно и я обличат със стъкло. Монтират 4 клапи и ползват системата и за охлаждане през лятото. Прилагам страничка от книжка със соларни джиджавки.
манихеин - специалист
И аз посъбрах кутийки за едно малко панелче. Обаче се чудя как да изчистя засъхналите бира и безалкохолно по дъното и стените на кутийките, че да не вони въздухът после. Вие с какво ги обработихте и има ли ефект?
Bobivan - специалист
С вода не става ли?
манихеин - специалист
Кутийки не съм пробвал с вода да чистя, пробвал съм шишета от кока-кола. Не става. Слагам пясък, тръскам, ръчкам по половин час с четката и накрая пак не е 100% чисто.
joe007 - специалист
Искат накисване.А ако се сложи и сода каустик във водата ефекта трябва да е по-голям.Но не и да се накисва с нея,защото няма да останат кутийки. :)
Caxo - специалист
Някой в БГ пробвал ли е с гофра ? Лично на мен ми се вижда по-добре. При гофрата имаш по-голяма площ и то поне 1,5-2 пъти, което ще доведе до по-голяма ефективност. За проба си мисля да сменя единия прозорец (крилото), имам стари...само нареждам гофрата и затварям отзад с фазер.Така на практика целия панел се намира вътре в помещението и загубите ще са много малко....Само не разбрах защо на магазина гофра ф60 е 7лв, а ф80 е 3лв...и двете са италиански и с еднаква дължина... Как ви се струва ако взема от по-голямата ? Принципно колкото са по-малки, толквоа повече редици ще събера и следователно по-голяма площ.
catpat - специалист
lz1mak написа:
catpat написа:
Готов е и моят колектор. Идеята е страхотна и лесно осъществима. Благодаря ви че ви има :prayer:
Колега, поздравления за труда, станало е екстра! Може ли малко инфо за черната боя, изглежда матова, каква марка е?
Черен мат в Практикер.
catpat - специалист
манихеин написа:
И аз посъбрах кутийки за едно малко панелче. Обаче се чудя как да изчистя засъхналите бира и безалкохолно по дъното и стените на кутийките, че да не вони въздухът после. Вие с какво ги обработихте и има ли ефект?
След като ги разпробиеш, накисваш ги във вода за половин час и после съхнат на слънце, миризма няма.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: